Mondiale sport: vandaag NK triathlon in Benin; Togolese triatleet kreeg tips van Donald – WTJ 2131

VRIJDAG – Vandaag is een grote dag voor de triathlonsport in Benin. Het West-Afrikaanse land ingeklemd tussen Togo en Nigeria houdt voor de allereerste keer nationale kampioenschappen triathlon en duathlon. Het speelt zich allemaal af in het kustgebied van het strand van het vermaarde El Dorado hotel in Akpakpa Cotonou. Voor ondergetekende geen onbekende verblijfplaats. In de jaren negentig maakten wij voor onze krant reportages van Brabantse ontwikkelingswerkers en was mijn uitvalsbasis voor een verhaal in de binnenlanden van Benin (voorheen Dahomey) ditzelfde hotel.

Ruim twintig deelnemers

Meer dan twintig atleten uit alle districten van het land zijn op de wedstrijd afgekomen. We zagen al een eerste fotootje voorbij komen. Voor de junioren staat 300 meter zwemmen, 10 fietsen en 2,5 lopen op het menu, maar ook de standaard afstand wordt al afgewerkt. De meeste racefietsen worden geleverd door de Beninese Triathlonfederatie onder voorzitterschap van Richard Assah. Hij zegt dat de vuurdoop nog een experiment is, maar hoopt het evenement uit te bouwen tot misschien wel een internationale race.”

Uit buurland Togo deed trouwens vorige maand voor het eerst een triatleet mee. Zijn naam: Eloi Adjavon. Togo en Benin zijn nog niet zo heel lang aangesloten bij World Triathlon (inmiddels bijna 170 nationale federaties). Togo heeft al wel een langere triathlontraditie, maar op het internationale vlak waren ze nog nooit. Hij werd in die Africa Cup-race in Dakhla trouwens keurig 19e in een veld van dertig atlten.

Logboek vol nieuwe dingen

Hij genoot van zijn eerste race. ,,Het was een zeer interessante eerste ervaring waar ik veel heb geleerd. Van het reizen naar de racelocatie met mijn uitrusting, het volgen van het organisatieschema, de verschillende formaliteiten en dan de eigenlijke race, een logboek vol dingen was erg nieuw voor mij en ik nam veel lessen mee naar huis. De race zelf vond plaats op een prachtige locatie, vooral het zwemmen.”

Adviseur Donald

Eloi bleek toch wel zenuwachtig, maar niemand minder dan onze Donald Hillebregt (gepokt en gemazeld in internationale wedstrijden) stelde de man uit Togo gerust. ,,Eloi, het is uiteindelijk gewoon zwemmen, fietsen en rennen. No more, no less.”

Ik kan beter

Helemaal tevreden was de Togolees nog niet. ,,Mijn zwemmen is nog niet goed genoeg om met de juiste groep op de fiets te zitten. Ook het lopen was moeilijk. Het klinkt misschien raar, maar de hitte speelde me parten. Ik kan beter. Toch ben ik blij met dit eerste resultaat! Het laat me zien dat er nog veel werk aan de winkel is, maar dat we ook op de goede weg zijn. Ik hoop heel snel terug te zijn om Togo te vertegenwoordigen bij een ander World Triathlon-evenement.” De race in Dakhla werd uiteindelijk gewonnen door een andere Afrikaan: Jawad Abdelmoula komt uit voor Marokko, maar woont in Frankrijk. Donald eindigde als vijfde en zal een volgende keer de man uit Togo opnieuw van tips voorzien.

Zo blijft het mooi om te zien hoe mondiaal onze sport geworden is. Dat kun je van schaatsen niet zeggen. Nederlanders voeren daarin steeds de boventoon. Best leuk, maar iets meer buitenlandse concurrentie maakt de sport al gauw een stuk interessanter. Al snap ik ook wel dat nationale schaatsfederaties in Togo en Benin nog ver weg zijn…..

Laatste Elfstedentocht bijna kwart eeuw geleden: oproepje

Over schaatsen gesproken. Volgende week komt een nieuw boek uit over de Elfstedentocht van 1997. De Tocht der Tochten duikt weer op, omdat het op 4 januari 1997 precies een kwart eeuw geleden is dat Henk Angenent Erik Hulzebosch versloeg op de Bonkevaart. Ik was er wel bij, maar dan als verslaggever van met name de Brabantse hardrijders. Maar we zijn eigenlijk wel nieuwsgierig naar verhalen van (ex-)triatleten of duatleten, die destijds meededen aan de Elfstedentocht. De wedstrijdrijders zijn bekend, daar is ook een uitslag van. Maar de talloze toerrijders, daar weten we uiteindelijk maar weinig van. Het lijkt ons leuk om rond die 4e januari een verhaal te publiceren met foto’s van jullie voorzien van dat felbegeerde Elfstedenkruisje.

Stuur je bijdrage door naar info@trikipedia.nl

Alvast hartelijk dank. Wim en Ruud.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.