Wie is Henry Bonnes, opvolger van Adrie Berk als Technisch Directeur NTB? – WTJ 2161

MAANDAG – Zoals dat gaat met een nieuw kabinet, zo gaat het ook in de sportwereld. Nieuwe functionarissen wekken per definitie de nieuwsgierigheid van een journalist. Op zoek dus naar achtergronden als de naam van de nieuwe Technisch Directeur NTB valt. De naam is Bonnes, Henry Bonnes.

Bonnes komt uit het bankwezen. Was regiodirecteur bij ABN-Amro toen hij – zonder judoverleden, wel als manager bij het Bilthovense dameshockey – in 2014 werd benoemd tot interim directeur topsport bij de judobond.

In 2016 legde hij acuut zijn taken als directeur topsport bij de Nederlandse Judobond neer. Bonnes had plannen om de trainingen van topjudoka’s samen te brengen op Papendal. De vechtsporters zouden daar intern komen en training en studie combineren. Het leidde tot een conflict met bestuurslid/oud judoka Deborah Gravenstijn. Eerst was Bonnes weg, maar toen een aantal judoka’s het voor hem opnamen moest Gravenstijn het veld ruimen. Daarna was Henry Bonnes alsnog bereid aan te blijven als directeur topsport. Bonnes zag het destijds als zijn taak om met alle judoka’s te gaan praten. Hij voerde 125 individuele gesprekken met judoka’s en hun ouders. De scepsis sloeg om in enthousiasme en een positieve blik op de toekomst.

Frappant is wel dat toen Bonnes uiteindelijk eind 2017 toch de judobond vaarwel zegde, hij werd opgevolgd door de toen 7o-jarige Tjaart Kloosterboer. De oud-schaatscoach en schaatsbond KNSB is via de judobond inmiddels ook aan zijn derde sport begonnen: bestuurslid a.i. bij de NTB. En zo zijn de lijntjes best kort natuurlijk. Algemeen directeur van de judobond is Huub Stammes, oud-triatleet en ook hij was nog enige tijd NTB-bestuurder. Tussen de bedrijven door was Huub ook voor de KNWU werkzaam. Gevraagd om een reactie op de komst van Bonnes naar de NTB houdt Stammes het diplomatiek. Op onze vraag ‘Er komt voor jou een goede bekende naar de NTB? antwoordt Huub ‘Zo is t Wim. Het is een goede!’

Henry Bonnes volgt Adrie Berk op als technisch directeur. Berk vertrekt per 1 februari, net als algemeen directeur Rembert Groenman. Eerder verlieten bondscoach Louis Delahaye en het voltallige bestuur het toneel al. Dat alles gebeurde na de publicatie van een rapport over grensoverschrijdend gedrag op het nationale trainingscentrum van de triatlonbond in Sittard. Bonnes is weliswaar interim, maar dan toch wel tot aan de Spelen van Parijs. In het persbericht van de NTB stond dat hij ook bij projecten binnen de hockey- en zwembond acties is geweest.

Op zijn LinkedIn staat dat hij freelance kwartiermaker nieuw model tophockey is geweest en ook senior partner topsport bij de KNZB. Een andere functie van de man is ‘Productgroep manager sportvoorzieningen Den Haag’. Henry Bonnes is woonachtig in Roelofarendsveen. Zijn voornaamste opdracht is te zorgen voor een transparante en veilige structuur en cultuur voor topsport binnen de NTB. „De uitdaging om enerzijds te werken aan een optimaal en veilig prestatieklimaat en anderzijds de inrichting en de uitvoering van de olympische route naar Parijs spreekt mij erg aan. Met als uiteindelijk doel dat de sporters kunnen excelleren”

Foto Twitter

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.