Rachel Klamer bevestigt met opnieuw vijfde plaats World Cup; Mitch Kolkman sensatie op WC Tangier – WTJ 3090

ZONDAG – Van triatlete Lisa Tertsch had in 2019 nauwelijks iemand ooit gehoord. Maar in die zomer won ze plotsklaps drie grote races achter elkaar: European Cup Dnipro, World Cup Antwerpen en European Cup Holten. Vooral haar snelle lopen maakte indruk.

Daarna maakte de 25-jarige Duitse steeds meer indruk en vandaag won ze haar derde World Cup-race, in Tangier, Marokko. De eerste na een paar Zuidafrikaanse races, in Afrika. Voor Rachel Klamer was – een week na het WK Pontevedra – opnieuw een vijfde plaats weg gelegd.

Twee keer sterk startveld in zowel USA als Marokko

Met ook de Super League Triathlon Malibu op het program, waren de triatleten van het WK vorige week nu verdeeld tussen de Verenigde Staten en Noord-Afrika. Evengoed stond er in beide wedstrijden een sterk startveld bijeen.

Mathilde Gautier was degene, die de wedstrijd open trok. De Française kwam als eerste uit de Straat van Gibraltar in gezelschap van Therese Feuersinger uit Oostenrijker. Allebei deden ze ruim 10 minuten over de 750 meter zwemmen, waarna strand en een trap volgden. Niet ver daarachter op een 16e plaats Rachel Klamer in de buurt van de Britse topatlete van weleer: Vicky Holland. Op een 46e plaats op 40 seconden van de leidster volgde Eva Cornelisse. 55 en voorlaatste verliet Marit van den Berg de Straat. Voor Marit de haast onmogelijke opgave om twee minuten goed te maken. Ondanks de buitentemperatuur van 30 graden was het zwemwater vrij koud: wetsuits waren toegestaan.

Bij het fietsen ontstond een kopgroepje van vier: Lotte Miller, Theresa Feuersinger, Mathilde Gautier en Zsanett Bragmayer. Groot werd hun voorsprong niet, zodat na 20 km. trappen de 5 kilometer lopen de beslissing moesten brengen. Gautier en Bragmayer, sinds kort getrouwd met Csaba Kuttor waren even vooruit op de eerste kilometers, maar al snel kwam Lisa Tertsch aansluiten bij het duo. De Duitse was, tot ze aan triathlon ging doen, een verdienstelijk atlete in haar land en dat betaalt zich tegenwoordig uit in triathlons.

Geen toevalstreffer

Tertsch’ vierde plaats op het WK Pontevedra was geen toevalstreffer uiteraard. Ze moest in de finale enkel nog met Noelia Juan afrekenen. Vorige week minder opvallend, maar toch negende op het WK, nu runner-up van Tertsch. Ze was taaier dan Lisa had verwacht, waarschijnlijk maar uiteindelijk lukte het toch om twaalf seconden bij Juan vandaan te lopen. Achter het tweetal was een groepje achtervolgsters met onder meer Holland en Klamer. Het tempo van Tertsch en Juan mocht er wezen overigens: 16.32 en 16.44 minuten.

Het was na Tertsch en Juan, de voormalig juniorenwereldkampioene Tilda Mansson, die  derde werd en daarmee ervaren triatletes als Jolien Vermeylen (4e) en Rachel Klamer (5e) het nakijken gaf. Vijfde in deze World Cup gaf Rachel Klamer opnieuw bevestiging dat het met de vorm wel goed zit. Ze klokte 59.09 minuten, 23 seconden na Tertsch. Intussen was Eva Cornelisse door een valpartij bij het fietsen uitgeschakeld en staakte ze de wedstrijd. Marit van den Berg kwam als een na laatste – 51e – binnen. Haar achterstand op de Duitse winnares: 8.07 minuten.

Worldcup Triathlon Tangier 2023

Lisa had dus een perfecte week met: vierde plaats Grand Final, kwalificatie voor de Spelen namens Duitsland en winst in Tangier. ,,Ik had vertrouwen in de 5 km. lopen. Ik wlde met de anderen een flinke voorspong hebben voordat het lopen begon, dus wilde ik een snelle wissel.”

Jolien er net naast

Jolien Vermeylen pakte net naast het podium, als vierde. Daarna volgde Rachel Klamer. Claire Michel zorgde op een zesde plaats voor twee Belgische triatletes in de top 10. Vicky Holland maakte na veel blessureleed haa terugkeer met een zevende plaats. Daarna volgden Zsanet Bragmayer, Cecilia Santamaria Surroca en de snelste zwemster va de dag – Mathilde Gautier – finishte op randje top 10.

Op 7 minuten achterstand volgde Marit van den Berg als 51e op ruim zes minuten van de winnares. Eva Cornelisse viel door de valpartij zonder grote gevolgen overigens uit, evenals vijf andere toptriatletes.

Het ging Nederland ook voor de wind bij de mannen met opnieuw een hoofdrol voor Mitch Kolkman. De Haarlemmer nummer drie van het WK beloften kan in het elite-wereldje gewoon goed mee. In deze World Cup scoorde hij een achtste plaats. Met ook nog eens Richard Murray op een tiende plek was de luxe van drie Nederlandse atleten in de top tien van een World Cup best groot.

Voor Mitch zat er niet eerder zo’n korte klassering in. Na de zwembeurt lag bij zevende op 16 tellen van de Zuidafrikaan Jamie Riddle. Het was iets langer wachten op de als 39e en 49e uit het frisse zoute bad stappende Donald Hillebregt en Richard Murray. En Victor Goené was na ruim een minuut als 55e uit het water.

Worldcup Triathlon Tangier 2023

Bij fietsen ontstond een kopgroep van negentien man, waaronder Mitch Kolkman. In de tweede groep Donald en Richard en in het laatste fietsgroepje Victor. Tussen de eerste en de tweede groep kon nog van alles gebeuren. Het verschil in T2 was weliswaar 35 seconden, maar voor snelle runners waren er nog kansen. Richard Murray bijvoorbeeld kwam daarmee terug in de top tien, dankzij zijn vierde looptijd. Mooi weekend dus voor het koppel: Rachel vijfde, Richard tiende.

Le Corre iedereen te vlug af

Maar alle eer aan Mitch, die de dertiende looptijd had en zich daarmee tot de top acht schaarde. Vooraan was het Pierre le Corre, die vorige week brons haalde tijdens de Grand Final, die iedereen te vlug af was. In 14.33 raffelde hij de 5 km. lopen af, op dertien seconden was het de jonge (20) Spanjaard David Cantero del Campo op een tweede plaats en de Noorse European Games-winnaar Vetle Bergsvik Thorn werd op 23 tellen derde.

Worldcup Triathlon Tangier 2023

Daarna was het de verrassende Brit Harry Leleu als vierde met vervolgens de volgende twee Fransmannen Louis Vitiello  en Valentin Morlec. Snelste zwemmer Jamie Riddle eindigde zevende met meteen erachter Mitch. Tom Richard was als negende zelfs al de vierde Fransman, waarna Richard Murray tiende en tweede Nederlander was. De Fransen dus 4, de Dutchies 2 en de anderen allen 1 man in de top tien.

Voor Donald Hillebregt was een 37e plaats op drie minuten achterstand weg gelegd. Victor Goené volgde als 41e op 3.07 minuten. In totaal deden 62 pro’s mee.

Worldcup Triathlon Tangier 2023

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.