Maarten van der Weijden gaat in 2023 de Elfstedentriathlon afleggen – WTJ 2136

MAANDAG – En weer zit er een krachtproef op voor Maarten van der Weijden. De man heeft inmiddels meer uren doorgebracht in water dan op het land, zo lijkt het. Zojuist sloot Maarten zijn volgende project succesvol af. Zwemmend in een Swimm stromings zwembad overbrugde hij een afstand van 200 kilometer, dat staat gelijk aan de Elfstedentocht.

Niet geheel toevallig stond dat zwembad opgesteld in Dokkum, meestal de op 1 na laatste stad van de Elfstedenroute, die nu bijna 25 jaar geleden voor het laatst werd verreden. Voor Maarten zelf is de herinnering aan de Elfstedentocht verser, want hij ondernam in 2018 een eerste poging en een jaar later een geslaagde poging om al zwemmend de Elfstedentocht af te leggen. Hij deed er bijna 75 uur over om van Leeuwarden de provincie Friesland te doorkruisen en aan te komen op de Groote Wielen, waar in 1963 ook Reinier Paping finishte. Die stond hem trouwens op te wachten te midden van duizenden andere fans.

Mark Smits/Swimm

Zo druk was het rondom het bad in Dokkum dit keer niet, maar het was wel weer een geslaagde onderneming. Ook voor de Maarten van der Weijden Foundation. Wat in Eindhoven eerder dit jaar nog niet lukte, namelijk 35.000 euro bijeen halen voor onderzoek over verbetering kankerzorg voor mensen met een verstandelijke beperking al behaald is, lukte met de zwemtocht in Dokkum ruimschoots. Na 100 kilometer zwemmen (halverwege dus) had Maarten al 52.000 euro uit het water gevist.

Foto: Marks Smits/Swimm. Maarten kijkt naar Max.

Voor de Foundation is zo’n overschrijding meteen aanleiding om het volgende goede doel aan te kondigen. Dat betreft nader onderzoek over het voorkomen van botverlies als bijwerking van behandeling van kinderen met kanker. De laatste meters van de monstertocht werd hij begeleid door nog zijn grote vriend Sebastiaan Kuijper. Rond half zes vanavond was de finish bereikt (kwam hij dus feitelijk terug in Leeuwarden aan) en kon ook dit huzarenstukje afgevinkt worden.

What’s next? vraag je je dan altijd af bij een duursporter als Maarten, die voortdurend zijn grenzen verlegt. Het wordt dus een Elfstedentriathlon in 2023. Dat betekent eerst zwemmend, dan fietsend en tenslotte lopend/wandelend 200 kilometer. Is er nog zand over, zeggen de Belgen dan…..

,,Ik ben er al twee jaar voor aan het trainen. Nog langer zwemmen is niet speciaal genoeg. Ik deed al triathlons, dus dit past het best in mijn straatje.”

 

Foto’s: Mark Smits/Swimm

 

Persbericht vind je hier

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.