Vier deelnemers zwemloop Kapelle is te weinig; Exit Breukelen; Bart wint Down Under; Couples met Rachel; The GOAT – WTJ 2167

WOENSDAG – Bij een Extreme Triathlon kijken ze er misschien niet van op, maar voor de eerste zwemloop in ons land zijn vier deelnemers toch echt te weinig. Het Haverkamp Zwemloopcircuit kent daardoor een valse start, want de organisatoren van deze openingswedstrijd in het Zeeuwse Kapelle hebben het evenement gecanceld.

Kapelle redt het niet

Het stond te boek op 6 februari aanstaande. Natuurlijk was het ook nog afwachten of de Covid-beperkingen het evenement met zwemmen in het binnenbad wel mogelijk zou maken. Kennelijk zijn de atleten ook huiverig om weer in actie te komen, want voor slechts een kwartet zwemlopers een heel bad afhuren en een parcours buiten het bad afzetten…..dat is zelfs voor organisator Jan Boonman en zijn mensen iets te mats. Heel zonde, want je zou verwachten dat veel atleten staan te popelen om weer te kunnen beginnen. In het verleden trok de zwemloop Kapelle altijd tussen de 80 en 100 deelnemers. Hopelijk is het een incident en blijft het bij deze ene annulering in 2022. De eerstvolgende zwemloop in het Haverkamp-circuit is op 13 maart in Roosendaal. De krantenkop was in elk geval gauw gemaakt: ZWEMLOOP KAPELLE VALT DOOR GERINGE BELANGSTELLING IN HET WATER.

Geen Breukelen

Helaas ook geen triathlon van Breukelen meer. Bert van Rossum van de organisatie laat weten dat dit openingsklassiekertje ophoudt te bestaan. ,,Tekort aan vrijwilligers, krimpende ledenbestand en het omzetten van de club los van de NTB als recreatieve vereniging ligt hieraan ten grondslag. Dus geen triathlon op de eerste zaterdag in mei meer in Breukelen in de toekomst.”

 

Waarschijnlijk lezen we dit, vinden het even jammer en gaan weer over tot de orde van de dag. Toch is het een slechte ontwikkeling. De kleinere triathlons of zwemlopen hebben vaak een lange traditie. De triathlon van Breukelen bestond sinds 1986, de zwemloop van Kapelle in 1993. Dat is dus ver voordat de ‘grote jongens’ op commerciële basis triathlons in ons land zijn gaan organiseren. Moraal van dit verhaal: grote wedstrijden in binnen- en buitenland doen is prima, maar vergeet de kleinere organisaties die op vrijwillige basis een triathlon in eigen dorp of stad organiseren niet!

Bart Hollemans snelste master in Whitfords Nodes Park

Trikipedia zal in elk geval aandacht blijven houden voor elke tri- of duathlon, groot of klein, in binnen- of buitenland. Met een nog rustige kalender in Europa zoeken we het dus vooralsnog verderop. Down Under bijvoorbeeld. In Whitfords Nodes Park, Australië werd zondag de Oceanic Olympic Distance Triathlon gehouden. De winst ging naar een man met een vermaarde tri-achternaam: Zeke Tinley. Geen direct familie van Scott overigens, die twee dochters heeft. Deze Zeke is ook geen Amerikaan, maar Australier. Zijn zwem- en looptijden zijn sterk, bij het fietsen verloor hij drie minuten op de latere nummer twee Matt Burton. Op een derde plaats finishte Nick Thompson. Nederlander Bart Hollemans eindigde als 20e overall en winnaar M45. Bart deed 2.12.06 uur over de kwart, de winnaar was 14 minuten sneller. Winnares was Aleisha Wesley. Kate Baker en Jessica Claxton hadden het nakijken. John Welgemoed kwam als 61e aan. Hier wel zo’n 200 deelnemers, dus dan heb je een strijd. Op de sprint was Diane de Mol (geen familie van het tv-imperium…) goed voor een een dertiende plaats.

Couples Champs met Ra-Ri 

Om de bruidsschat nog wat aan te zuiveren hebben ook Rachel Klamer en Richard Murray zich aangemeld voor de Couples Championship in Florida op 6 maart. Ook Amerikaan (!) Sam Long met zijn lief Lara Gruden doet nog mee, waarmee het aantal love-couples op 14 komt. De andere twaalf noemden we al in WTJ 2116 op 2 december. Een Fransman met een Amerikaanse, een Amerikaan met een Canadese, een Zuid-Afrikaan met een Nederlandse. Liefde kent geen grenzen en zeker niet in de triathlonsport. Mooi dat het onlangs ‘voor de tweede keer getrouwde’ liefdesstel Richard en Rachel er nu ook bij is. O ja, die bruidsschat is met 100.000 dollar niet gering natuurlijk. Je zou eer haast een snelle triatlete voor ten huwelijk willen vragen…..Afstanden: 2 x 400 meter zwemmen/16 km fietsen/5 km lopen.

André Cats hoogste sportbaas

Bij jongens als Jetze Plat en Geert Schipper is hij genoegzaam bekend, vandaag is bekend geworden dat André Cats benoemd is tot directeur topsport bij NOC*NSF. Hij wordt de opvolger van Maurits Hendriks, die per 1 april bij de sportkoepel vertrekt. De 53-jarige Cats is momenteel technisch directeur bij zwembond KNZB. Cats was voorheen onder meer topcoach in de zwemsport en ook al eens prestatiemanager bij NOC*NSF. Ook was hij viermaal chef de mission van succesvolle paralympische teams en was hij betrokken bij drie Nederlandse uitzendingen naar de Olympische Spelen.

The GOAT

Tot slot. Ze hadden ook best mee kunnen doen, maar Emma Snowsill is wat minder actief dan haar echtgenoot Jan Frodeno. Ook nu de Noren in opkomst zijn, mogen we Jan nog steeds The GOAT noemen. En dat bewijst ook onderstaand filmpje. Genieten van Frodo, zo had het ook kunnen heten.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.