Shirin zesde in Hoogerheide; Triathlons in Canberra, geen Herculean India Tri; Run & Bike Eeklo – WTJ 2171

ZONDAG – Geen duizenden betalende bezoekers, geen honderden VIP-gasten, wel weer een strak georganiseerde veldrit in Hoogerheide. Inclusief ’the Stairway to Heaven’ zoals de beroemde trap uit zowel deze cylco-cross als de duathlon genoemd wordt. Shirin van Anrooij is de enige atleet, die aan beide wedstrijden deelneemt ook al staat de run-bike-run voorlopig even niet meer op de kalender. Zondag was ze dus wel bij de GP Adrie van der Poel, waar de wereldbeker-finale werd verreden. Na Rucphen was opnieuw Marianne Vos de sterkste in het Westbrabantse veld. Shirin, die zaterdag nog tweede was in de Flandriencross, kwam 55 seconden later als zesde en derde U23 binnen. Sterke lichting trouwens bij dat veldrijden want niet alleen Shirin is twintig, Puck Pieterse en nationaal kampioene Fem van Empel zijn dat ook. Zij eindigden respectievelijk derde en vierde. Komende dagen maakt Shirin met de 18 andere Nederlandse deelnemers de oversteek over de Oceaan naar het WK wat gehouden wordt in het Amerikaanse Fayetville. En volgend jaar, dan komt de hele veldrit-elite weer samen in Hoogerheide voor het WK 2023. Laat er dan a.u.b. publiek bij zijn, want het doet toch sinister aan zo’n cross met een handjevol mensen langs de kant. O ja, oud-triatleten Stan Godrie en Luc Verburg werden respectievelijk 28e en 31e bij de elites.

Canberra

Triathlons waren er dit weekend in warmere oorden. Gisteren in Port Tauranga, vandaag onder meer in de Australische hoofdstad Canberra. Geen topveld op deze standaard afstand. Winnaars waren Quentin Schneider en Georgina Pembroke in respctievelijk 1.50.05 en 2.11.31. Op het podium werden zij vergezelgd door Michael Entwistle en Trent Dawson en Maggie Welfare en Sally Taggart.

Eerste hele van 2022 in India ging niet door

We waren vooral nieuwsgierig naar de Herculean, de enige lange afstands triathlon in India. De derde editie van deze Indische hele stond zaterdag op de rol, maar de organisatie cancelde op het allerlaatste moment het evenement vanwege Covid-19. Niet dat daarmee heel veel triatleten teleurgesteld raakten, want bij de vorige twee edities stonden in totaal negen triatleten op deze hele in Konark aan de start. De eerste twee winnaars, zijnde Patil Avadhoot (12.33 uur) en Vardhan Shirish Bhorgave (13.38 uur), hebben dus voorlopig geen opvolger.

De naam Herculean komt van Hercules, de Griekse halfgod. Het kan ook verwijzen naar Hercules fietsen, de meest verkochte fietsen in India. We wachten geduldig de volgende editie van de Herculean af. Het zal eerder 2023 worden, dan later dit jaar. Ook al vanwege de klimatologische omstandigheden. De temperatuur liep ook dit weekend weer op tot ver boven de dertig graden. Overigens staat de Ironman 70.3 in Goa, India vooralsnog niet op de Ironman-kalender voor 2022.

Run & Bike Eeklo: Nelleke Balde vijfde

Blijft over de Run & Bike in het Belgische Eeklo. De tweede lustrumeditie van dit evenement stond deze zondag op de rol. Een Run & Bike is een wedstrijd waar men per duo zo snel mogelijk een parcours aflegt. Een duo beschikt maar over 1 fiets (bij voorkeur een mountainbike, 20 procent van het parcours is onverhard). Er mag zoveel gewisseld worden tussen lopen en fietsen als men wil. De maximale afstand tussen loper en fietser bedraagt 15 meter.  De winst ging voor het eerst naar Joris Bassle en Raf de Dobbelaere van het organiserende SMO-Scott. Spannend was het wel, want Sven Vandenbroucke en Sybren Baelde volgden al op 3 seconden.  Brons was voor Jonas Delrue en Gilles Dupon.

Ook voor Jorien Brion en Xenia Luxem was het de eerste keer dat ze Run & Bike Eeklo wonnen. Ze hadden een comfortabeler voorsprong dan de mannenduo’s. Tweede werden Vera van Dycke en Thais Janssens, derde de zussen Joek en Elke de Vreese. De gemengde duo’s leken al een beetje vooruit te lopen op de Couples Championships in maart in Amerika. Op het podium allemaal stelletjes, die ook in het dagelijks leven niet zonder elkaar kunnen. Anne Arnouts en Alexis Krug waren de besten. Camille Roman en Victor Desender volgden een half minuutje later en derde was ook een hecht team: Bart Borghs en Lore Vandeperre. Enige Nederlandse deelneemster was Nelleke Balde. Zij zocht haar partner voor deze wedstrijd niet binnenshuis. Vlaming Kevin Strubbe was bereid met Nelleke te knokken voor een snelle tijd. Aan de finish werd het ‘internationale koppel’ vijfde op drie minuten achterstand van de winnaars.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.