Winterspelen in aantocht; Ian straks op WK wintertriathlon; Shirin tweede in veldrit; Tauranga Half voor Currie/Clarke – WTJ 2170

ZATERDAG – Nog twee weken en de Olympische Winterspelen gaan beginnen. Met een team van 42 sporters reist Nederland af naar Peking, de eerste stad ter wereld waar zowel Zomer- als Winterspelen zijn/worden gehouden. Dat is een grote groep, die uiteraard vooral door het langebaanschaatsen en shorttrack op peil gehouden wordt. Uit mijn streek (West-Brabant) komen echter twee sporters in andere disciplines: de eerste is kunstrijdster Lindsey van Zundert uit Etten-Leur is met haar 16 lentes de jongste deelneemster. Ze was bovendien als eerste gekwalificeerd voor deze Spelen en mag er de vlag dragen.

Het was mooi geweest als Lindsey al op zondag 13 februari in actie had mogen komen, maar haar event staat twee dagen later – dinsdag de 15e vanaf 11 uur ’s ochtends – op het programma. Waarom die 13e? Welnu, dan hadden we in de bossen van de Kogelvanger onder Etten-Leur gelijktijdig met de crossduathlon kunnen kijken naar de verrichtingen van deze sportvrouw, die er voor zorgt dat Nederland voor het eerst sinds 46 jaar weer mee doet aan het kunstrijden op de schaats.

Winterspelen nog zonder wintertriathlon

We doen ook mee aan mee aan alpine skiën, bobsleeën, skeleton en snowboarden. Op dat laatste onderdeel komt voor de tweede maal Niek van der Velden uit Nispen (bij Roosendaal) uit. Vier jaar terug was hij er ook al bij, nu is hij serieus medaillekandidaat. Wintertriathlon is helaas nog geen volwaardige Olympische sport. Ik weet ook niet of er heel hard aan getrokken wordt door World Triathlon. Het aantal evenementen neemt elke winter af, zo lijkt het. Een wereldtitelstrijd in Andorra is er nog wel, maar de Europese kampioenschappen zijn vervallen. Behalve Russen, Italianen, Noren en nog een handjevol Oost-Europeanen komen veel landen niet aan de loop-fiets-langlauf combinatie toe. De Nederlandse wintertriathlons hebben het mondiaal niet gehaald, omdat schaatsen nu eenmaal niet in veel landen beoefend wordt. Begin deze eeuw was er nog wel de potentie om de winterse variant Olympisch te krijgen. Het was voor Marianne Vlasveld aanleiding om nog wat langer actief te blijven. Inmiddels is het op dat front stil geworden. De link tussen de Spelen in Peking en triathlon is wellicht te maken via Berber Bergsma. De Friese triatlete is nauw betrokken bij de selectie van de Spelen in Peking, omdat zij als fysiotherapeute verbonden is aan het Nederlands shorttrack team.

 

Triathlonkampioen Ian Pennekamp aan de start WK

Terug naar de wintertriathlon, waar over twee weken al het WK in Sant Julia de Loria plaats heeft. Van 3 tot en met 5 februari gaan we ervan uit dat er voldoende sneeuw ligt in Andorra. Sant Julia de Loria ligt op ruim 900 meter hoogte en is vooral bekend als langlaufoord. Nieuw op het programma is het WK winterduathlon. Opdracht is dan: 12 kilometer lopen en 18 kilometer cross-country ski. Voor de wintertriathlon gelden de afstanden 8,1 kilometer lopen, 12,8 kilometer ATB en 12,4 kilometer langlaufen. En terwijl we hierboven nog zeiden dat de interesse van Nederlandse zijde de laatste jaren minimaal is, krijgen we toch ineens medaillekansen. ’s Lands toptalent en nationaal kampioen Ian Pennekamp staat namelijk op de startlijst bij de U23. Zowel op de duathlon als de triathlon.

Frank promoot langlaufen als winterse training

Wetende dat zijn coach Frank Heldoorn al jaren het langlaufen als winterse training van triatleten aanprijst, is het wellicht niet zo verwonderlijk. Rond de jaarwisseling waren de Pennekampjes ook allemaal in de sneeuw van het Alpengebied te vinden, dus mogelijk is daar de aanzet gegeven tot Ians debuut op het wereldkampioenschap. Volgens Frank is Ian een snelle leerling op de lange latten in het jaartje dat hij de sport er nu in de winters bijneemt. Interessant en zo wordt het voor ons volgers weer leuker om aandacht aan deze on-Nederlandse variant te geven.

Shirin tweede in Flandriencross

De internationale wielerbond heeft ook wel eens gelobbyd om het veldrijden op de Winterspelen te krijgen. Maar vergeleken bij schaatsen is veldrijden nog kleinschaliger. Mountainbiken wordt in de hele wereld beoefend, veldrijden in België en Nederland, zeggen ze weleens. Zonder publiek is het morgen toch weer spektakel tijdens de GP Adrie van der Poel in Hoogerheide. Vandaag toonde Shirin van Anrooij haar grootse vorm in de Soudal Ladies Trophy, de Flandrienscross. Ze werd achter wereldkampioene Lucinda Brand zeer sterk tweede. Daarmee liet de Zeeuwse nog drie landgenotes achter zich. Shirin had wellicht geen topdag op het NK twee weken geleden, maar met deze tweede plek stelt ze toch weer haar kandidatuur voor een podiumplaats op het WK U23.

Tauranga Half

Voor triathlons moeten we naar de zuidelijke helft van onze planeet. Vandaag was daar in Nieuw-Zeeland de Tauranga Half. Een echte klassieker onder de triathlons in Kiwiland. Vaak ook een belangrijke graadmeter voor de latere confrontaties Challenge Wanaka en Ironman Taupo.

Port of Tauranga ligt aan de voet van de Mount Manganui. Daar wordt deze wedstrijd al sinds 1990 gehouden, het is daarmee de race die het langst onafgebroken op de Nieuw-Zeelandse kalender staat. De prijzenpot van 15.500 dollar zorgt voor een mooi startveld. Bij de mannen nam Braden Currie revanche op zijn nipte nederlaag vorig jaar. Hij won en liet Jack Moody en Sam Osborne respectievelijk 3 en 7 minuten achter zich. Bij het fietsen waren Currie – de Ironman Nieuw-Zeeland winnaar 2021 – en Mike Phillips samen weg.  Phillips stapte bij het lopen uit, Moody nam met de snelste looptijd (1.11.37) de tweede plaats over. Moody is nu drie keer tweede en 1 keer derde geworden in Tauranga. XTerra-specialist Sam Osborne was de nummer drie. Braden Currie won de race al eerder in 2016 en 2017.

Bij de vrouwen was Rebecca Clarke de snelste. Voor haar was het de eerste zege na eerder twee keer brons. Samen met de Zuidafrikaanse Simone Ackermann kwam ze uit het water. Daarna controleerde ze de wedstrijd en was al negen minuten sneller in de tweede wisselzone dan Ackermann, die vorig jaar nog 17e op de Spelen in Tokyo finishte. Aan de streep was het verschil iets kleiner: 5 minuten. Nummer drie was Deb Fuller. De aquabike werd gewonnen door Mike Crowe en Sarah Gorman.  Nederlandse expats dan wel geëmigreerde landgenoten deden ook mee: zes in totaal. Beste daarvan: Jacob Hendrickx op een achtste plaats en snelste M35. In totaal deden 500 deelnemers mee aan de halve afstand. We zetten ze zoals gebruikelijk weer op een rijtje.

ZATERDAG 22 JANUARI: TAURANGA HALF
8.Jacob Hendrickx 4.03.,05 (1e M35)
9.Jayden Kuijpers 4.05.08
36.Bram de Boeck 4.29.04 (8e M40)
95.Mark Esselink 4.46.33 (4e M55)
170.Wouter de Ridder 5.09.37 (21e M45)
195.Robin de Goeij 5.15.56 (25e M45)

Morgen op naar Hoogerheide voor de Wereldbeker veldrit, hetzelfde parcours waar volgend jaar het WK wordt gehouden. Dan hopelijk wel met publiek, nu slechts pers en organisatoren. Overigens gaat de run-bike-run van Hoogerheide dit seizoen niet door. John de Crom c.s. hebben wel plannen om volgend jaar in buurdorp Woensdrecht met de duathlon verder te gaan. Dat dan op een interessant parcours met onder meer de Rijzende Weg. Zijn er zondag nog triathlonwedstrijden? Jazeker, morgenavond zie je waar.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.