Roth en Frankfurt vinden elkaar; Ironman 70.3 Rwanda op 14 augustus; Overwinteren met races Curaçao – WTJ 2168

DONDERDAG – Vorig jaar was Challenge Roth later dan ooit. Op 6 september kon het uitgestelde spektakelstuk alsnog worden gehouden. Dit jaar zit Challenge op haar vertrouwde datum in juli (3 juli), maar volgend jaar gaat Europa’s grootste triathlon (qua deelnemers dan toch) naar 25 juni. Het is pas voor de tweede keer in 35 jaar Roth dat de race in juni gehouden wordt. De eerste keer was in 2007, toen op 24 juni Yvonne van Vlerken naar een prachtige overwinning snelde in 8.51 uur. Een jaar later brak Yvonne het wereldrecord en bracht het in dezelfde race op 8.45.48 uur.

Challenge bedankt ook Ironman

De andere Challenge Roth-races vonden vanaf 1989 tot 2019 steevast tussen 1 en 20 juli plaats. Soms zat er een week tussen Ironman Frankfurt en Challenge Roth, soms waren ze zelfs in hetzelfde weekend. De Duitse clash was het ultieme bewijs dat Ironman en Challenge als twee concurrenten van elkaar door het leven gingen/gaan. Voor volgend jaar is dat kennelijk anders, want hoewel het EK Ironman Frankfurt dit jaar op zondag 26 juni staat zal die organisatie ongetwijfeld gaan schuiven. Dat mag je immers afleiden uit het feit dat Challenge Roth zowel de Duitse triathlonbond als Ironman Germany dankbaar is voor de nieuwe datum. Nu nog is het laatste juniweekend dat van Frankfurt (en van Hoorn, Rotterdam en Oud Gastel trouwens….), maar volgend jaar claimt Roth die datum. Het is a vroeg bekend, maar Roth-deelnemers moeten nu eenmaal vroeg weten waar ze aan toe zijn: binnen een minuut is het evenement vrijwel uitverkocht. Naar welke weekend Frankfurt uitwijkt, als Roth naar 25 juni gaat, is niet bekend gemaakt.

Rwanda krijgt op 14 augustus een Ironman 70.3

Van Roth naar Rwanda. Da’s toch een hele stap. Bijzonder nieuws bracht journalist Edwin Ashimwe van The New Times woensdag naar buiten. Op 14 augustus gaat Ironman een wedstrijd in het Centraal-Afrikaanse land organiseren; het gaat om een Ironman 70.3. Ook de Rwandese televisie nam het nieuws over. Inmiddels staat de race op de site van Ironman.com en wordt als volgt aangeprezen:

Africa. Known for its stunning scenery and warm, friendly people – Rwanda offers a unique experience in one of the most impressive countries in the world. Rwanda has incredible biodiversity, including wildlife living amongst volcanoes, mountainous rainforests, magnificent gorillas, and scenic plains. Experience this astounding country at the inaugural IRONMAN 70.3 Rwanda in Rubavu in 2022!

Het Gisenyi Rubavu District ligt in de buurt van het Kivumeer, dat weer deel uit maakt van het Grote Merengebied in het westen van Rwanda op de grens met Congo. Het meer is enorm groot en ook al vaker gebruikt voor triathlons over korte afstanden. De eerste Africa Cup-race in Rwanda was op 4 augustus 2018. De Namibier Jean-Paul Burger en Zuid-Afrikaanse Jodie Berry wonnen die race. Een jaar later waren er twee races in Lake Kivu en Kigali. De beste Rwandese triatleten zijn momenteel Thimanu Hategekimana en Saidathe Mutimukeye. Nee, ze hebben nog niet de status bereikt van deelname aan de World Cups, laat staan de World Series of Spelen, maar het begin is er. We vonden wat leuke foto’s op de site van de Rwandese Triathlon Federatie en eigenlijk zie je daar meteen hetzelfde enthousiasme zoals bij elke triathlon.

President is zelf sportfanaat

Overigens was het de Rwandese president Paul Kagame die de Ironman-crew zelf gastvrij onthaalde en bij de gesprekken aanwezig was. Het land, nota bene 27 jaar geleden nog in een bloederige volkerenmoord tussen de Hutu’s en Tutsi’s verzeild geraakt, manifesteert zich steeds meer als een sportland. Aan de laatste Olympische Spelen in Tokyo deden zes atleten mee: hardlopers, een wielrenner en twee zwemmers. Dus met die triathlon zit het wel goed. Medailles heeft het land op de Spelen tot op heden nooit behaald.

Vorig jaar september werd al bekend dat Rwanda ook gastheer is van de wereldkampioenschappen wielrennen op de weg in 2025. Het is de eerste keer dat het WK wielrennen op het Afrikaanse continent plaats heeft. Ook voor die lobby was sportfanaat/president Paul Kagama druk doende.  Kigali is de echte wielerstad, Rwanda een echt fietsland.

Tri Before Christmas

Tenslotte toch weer paar ‘winterse’ wedstrijdjes, die uiteraard alleen uit landen rond of onder de evenaar gaande zijn. We hebben veel volgers op de Antillen, dus nemen we steevast die uitslagen mee. Een paar dagen voor kerst werd op Curaçao de Tri Before Christmas gehouden. De winst op deze kwart ging naar Stephan van Dijk, die Paolo Inocencia en Sandro Martien klopte. Winnende tijd 1.56.51 uur. Beste vrouw was ‘onze Trik-correspondente’ Jolinda Bokhorst in 2.13.36 uur. De nummers twee en drie waren Irina Demciucova en Esther van Gullik. In dezelfde decembermaand was ook de jaarlijkse Krijn Mostert Memorial. Krijn was actief triatleet en organisator van de internationale Ennia Curaçao triathlon, jaarlijks eind mei. Met Krijn hadden we goed contact. Hij was met Iwan Jonker en Marlies Kort erelid van TEC, de bond op het Antilliaanse eiland. In mei 2017 overleed hij plotselijk.

De vierde Memorial werd gewonnen door Sandro Martien voor Bart Holthuizen en Joost van Heijningen. Collega-organisator van het eerste uur Menno ter Bals eindigde als zesde. Snelste vrouw op deze sprint triathlon was Korine ter Meer. Zij versloeg Patricia Nolf en Myrna Hendriks.

Opnieuw: misstanden

Deze donderdag stond in ons land in het teken van misstanden, seksuele intimidatie en machtsmisbruik. Tim Hoffman bracht het aan het licht op zijn YouTube-kanaal BOOS. Schokkend om te zien. Tegen de  slachtoffers kunnen we alleen maar zeggen: trek onmiddellijk aan de bel. Ik geloof dat we zoiets een paar maanden geleden ook al eens riepen toen triathlon zelf – terecht – onder een vergrootglas kwam te liggen. De beerput is geopend, hij kan niet eerder dicht dan wanneer werkelijk alles op tafel ligt.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.