Polen wordt ’n echt Ironman-land; IM Gdynia met Richard en Rachel; Veel ‘Mannen’ – WTJ 2164

WOENSDAG – Het verbaasde ons al dat middenin het hoogseizoen er in het weekend van 4/5 september geen enkele Ironman/70.3 op de kalender stond. Van een organisatie met 196 races in the pocket zou je toch verwachten dat juist dan elk weekend tot de nok toe gevuld is met races. Dat is de week erna wel het geval met tien races waaronder Wales, maar het eerste septemberweekend ligt de focus bij Powerman met haar WK Zofingen.

 

Toch bracht Ironman daar vandaag verandering in. Want het Poolse Poznan is toegevoegd aan de wereldwijde kalender. De Poolse universiteitsstad heeft een grote luchthaven. Het is de stad van de beurzen en conferenties onder meer de VN Klimaattop is er ooit gehouden. Op 4 september komen de triatleten. Voor een snel parcours. Daar kan Dirk Wijnalda van meepraten, want in 2016 werd hij tweede op het EK lange afstand op hetzelfde parcours en bleef toen als tweede Nederlander onder de acht uur. Twee keer viel de Poolse wedstrijd onder het Challenge-label, maar nu switcht de organisatie onder leiding van Michal Drelich naar Ironman.

Poolse triathlonhistorie begon in Poznan

Het Kierskie Meer leent zich uitstekend voor het zwemonderdeel, fietsen en lopen gebeurt op een vlak parcours waarbij de atleten door het oude stadscentrum trekken. De finish is bij het grootste beursgebouw MTP Poznan Expo. Het Kierskie Meer is trouwens voor de Poolse triathlongeschiedenis wat het Zuiderparkbad of Gooimeer voor de Nederlandse was: hier vond in 1984 de allereerste Poolse triathlon plaats. De wedstrijd krijgt 30 slots voor het WK Ironman 70.3 van 2023. Dat wordt, zoals bekend in het Finse Lahti gehouden en wel op 26/27 augustus 2023.

Ironman 70.3 Gdynia met Richard en Rachel!

Polen is toch wel in de ban van Ironman. Behalve Poznan is ook de Ironman 70.3 in de hoofdstad Warschau nieuw. En de klassieker in Gdynia met altijd een topveld bestaat tien jaar. Tijdens de presentatie van Ironman Polen 2022 presenteerde vice-president Marcel Lucyk twee opmerkelijke namen aan de start: Richard Murray en Rachel Klamer hebben naast hun huwelijk ook hun deelname aan deze halve triathlon bevestigd.

 

Het wordt niet hun eerste lange afstandswedstrijd. In The Championship Samorin werd Rachel al eens vierde. Naar Richard is zelfs al een hele triathlon vernoemd (zie verderop in het lijstje: de Murray Man). De Ironman 70.3 Gdynia staat op 7 augustus op de kalender, gelijktijdig met….Ironman Maastricht. De feature waarin Rachel en Richard met Bob Babbitt in gesprek zijn zal dus in de toekomst wel vaker voorkomen. Is het de echte overstap van het Zuidafrikaans/Nederlandse koppel naar de langere afstanden? De tijd zal het leren….

Wat een Mannen zijn er toch!

Nu we toch nog met Ironman en de kalenders enzo bezig zijn, viel het ons op hoeveel triathlons er tegenwoordig zijn die eindigen met de drie letters MAN. Helaas geen enkele met WOMAN, maar misschien tekent dat juist wel het geëmancipeerde karakter van triathlon, waar van begin af aan vrouwen aan dezelfde evenementen en over dezelfde afstanden mee deden.

We zitten nog een beetje in de rijtjes-modus, dus brengen we de lange rij met ‘-MAN’-evenementen. Net als bij de eerder vandaag gepubliceerde lijst met zoveel mogelijk Nederlandse wedstrijden, vragen wij opnieuw: aanvullen/verbeteren mag via info@trikipedia.nl

Zelf hebben we er zestig gevonden wereldwijd. Voor de speakers is er dus variatie genoeg in het vierde woord uit het finish-zinnetje YOU ARE AN….

Alpsman (F)
Altriman (F)
Amphiman (B)
Barrelman (CAN)
BearMan (F)
BrineMan (USA)
CanadaMan (CAN)
Celtman (SCO)
Chelanman (USA)
Ch’Triman (F)
Czechman (CZ)
Eagleman (USA)
EagleXMan (I)
Elbaman (I)
Embrunman (F)
Extrememan
Frysman (NL)
Gelreman (NL)
Grunman (NL)
Hardman (IRL)
HarryMan (USA)
HelveticMan (CH)
Hispaman (E)
IdroMan (I)
Ironman
Israman (ISR)
Jurrasicman (GB)
Kiwiman (NZ)
KnappenMan (D)
Lakesman (GB)
MiamiMan (USA)
Midnight Man (GB)
MightyMan (USA)
Moraviaman (CZ)
Mountain Man (USA)
Murray Man (AUS)
Musselman (USA)
Natureman (F)
Norseman (N)
Northwest Triman (E)
OlympusMan (GR)
Ostseeman (D)
Peasantman (USA)
PolskaMan (PL)
Powerman
Pumpkinman (USA)
Rockman (N)
Slovakman (SVK)
Speedman (NL)
Starman Night (P)
Stone Brixia Man (I)
Swedeman (S)
Swimrunman (F)
Swissman (CH)
Timberman (USA)
Tinman (USA)
Toughman (USA)
TriaTman (UKR)
Vercorsman (F)
Waterman (USA)
Winterman (CZ)

De mooiste? Wat ons betreft de nieuwe wedstrijd ‘Starman Night’ die zich in de avonduren onder een heldere Portugese sterrenhemel plaats heeft.

 

Maar ook de woorden Frysman en Gelreman kunnen ons bekoren natuurlijk. Aan Knappenman en Hardman moeten we een beetje wennen, maar goed: daar staan Ruud en ik ook niet aan de microfoon…..

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.