Lionel Sanders houdt Luis en Geens achter zich: winst IM 70.3 Indian Wells; Tristan 14e, Jorik 18e – WTJ 2122

ZONDAG – Het decemberweekend is nog niet klaar. De Ironman 70.3 in Indian Wells is in volle gang en later vanavond krijgen we nog het WK XTerra op Maui, waar helaas niet gezwommen kon worden. De golven sloegen metershoog tegen de kust. Het is dan wel de wereldtitelstrijd van de ruige variant van triathlon, dit keer vonden de organisatoren het toch te mats. Geen 1,5 kilometer oceaanzwemmen, maar 3 kilometer strandloop als alternatief.

Maar eerst naar Indian Wells La Quinta, California. Een Ironman 70.3 waar opnieuw twee triatleten uit het ITU/World-triathloncircuit debuteren. Het gaat om Vincent Luis, die vorig jaar al wel proefde van Challenge Daytona maar dat was nog geen succes. De tweede man is onze zuiderbuur Jelle Geens. Aan snelheid geen gebrek bij beide heren, maar wat kunnen ze als er langere afstanden afgelegd moeten worden en stayeren uit den boze is?

Gevestigde orde

Luis en Geens troffen bovendien een sterk veld met onder meer Lionel Sanders, Andy Pottss, Chris Leiferman enzovoorts. Er is de gevestigde orde op de lange afstand altijd alles aan gelegen om het de rookies uit het ‘Olympisch circuit’ zo moeilijk mogelijk te maken. Dat oud-wereldkampioen Vincent Luis was inderdaad snel in het water: 22.09 over de bijna 2 kilomter. Andy Potts en Jelle Geens moesten een krappe minuut toestaan. De Deen Thor Bendix Madsen kwam als zestiende door na 1.53 minuut en Jorik van Egdom moest 2.54 minuut toestaan op de Fransman, daarmee 21e. In zijn kielzog kwam Lionel Sanders op het droge. Tristan Olij bevond zich daar nog tussen, maar zijn tussen- en eindtijden kwamen niet op de Live-tracker voor. Zijn chip ontbrak overal.

Aan Vincent Luis de taak om op zijn tijdritfiets het tempo hoog te houden en alleen vooruit de blijven. Dat ging lang goed al kropen Potts en Geens langzaam dichterbij tot op driekwart minuut. Grootste winst op de fiets boekten Bendix Madsen en Lionel Sanders. Halfkoers waren zij al in de top vijf terug gekeerd en kwamen ze op minder dan anderhalve minuut achterstand door, Leiferman streed dapper mee, Potts en Geens verloren echter wel terrein. Bovendien liep de Belg tegen een penalty van vijf minuten aan wegens vermeend stayeren. Daarmee werd hij terug geworpen in het klassement. Omdat vervolgens Vincent Luis als leider de voorrijwagen volgde, die een verkeerde afslag nam was het ook vooraan even chaos. Luis wist terug te keren op het juiste parcours, maar werd en passant nog wel geraakt door een Tesla. Dat alles bracht Lionel Sanders dus alras dichterbij de leider. Aan het eind van de 80 kilometer was het Lionel Sanders, die de kop overnam met pal achter hem Vincent Luis. Het duel tussen kort en lang kon beginnen.

Sanders en Luis beginnen samen aan het lopen

De halve marathon moest de beslissing brengen. Zes kilometer liepen de Fransman en de Canadees zij aan zij. Daarna zette oermens Sanders a.k.a. The Colonel een versnelling in, waar de Fransman geen antwoord meer op had. Na 13 kiloemeter was het verschil al 48 seconden. Leiferman en Geens lagen daar derde en vierde op dik vier minuten. Aan het tempo van Vincent Luis lag het niet, maar Lionel Sanders was vastbesloten na zoveel tweede plaatsen eindelijk weer eens te winnen. Dat gebeurde. Hij sloot de Ironman 70.3 Indian Wells af in 3.38.19. Op 2.48 volgde Vincent Luis als tweede, Jelle Geens debuteerde met een prima derde plek op 4.11 minuten van de meest ervaren lange afstands man: Lionel Sanders. De vierde plaats ging naar Chris Lieferman. Prachtige top vier. Tja, als telt niet. Wat was er gebeurd als Vincent Luis niet was geraakt door die auto?

Daarna volgden de verrassende Amerikaan Trevor Foley. De zesde plaats ging naar de Deen Thor Bendix Madsen. De 44-jarige Andy Potts zette nog altijd een mooie achtste plaats neer op 8,5 minuut van Sanders. De Argentijn Luciano Taccone, de Brit James Scott-Farrington en de Amerikaan Robbie Deckard maakten de top tien compleet.

Tristan Olij deed – voor de volgers op Livetracker – haast anoniem mee. Toch leverde de Noordhollander een sterke race af, die resulteerde in een veertiende plaats. En dat inclusief 5 minuten penalty, zoals ook Jelle en Jorik kregen onderweg tijdens het fietsen.

Jorik van Egdom kwam in het spel om de knikkers dit keer helaas niet voor. 21e uit het water, in het eerste fietsstuk dapper naar voren gereden tot een 15e plaats, maar in de tweede helft toch weer terug geworpen naar een 19e positie in T2. Zijn achterstand was daar 12.45 minuten. Op de halve marathon was het meer een kwestie van uitlopen. Opgeschoven naar een 17e plek, daarna weer even terug naar een 18e plaats en daar ook op gefinisht. Op 24.13 minuten achterstand op Sanders. De Canadees gaf andermaal triathlonles over de lange afstand. En dat leer je – daar komt Jorik ook achter – vooral door het vaak te doen.

Top drie bij de vrouwen: 1.Danielle Lewis; 2.Tamara Jewett; 3.Ali Brauer.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.