Triathlon Holten weet hoe je iemand aangenaam kunt verrassen; Geen XTerra Wellington; Joe Gambles stopt – WTJ 2178

ZATERDAG – Het telefoontje van Anita Brinks verraste me aangenaam. De kersvers voorzitter van de Stichting Triathlon Holten wilde maar wat graag meewerken aan een mooi slotakkoord voor ondergetekende. Het plan wat me werd voorgelegd was als volgt: ‘we willen de allerlaatste serie van de wedstrijddag naar jou Wim vernoemen. Het wordt een 1/8e afstand vanaf zwembad Twenhaarsveld, waar iedereen uit jouw triathlonperiode (1983-2022) aan mee kan doen of erbij aanwezig kan zijn. Als jij dan werkelijk je allerlaatste deelnemer hebt binnengepraat, begint het slotfeest met live artiesten. Daarvan verwachten we dat iedereen blijft en zorgt dat ze ergens een slaapplaats hebben. Want op zondag organiseren we ’s ochtends het Wim van den Broek-ontbijt.”

Verrassingen

En dan zijn er nog wel wat dingetjes, maar daar mocht ik dan weer niks van weten. Ik was er even stil van, iets wat speakers eigenlijk nooit overkomt. Een mooi gebaar, waarvan ik natuurlijk zelf moeilijk kan zeggen dat ik daar recht op heb. Het wordt sowieso een moeilijk jaar in de wetenschap dat elke race waar ik nog sta de laatste keer zal zijn. Maar daarover geen gezeur, ik heb er zelf voor gekozen. Het is van de andere kant ook iets waar ik erg naar uitkijk, in de hoop dat alles wel gewoon door kan gaan. Waar ik meer moeite mee heb, is dat ik de regie van mijn laatste wedstrijd een beetje uit handen geef en dat ben ik niet gewend.

Genieten met een grote G

Het wordt hoe dan ook genieten. Ik kan nog niet verklappen welke (oud-)triatleten voor die ene gelegenheid weer hun trisuit en fiets uit de mottenballen halen, maar het zijn bijzondere namen. Voormalige topsporters uit alle decennia, maar ook vrienden voor het leven die minder hard gaan. En als het zo uitkomt dan wordt de hekkensluiter een heel bijzondere. Naarmate we dichterbij de TriHo komen zal ik er meer over vertellen. Het wordt een echte reunie, waar eigenlijk niemand mag ontbreken. (Nou ja, degenen die Klagenfurt of Roth doen zijn geexcuseerd). De serie begint vroeg in de zaterdagavond. Vanaf morgen 30 januari 6 uur ’s ochtends kan worden ingeschreven via www.triathlonholten.nl

Genoeg over mij. Laten we even het totale programma van Holten bekijken. Want er zijn enkele interessante vernieuwingen. Zo wordt het hele jeugd- en juniorenprogramma naar de vrijdagavond (1 juli) getild. Dus niet alleen de kinder- en jeugdwedstrijden met veel lokale en regionale deelnemers, maar ook de Europe Triathlon Junior Cup. Anita: ,,De vrijdag wordt de triathlondag waar de toekomst aan bod komt. Nationaal, maar ook internationaal. Wij denken dat er zo meer aandacht komt voor de juniorwedstrijden.”

Programma Holten

Zaterdagochtend opent de wedstrijddag dan met de Triathlon Holten Run, de hardloopwedstrijd die in voorgaande jaren op vrijdagavond zat. De bedrijvenrun is daar onderdeel van. De organisatie denkt dat de typische Holtensfeer daarmee veel vroeger op gang komt. Anita: ,,De deelnemers aan de bedrijvenrun wordt vervolgens een brunch aangeboden en zijn vanuit de VIP-tent getuige van de volgende wedstrijden.” Daarmee wordt voorkomen dat de elite wedstrijd zich in een te rustig stadion op de Kalfstermansweide afspeelt. Het is gelijk druk en dat blijft het ongetwijfeld de rest van dag. Want ja, dat is natuurlijk wel voorwaarde: veel triathlons kunnen wellicht zonder publiek, maar Holten niet. We gaan het beleven! Uiteraard met Kokki erbij….ik verdenk hem er zelfs van dat ie in het complot zit.

Geen XTerra Wellington of Tri Hyeres

Want dat de pandemie met vandaag bijna 75.000 (!) besmettingen, waaronder nu ook mijn huisgenoten, nog niet op zijn retour is, moge duidelijk zijn. Ook vandaag werden twee internationale triathlons uitgesteld. De XTerra Wellington ging niet door. In Nieuw-Zeeland zijn evenementen met meer dan 100 mensen bijeen niet toegestaan. En in Frankrijk is de Tri Hyeres verplaatst naar het tweede weekend van september: 10/11 september dus. We zijn er nog niet, zoals je merkt. Later dit voorjaar is bijvoorbeeld ook de loopklassieker, de 20 van Alphen gecanceld.

Joe Gambles stopt op zijn 40e

Niet iedereen wacht het moment af, waarop alles weer normaal wordt om voluit te gaan sporten. Andere interesses, tijd voor een maatschappelijke loopbaan buiten de sport: er zijn allerlei oorzaken waarom we niet meer dezelfde deelnemers terug zullen zien als in pakweg 2019. Een befaamd triatleet, die ook de trifiets aan de wilgen hangt is Joe Gambles. De Australische pro-atleet heeft zo’n 20 jaar aan de top meegedraaid. ,,Triathlon is mijn leven geweest en ik ben iedereen dankbaar die een rol in mijn erg lange en plezierige carriere heeft gehad. Ik ben dankbaar voor de avonturen, die ik mocht hebben, de plaatsen die ik bezocht en vooral alle mensen die ik onderweg tegenkwam.”

Joe, die op 16 januari 40 jaar is geworden en al jaren woonachtig is in het Amerikaanse sportoord Boulder, bouwde een indrukwekkende erelijst op met 13 Ironman 70.3 overwinningen, waaronder vijf keer in Boulder zelf. Hij veroverde brons op het WK Ironman 70.3 in 2013, won Ironman Wisconsin in 2010 en haalde zilver en brons op de ITU wereldkampioenschappen lange afstand in 2011 en 2017. Joe Gambles ambieert in de toekomst een baan als triathloncoach ‘om zo al mijn ervaringen door te kunnen geven.’

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.