Menno Koolhaas debuteert op Ironman Frankfurt; EK wintertri met Maarten; Ian is klaar voor de sneeuw – WTJ 2172

MAANDAG – Het nieuws van de dag, komt van Menno Koolhaas. De triatleet uit Amstelveen/Sittard maakt zijn debuut op de Ironman. Hij heeft gekozen voor het Europees kampioenschap in Frankfurt op zondag 26 juni. Via zijn socials liet Menno vandaag al doorschemeren dat zijn grootste doel voor 2022 over 5 maanden zijn eerste hele gaat worden.

Hints van Menno

Eigenlijk merkten we het eind vorig jaar al toen hij terugblikte op 2021:

2021 started not so well for me….I had one of the biggest injury’s I ever had in my career. But after a period of rest and a lot training hours I was still able to have a great season! Great races and great wins! The Highlight of the year: 3rd at Ironman 70.3 Cascais! Let’s make 2022 even more special

Vandaag maakte Menno er een prijsvraag van.

Five more months untill my biggest goal in 2022 (so far)! And it’s a big one. Can you guess which race?

Niet Gastel, Rotterdam of Hoorn, maar Frankfurt

We kwamen met vijf maanden verderop uit in het laatste juniweekend. De vraag was dus: gaat Menno back to his roots en doet ie mee in zijn debuutwedstrijd jaren geleden in Oud Gastel? Of gaat hij toch voor een volgende nationale titel in Rotterdam? Of staat Ironman 70.3 West-Friesland hoog op zijn verlanglijstje nu hij vorig jaar enkele sterke halve triathlons gedraaid heeft? Niets van dat al en we hadden ook wel zo’n vermoeden dat de overtreffende trap, die richting Ironman zou zijn. In een PB kon Menno ook niet ontkennen dat het om Frankfurt gaat. Hij legt zelf uit waarom juist deze Duitse race:

Goede herinneringen aan Frankfurt

,,Ik kies Frankfurt omdat ik hier hele goede herinneringen aan heb. Zelf drie tot vier keer toeschouwer geweest. Ik was erbij toen Bas Diederen derde werd in 2013: een heel bijzonder moment. Ook is dit een wedstrijd, die heel zwaar is en vaak niet echt gaat om de toptijd maar meer om de uitslag. Ik finish liever hoog in een minder snelle tijd dan en slechte klassering maar wel in een hele snelle tijd.” Menno maakt een duidelijk statement richting de media-aandacht voor almaar snellere eindtijden op de hele triathlon: ,,De laatste tijd gaat het alleen nog maar om tijden, terwijl je Ironman wedstrijden qua tijden niet met elkaar mag vergelijken. Want geen 1 race is hetzelfde. Toptijd is mooi maar een topklassering is nog zoveel mooier.”

 

Met andere woorden: Menno eindigt liever vijfde in Frankfurt in 8.10 uur, dan twintigste in Cozumel in 7.50 uur. En gelijk heeft ie. Vooral nu dat sub-7/sub-8 uur project steeds meer publiciteit genereert en Blummenfelt met zijn 7.21 uur alle aandacht trok, lijkt het ook in wedstrijdverslagen steeds meer over eindtijden te gaan dan over de uitslag. Ook wij bezondigen ons daar wel eens aan, komt waarschijnlijk omdat we nu eenmaal graag lijstjes maken. Dat laatste overigens meestal aan het einde van het jaar, bij het opmaken van de balans zeg maar. Overigens aanstaande vrijdag nog meer Menno Koolhaas, want dan is zijn vereniging ZSC Oceanus aan de beurt in onze Verenigingsrubriek.

Kortere afstanden

We wilden natuurlijk nog wel weten in hoeverre Menno de kortere afstanden vaarwel zegt. Welnu, daar is geen sprake van. Menno zegt zich te blijven focussen op snelheid, maar wel in combinatie met lange trainingsblokken: ,,Maar ik wil ook gewoon blijven racen op de korte races in Nederland en België om korte snelheid te behouden. Dit is in de tegenwoordige tijd van lange afstand ook echt nodig. Ik zal 1,5 maand voor Frankfurt nog een voorbereidingswedstrijd doen. Een halve of bijvoorbeeld een 111-triathlon om nog te prikkelen. Maar het belangrijkste voor mij is om de komende 5 maanden fit een vooral heel te blijven, zodat ik een hele periode steady getraind heb. En dan moet het helemaal goed komen in Frankfurt.” Wie zijn tegenstanders zullen worden in Frankfurt is nog niet bekend, ongetwijfeld staan er weer een aantal ijzersterke Duitsers aan de start. De race is Europees kampioenschap voor de mannen (de vrouwen strijden om de Europese titels in Hamburg). Van de agegroupers is de startlijst al wel bekend. In totaal doen 26 juni 85 Nederlanders mee, een record. Onder hen top tien-kandidaten als Henk Galenkamp, Peter-Johan Dillo, Erik Doornbos en Michael Krijnen.

Ook een EK wintertriathlon dit seizoen

We komen nog even terug op de wintertriathlons. Er is namelijk wel degelijk een Europees kampioenschap. Europe Triathlon-bestuurder Martin Breedijk wees ons erop. ,,Het EK is niet komen te vervallen maar verplaatst naar Italië. Dit vanwege de beslissing van World Triathlon dat Rusland een jaar geen internationale wedstrijden mag organiseren vanwege de dopingaffaires van de laatste tijd. En wat betreft de Winter Spelen, het IOC wil alleen maar sporten die je alleen op sneeuw of ijs doet, met het fietsen en lopen er in is dat erg lastig. Maar er wordt gewerkt aan revitaliseren van de sport door kortere afstanden, meer wissels en team relay, maar het blijft een uitdaging.”

Asiago heeft het EK wintertriathlon dus overgenomen. De wedstrijden zijn 18 en 19 februari, twee weken na het WK. En ook in Asiago doet een Nederlander mee: Maarten Beute, die in het najaar de mini-wintertriathlon van Groningen won, maakt zijn internationale debuut bij de junioren. Hij is de zoon van ervaren wintertriatleet/schaatser Robert Beute.

De andere Nederlander voor het WK, Ian Pennekamp dus, spraken we inmiddels ook. Hij kijkt verlangend uit naar zijn debuut op het WK. ,,Goed gezien van jullie, het klopt ik doe mee. Ik doe nu sinds kort ook aan langlaufen en vind het een super gave sport om in de winter te doen. Ik zag het WK winter triathlon op de wedstrijd kalender staan en dacht toen: waarom eigenlijk niet? Ik doe al aan triathlon en ik kan langlaufen. Een super gaaf event in een prachtig land en lekker afzien in de sneeuw! Het enige waar ik niet heel bekend mee ben is mountainbiken. Heb ik nu pas een paar keer gedaan en in de sneeuw zelfs nog nooit. Het wordt dus weer een mooi avontuur, ik kan niet wachten.”

Een mooi avontuur moet heel 2022 wat ons betreft worden. Als ik de krantenkoppen van vandaag doorneem met ‘straks wordt corona een soort griep’, dan heb ik er goede hoop op dat we ons normale (sport-)leven weer op kunnen pakken zonder al te veel annuleringen en stringente maatregelen. Fijne maandag allen!

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.