Kersverse papa Matt Burton wint eindelijk zijn eerste Ironman; Kylie Simpson na Cairns nu ook winnares IM Western Australia – WTJ 2121

ZONDAG – De laatst Ironman/hele triathlon van 2021 zit erop. De solo-triathlons niet meerekenend kon in Busselton, Australie voor het laatst dit jaar 3,8 kilometer gezwommen, 180 kilometer gefietst en 42 kilometer gelopen worden. Ondanks de aanhoudende Covid-perikelen zijn er dit jaar wereldwijd toch 93 hele triathlons gehouden. Daarbij moet gezegd dat de natuur bij 11 triathlons parten speelden, waardoor of het zwemmen moest worden gecanceld of ingekort dan wel wijzigingen in fiets- of loopparcours moesten worden toegepast. In het laatste ‘normale’ seizoen (2019 dus) kwamen we tot een totaal van 146 hele triathlons.

Ironman Busselton was het toetje. Gewonnen door het Australische duo Matt Burton in 8.01.23 en door Kylie Simpson in 9.06.15 uur. Geen parcoursrecords, maar daar was ook niet per se op gerekend. Het startveld was uiteraard minder mondiaal dan voorheen. Waar Alistair Brownlee twee jaar terug nog glorieerde in 7.45 uur was dat nu geen noodzaak. Burton finishte toen trouwens als tweede in 7.55 uur, nu bleef hij dus boven de magische acht uur grens. Ach zijn week kon toch al niet meer kapot, nadat zijn vrouw Karen afgelopen maandag nog het leven schonk aan hun zoontje Thomas.

Klein pro-veld

Door wat afmeldingen was het pro-veld zo’n beetje het kleinste wat er dit seizoen aan de start stond. Tien in totaal: 7 Australische mannen, 2 Australische en 1 Britse vrouw. Op het zwemonderdeel moet je nog niet rekenen op Burton, die bij zijn dertiende poging om een Ironman te winnen eindelijk slaagde. Hij dook ruim twee minuten na debutant Steve McKenna op uit het water naast de wereldberoemde Busselton Jetty (de pier). Op het fietsonderdeel formeerde zich een kopgroepje van drie met McKenna, Lachlan Kerin en Fraser Walsh. Matt Burton moest het op een vierde plaats vooral in z’n eentje stellen, want na hem gaapte een enorm gat naar de nummer vijf.

Na 130 kilometer werd de samenwerking vooraan verbroken. Kerin nam het heft in handen en zette McKenna vrij snel op een dikke minuut achterstand en Walsh viel nog verder weg. Alleen Matt Burton bleef stabiel op en tweetal minuten rijden, maar schoof daardoor wel op naar een tweede plaats. Kerin – ooit 7e in Hamburg en 6e in deze race – staat niet bekend als een sterk marathonloper. Burton daarentegen zette twee jaar terug al 2.46 neer op hetzelfde parcours. Na de wissel was het dan ook snel stuivertje wisselen aan de kop en Kerin zakte langzaam terug in het klassement.

Aan de finish greep de 33-jarige Matt Burton zijn eerste Ironman-winst. Ruim negen minuten later volgde ‘rookie’ Steve McKenna op een tweede plaats. Fraser Walsh herpakte zich ook goed op de marathon en werd een minuut later derde. Dan was er het grote gat naar Blake Kappler, die 33 minuten op Burton moest toestaan maar toch nog vierde werd. Courtney Ogden had zijn dag niet en finishte als vijfde. Caleb Noble en de moegestreden Lachlan Kerin maakten het septet compleet. Kerins marathon ging in 3.46 uur.

Laatbloeier Simpson wint haar tweede Ironman

Kylie Simpson is een echte laatbloeier. Pas op haar 36e ging ze triathlons doen. Qua heles debuteerde ze op de Ironman van Cairns in 2020 met een prima vierde plek in 9.05 uur. Die lijn trok ze dit jaar door met eerst winst in datzelfde Cairns en nu ook de zege op de Ironman Western-Australia. Wat daarnaast bijzonder is zijn haar drie eindtijden: 9.06, 9.06 en 9.05 uur. Zo constant zie je maar zelden.

Natuurlijk had Simpson al wel een heel sportverleden achter zich, maar dan op het gebied van lopen. Zwemmen moest ze nog onder de knie krijgen en dat bleek ook zondag nog.  Een zwemtijd van 1.08 is niet fameus, ze verloor dik 9 minuten op mede-favoriete Kate Bevilaqua, maar was wel in gezelschap van de Britse Sarah Thomas. Bevilaqua – de naam zegt het al – voelt zich als een vis in het water. Op de fiets leek ze aan een lange solo te beginnen, maar na 115 kilometer fietsen had Simpson toch die 9 minuten terug gepakt. De spanning was toen uit de wedstrijd, bij de wissel was het ruim 7 minuten geworden, die Simpson als voorsprong had en toen moest haar specialiteit nog beginnen.

Agegrouper Brinkamp feitelijk tweede

De marathon ging in 3.02 uur en daar kwamen de twee andere vrouwen in de verste verte niet aan. Sarah Thomas nam de tweede plaats over met een marathontijd van 3.20 uur en arme Kate Bevilaqua deed er zelfs 4 uur over. Gigantische tijdverschillen dus aan de meet waar Kylie Simpson na 9.06.15 uur aantikte en ze vervolgens 48 minuten kon wachten op Thomas en 1.07 uur op Bevilaqua. Feitelijk was de Duitse agegrouper Ann Brinkamp de nummer twee. In eindtijd althans, want zij klokte 9.49.16. Thomas en Bevilaqua zouden daarmee de derde en vierde tijd noteren. Vijfde is dan de tweede agegrouper de Austrlaische Manue Hooper-Bue in 10.15.11 uur.

Matt Kerr was de beste agegrouper bij de mannen in 8.37.59 uur, in de totaalstand goed voor een vijfde plaats.  Nog drie andere agegroupers bleven binnen de negen uur. De enige Nederlandse deelnemer was Rutger ter Harmsel, die er een verdienstelijke achtste plaats bij de M40 uitsleepte.

ZONDAG 5 DECEMBER: IRONMAN BUSSELTON WESTERN AUSTRALIA
66.Rutger ter Harmsel 10.27.56 (8e M40)

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.