Wereldkampioen Hogenhaug en Fenella Langridge winnen Challenge Salou; Els Visser knap tweede, Milan Brons 14e – WTJ 2253

ZONDAG – Wereldkampioen Kristian Hogenhaug is geen eendagsvlieg. De winnaar van het WK in Almere won zondagochtend de Challenge Salou. Naast de Deen stonden bij de ijskoude huldiging de Spanjaard Roberto Sanchez Mantecon. Brons ging naar nog een Deen Emil Holm. Beste Nederlander was Milan Brons op een veertiende plaats. De Britse Fenella Langridge won bij de vrouwen met Els Visser op een knappe tweede plaats. Het podium was compleet met nog een Britse India Lee.

Dat het klimaat zich weinig aantrekt van zuidelijke oorden of triathlons bleek eens te meer aan de Spaanse Costa Brava. Buitentemperaturen van amper 5 graden en een Middellandse Zee, die maar niet warm wil worden. Voor de agegroupers was gisteren al duidelijk dat het een duathlon ging worden, de pro’s kregen vandaag een no go. De stranden waren leeg. Een bizar tafereel eigenlijk. Maar ja: april doet wat het wil.

Bikkels

Het was een gekke wedstrijd, waarin de bikkels het verst kwamen. De Zweed Robert Kallin en Kristian Hogenhaug hadden elkaar na de korte openingsrun snel gevonden. Maar feitelijk was het in de eerste kilometers een lang peloton wat samen bleef al dan niet op voldoende afstand van elkaar. Het was ook geen sinecure om de groep uit elkaar te houden. Kallin en Hogenhaug reden wel steeds verder weg van de groep. Na 30 kilometer wist alleen de Duitse voormalig profrenner Ruben Zepuntke (waar Milan Brons mee trainde in Andorra) nog de aansluiting bij het leidend duo te bewerkstelligen. Drie minuten later gevolgd door Roger Manya, Emil Holm, Sam Laidlow en Marc Eggeling. Milan Brons kwam daar als dertiende aan. Daan Schouten bleef hangen op een veertigste plaats. Voor Youri Keulen was de wedstrijd geen lekker vervolg op zijn topprestatie in Miami. De in Girona woonachtige Limburger stapte uit.

 

De halve marathon was lang een duel tussen Hogenhaug en Zepuntke. Waar de Deen zijn hoge tempo vast kon houden, brak de Duitser volledig. Hij viel terug naar een vijfde plaats. Roberto Sanchez Mantecon had de meeste energie voor het laatst bewaard. De Challenge Davos-winnaar kwam nog tot op 43 seconden van eindwinnaar Hogenhaug. Emil Holm deed een ultieme sprint en werd derde voor een andere favoriet Thomas Steger. Na Zepuntke volgden Clement Mignon, Roger Manya en Henrik Goesch. Sam Laidlow en vooral Robert Kallin vielen nog ver terug, maar maakten de top tien wel compleet.

Langridge wacht kans af en wint

In het vrouwenveld waren het Fenella Langridge, Lisa Norden (winnares vorig jaar toen het zwemmen ook al weg viel vanwege de sterke wind en golfslag) en Els Visser, destijds runner-up van Norden. De voorsprong van dit drietal na het korte lopen en 90 kilometer fietsen was vier minuten op een groepje met Lee. De halve marathon werd ingeleid door Norden, de nummer twee van de Spelen in Londen. Els gaf niet op en volgde de Zweedse op de voet. Langridge had een andere tactiek; ze begon rustig maar halverwege kwam de Britse wel opzetten. Meteen was het over het Zweeds-Hollandse koppel heen en op weg naar een verdiende zege. De derde grote overwinning voor Langridge op een halve afstand.

Els Visser knap tweede

Terwijl Lisa Norden terrein verloor, wist Els dapper stand te houden en op 1.55 minuut wederom zilver te pakken in deze Challenge Salou. Brons ging naar de snelste loopster van de dag: India Lee. Daarna kwam eerst de Italiaanse Elisabetta Curridori nog vooraleer de moegestreden Lisa Norden de finishlijn passeerde als vijfde. Een soortgelijke terugval als Zepuntke bij de mannen dus.

Ondanks zijn grote reputatie was het voor Kristian Hogenhaug pas zijn eerste grote zege op een internationale halve triathlon (nou ja, zo goed als een halve). Voor Fenella Langridge geldt dat ze eerder de Ironmans 70.3 van Barcelona en Edinburgh wist te winnen.

Zoals gezegd Milan Brons deed het van de Nederlandse mannen het best. De Almeerder, die ook al weer een tijdje in Spaanse oorden vertoefd, werd veertiende. Voor Daan Schouten was een 54e plaats (42e pro) weg gelegd in het veld van zo’n 80 pro atleten. Normaliter had Daan profijt kunnen halen uit een no-swim, maar bij dit gekke weer kon je op de einduitslag geen peil trekken. Van de agegroupers was Jim Doornbosch beste Nederlander. Oud-Ajacied Andre Gieling pakte net naast het M50-podium. Zijn vriendin Carla van Rooijen won de agegroup F45 en was 21e in totaal. Brons was er in diezelfde AG voor Almeerse Krista Heije.

ZONDAG 3 APRIL: CHALLENGE SALOU
M:
14.Milan Brons 3.28.37
54.Daan Schouten 3.48.14 (42e pro)
77.Jim Doornbosch 3.57.29 (5e M18)
118.Maarten van Kooij 4.07.15 (12e M40)
176.Allard Haarman 4.22.35 (30e M35)
181.Andre Gieling 4.23.46 (4e M50)
294.Erik van Es 4.47.04 (44e M40)
315.Jeroen van Zoelen 4.53.01 (36e M45)
DNF Youri Keulen
V:
2.Els Visser 3.52.36
21.Carla van Rooijen 4.37.14 (1e F45)
38.Krista Heije 5.05.13 (3e F45)
63.Tonie Haarbosch 6.18.29 (10e F40)
67.Liane Bannink 6.34.51 (6e F45)

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.