Over Ironman, Challenge, Powerman, XTerra, XTreme, World Triathlon en vergeten races – WTJ 2162

DINSDAG – De kop is er af met de Chileense Ironman 70.3 in Pucon. Een race die vorig jaar niet door kon gaan. En niet vanwege Covid-19, maar de politieke instabiliteit in het land. De rust is wedergekeerd en daarmee kwam ook deze triathlonklassieker, die al sinds 1992 gehouden wordt terug op de kalender. Over kalenders gesproken. Natuurlijk is iedereen al weer zijn wedstrijdplanning voor 2022 aan het maken. Wellicht met wat meer voorbehoud, omdat de onzekerheid over al dan niet doorgaan aanhoudt. Maar toch, bij het zien van dat enorme wedstrijdaanbod en al die fraaie plaatjes erbij zal het bij velen weer kriebelen.

Inhaal-WK

Vorig jaar brachten we de kalender zeer uitgebreid (met bijna 1000 races). Dit keer zetten we de grote labels eens naast elkaar. Grootste slokop is natuurlijk Ironman met liefst 196 wedstrijden wereldwijd, waaronder 49 over de klassieke afstand (3,8/180/42). Daar zitten dit jaar geen twee maar drie wereldkampioenschappen bij, want voor de Ironman gaan duizenden triatleten niet alleen op 6 oktober naar Kona Hawaii, vijf maanden eerder zijn ze ook te vinden op dat bijzondere ‘inhaal-WK Ironman’ in St. George. Het zal nog niet meevallen om dat pure Ironman-Walhalla-gevoel ook in Utah over te brengen op de atleten, maar dat het twee grote races worden is wel zeker.

Met deze week de nieuwe wedstrijden in Sandnes zuidwest Noorwegen en ‘Olympische stad 2004′ Vouliagmeni Griekenland er nog bij komt het aantal races dus bijna op 200. Daar komen de andere labels bij lange na niet aan. XTerra telt 42 triathlons (met daarnaast ook vele trailruns), Challenge Family heeft races op 26 plaatsen, XTreme Tri vond 17 locaties in een adembenemende natuur en Powerman sluit de rij met dit seizoen acht wedstrijden, waaronder twee WK’s en een EK.

In welke landen zijn deze labels allemaal actief? Tussen haakjes het aantal races in dat land.

Ironman in 53 landen

We kijken eerst naar Ironman, het oudste commerciële label en nog altijd behoorlijk uitgestrekt.

Ironman (full distance): USA (14), Spanje (4), Australië (3), Frankrijk (3), Canada (2), Duitsland (2), Groot-Brittannië (2), Argentinië (1), Denemarken (1), Estland (1), Filippijnen (1), Finland (1), Ierland (1), Italië (1), Kazachstan (1), Maleisië (1), Mexico (1), Nederland (1), Nieuw-Zeeland (1), Oostenrijk (1), Polen (1), Portugal (1), Taiwan (1), Zuid-Afrika (1), Zweden (1) en Zwitserland (1).

Ironman 70.3/5150: USA (33), Australië (8), Brazilië (6), Duitsland (6), Filippijnen (6), Zuid-Afrika (6), Mexico (5), Canada (4), China (4), Frankrijk (4), Italië (4), Spanje (4), Argentinië (3), Groot-Brittannië (3), Nederland (3), Taiwan (3), Indonesië (2), Japan (2), Korea (2), Maleisië (2), Nieuw-Zeeland (2), Oman (2), Oostenrijk (2), Polen (2), Andorra (1), Bahrein (1), Chili (1), Colombia (1), Denemarken (1), Ecuador (1), Egypte (1), Estland (1), Finland (1), Griekenland (1), Ierland (1), India (1), Israel (1), Kazachstan (1), Kroatië (1), Luxemburg (1), Marokko (1), Noorwegen (1), Panama (1), Porto Rico (1), Portugal (1), Rusland (1), Thailand (1), Turkije (1), Uruguay (1), Verenigde Arabische Emiraten (1), Vietnam (1), Zweden (1) en Zwitserland (1).

In totaal 53 landen, ieder jaar komen er weer nieuwe bij. Opvallende afwezige: België. Onze zuiderburen hebben ijzersterke triatleten op de Ironman, maar hun ’thuiswedstrijd’ is in Maastricht of Luxemburg. Het wordt gecompenseerd met een Challenge in Geraardsbergen.

Challenge in 23 landen

Challenge heeft 3 heles (Almere, Roth en Taiwan), die nemen we op in het totaalplaatje van 26 races, waarin alleen de Spanjaarden en Oostenrijkers meerdere races hebben: Spanje (3), Oostenrijk (2), Australië (1), België (1), Chili (1), Denemarken (1), Duitsland (1), Finland (1), Italië (1), Malta (1), Montenegro (1), Nederland (1), Nieuw-Zeeland (1), Polen (1), Portugal (1), Rusland (1), Slovenië (1), Slowakije (1), Taiwan (1), USA (1), Vietnam (1), Zuid-Afrika (1) en Zweden (1).

In vijf van de 23 landen landen (België, Malta, Montenegro, Slovenië en Slowakije) is Challenge wel en Ironman niet vertegenwoordigd. Slowakije is zelfs ‘het Hawaii van Challenge’. Anderzijds slechts 1 race in het land waar Challenge ontstond: Roth om precies te zijn.

Powerman in 7 landen

Powerman heeft acht races dus, Zofingen als belangrijkste en als enige ook in dwergstaatje Liechtenstein: USA (2), Denemarken (1), Duitsland (1), Frankrijk (1), Liechtenstein (1), Spanje (1) en Zwitserland (1).

XTerra in 21 landen

XTerra spreidt haar vleugels ook over steeds meer landen: USA (12), Canada (4), Franrijk (3), België (2), Italië (2), Nieuw-Zeeland (2), Tsjechië (2), Argentinië (1), Brazilië (1), Chili (1), China (1), Duitsland (1), Dominicaanse Republiek (1), Griekenland (1), Japan (1), Malta (1), Mexico (1), Nederland (1), Portugal (1), Taiwan (1) en Zwitserland (1).

Dominicaanse Republiek en Tahiti zijn uniek in dit XTerra-rijtje.

XTreme Tri in 17 landen

En dan het XTreme Tri overzicht met 17 races in evenzovele landen: Canada (1), Italië (1), Noorwegen (1), Rusland (1), Schotland (1), USA (1), Zweden (1) en Zwitserland (1). Een XTreme Tri in Nederland is misschien nog lastig te realiseren, hoewel in Limburg vast mogelijkheden zijn….

Ocean Lava in 11 landen

Ocean Lava zoekt het nog niet buiten Europa, maar ‘verovert’ toch ook steeds meer landen. Elf komend jaar: Spanje (3), Turkije (2), België (1), Cyprus (1), Griekenland (1), Italië (1), Kroatië (1), Malta (1), Montenegro (1), Polen (1), Wales (1).

We komen Cyprus alleen in de Ocean Lava-races van founder Kenneth Gasque tegen.

World Triathlon in 60 landen

Tot slot – misschien niet helemaal vergelijkbaar – heeft World Triathlon komend jaar in 60 verschillende landen races (variërend van World Triathlon Series, World Cups, Continental Cups, Junior Cups, Youth Festivals en Major Games). Landen waar World Triathlon (voorheen ITU) races heeft, die we bij de bovenstaande ‘brands’ niet tegen kwamen zijn: Cuba, El Salvador, Ghana, Hongarije, Hong-Kong, Jordanië, Kenya, Letland, Litouwen, Moldavië, Namibië, Nepal, Paraguay, Roemenië, Saipan, Senegal, Tunesië, Uzbekistan en Zimbabwe.

Tellen we het allemaal op dan is er in 2022 internationaal wedstrijdaanbod in 71 landen. Van Dimitri Gaag weten we dat ie triathlons in 46 verschillende landen heeft gedaan. Welke Nederlander zou in de buurt van de Kazak komen?

In Nederland waren/zijn de volgende wedstrijden ooit aan bovenstaande labels verbonden: Maastricht en West-Friesland (Ironman), Almere (Challenge), Venray en Horst aan de Maas (Powerman), Kijkduin en Ameland (XTerra), Stein (Ocean Lava) en Nuenen, Zundert, Holten, Stein, Weert, Den Haag, Dronten, Kijkduin, Ameland, Venray, Horst aan de Maas, Rotterdam, Almere stonden ooit op de World Triathlon lijst. Nu zijn daar Holten en Almere overgebleven.

Andere circuits zijn meer nationaal georiënteerd: HITS Series, Toughman, REV3, Extreme Man, ICAN, DX2, TriStar en IronStar om er enkele te noemen.

De laatste vergeten races uit 2021

Vergeten wedstrijden. We hebben er uit vorig jaar nog een paar gevonden, die we niet eerder meenamen. De Ironman 70.3 Chattanooga bijvoorbeeld half mei. De Amerikaan Brian Reynolds won in 4.07.55. Snelste vrouw was Meghan Fillnow, USA in 4.35.26 uur. Maar het was ook een wedstrijd met zes Nederlandse/Arubaanse deelnemers in een tijd dat we hier nog zes weken moesten wachten op de eerste races (Frysman en Vathorst).

23 MEI: IRONMAN 70.3 CHATTANOOGA
274.Michel Oostwal 5.24.26 (22e M55)
299.Lucien Dirksz (Aru) 5.27.47 (39e M50)
364.Omar Maldonado (Aru) 5.37.23 (59e M45)
399.Jurrian Peters 5.41.08 (67e M45)
700.Edwin van der Hoek 6.17.10 (89e M50)
1176.Bincho Mansur (Aru) 7.48.47 (116e M55)

Op de eerste meidag 2021 was het de grote generale van de IM 70.3 St. George, waarover we toen wel berichten dat Lionel Sanders en Daniela Ryf wonnen, maar niet dat er nog drie Nederlanders meededen. Alexandra Dronkers stond op het podium als tweede F70. In totaal daar liefst 2779 triatleten aan de start! Dat zullen er dit jaar op drie momenten in de stad in Utah niet minder worden.

1 MEI: IRONMAN 70.3 ST. GEORGE
729.Marcel Schneider 5.56.22 (90e M50)
1274.Marlon Jansen (Aru) 6.49.36 (220e M35)
V:
479.Alexandra Dronkers 7.05.24 (2e F70)

Nog vroeger in het tweede coronajaar deed in Brazilië de Nederlandse Tatiana Gouw mee aan – toen nog – Challenge Florianopolis. De Braziliaanse triathlonstad had tot vorig jaar zowel Ironmans als Challenge-races. De laatste valt weg. Op 7 maart 2021 was het voor 550 triatleten mogelijk een halve triathlon te doen. De winnaars waren Cid Florencio Barbosa Santos in 4.00.48 en Georgia Zattar in 4.38.29 uur. Tatiana finishte als 18e in 5.16.50 uur, tevens zevende F30.

Tenslotte nog twee kleinere races (en dan hebben we werkelijk elke race met Nederlanders in 2021 wel de revue laten passeren). In de Kroatische halve triathlon in Zadar wonnen de Belg Emmanuel Lejeune en de Oostenrijkse Simone Kumhofer. Enige Nederlander was Dennis Schipper. Hij finishte als 62e in 4.57.36 uur. En in de Frenchman Libourne klokte Danny van der Put de 34e tijd in 5.18.58 ur. Winnaar was op die 19e september Binjamin Chiron en Diane Tonel Cutillas, beiden Frans.

Zo hebben we vorig jaar toch van zo’n 650 wedstrijden verslag gedaan. Soms kort in een enkele alinea, dan weer een hele WTJ. Op naar wederom veel mooie wedstrijden!

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.