Zofingen voor 15e keer WK; Huub en Yvonne enige kampioenen; Japan cancelt; Koppel voor WK Maui – WTJ 2179

ZONDAG – Volgens ons was het al wat langer duidelijk, maar dit weekend bracht World Triathlon nogmaals onder aandacht dat het WK lange afstand duathlon in Zofingen gehouden wordt. En wel op  zaterdag 3 september, ook dat is al min of meer een vaste datum geworden voor de Zwitserse run-bike-run klassieker, beter bekend als Powerman Zofingen. Afstanden 10 kilometer lopen, 150 kilometer fietsen en 30 kilometer lopen.

Nog altijd wordt Zofingen gezien als de duathlonvariant van Hawaii. Het begon trouwens in 1989 met andere afstanden: 2,5 kilometer lopen, 120 kilometer fietsen en 30,5 kilometer lopen. In het tweede jaar werd het 5 kilometer openings-run, vervolgens 7,6, 13,5 en sinds 2002 zijn de huidige afstanden in tact. Drie keer was de Zwitserse Natascha Badmann voor eigen publiek de snelste: 1996, 1997 en 2000. Badmann is wat Luc van Lierde is bij de mannen: eerste Europese winnaar van de Ironman Hawaii. Mister Powerman is onmiskenbaar Olivier Bernhard, die Zofingen maar liefst acht keer op zijn naam schreef.

Venray eenmalig WK in 2001

De eerste keer dat ITU de wereldtitel toekende was in Zofingen 1997, waar de wereldtitelstrijd het vaakst is gehouden. In september is Zofingen voor de 15e keer gastheer van de mondiale titelstrijd. Fredericia volgt als tweede met twee keer een WK in Deens huis. Venray was op 9 september 2001 het strijdtoneel voor ’s werelds beste duatleten. Twee dagen later was ‘Nine-Eleven’. Ook Geel had een keer het WK als soort eerbetoon aan de vele Belgische successen op dit WK.

Huub Maas

Want kijken we naar de wereldkampioenen dan leverde België er bij de mannen maar liefst twaalf af. Op grote afstand volgt Zwitserland met vier (waarvan twee voor Olivier Bernhard, die zijn andere zes Zofingen-zeges boekte toen er geen wereldtitel op het spel stond). De Fransen hebben enkel dankzij Gael le Bellec drie titels. In Nederland blijft Huub Maas uniek als enige wereldkampioen in 2002 te Weyer. Als regionale krant (BNDeStem) waren we er destijds bij om deze topprestatie te aanschouwen. En de komende weken staat Huub gewoon weer te sjouwen om het parcours van de Etten-Leurse crossduathlon pico bello in orde te maken. Zo’n beetje met hetzelfde perfectionisme als Adrie van der Poel op zijn veldrit vorige week in Hoogerheide.

Ook bij de vrouwen neemt Yvonne van Vlerken een unieke positie in als zijnde enige Nederlandse vrouw, die wereldkampioene run-bike-run lange afstand is geworden. In 2006 Fredericia om precies te zijn. Natuurlijk hopen we op opvolgers begin september. De potentie is er met Daan de Groot en Ann Schoot Uiterkamp. De Britse vrouwen hebben de meeste wereldtitels: 6. Zwitserland volgt met vijf en Nieuw-Zeeland heeft er drie.

Individueel staan de broers Vansteelant aan de top. Zowel de betreurenswaardige Benny als zijn jongere broer Joeri behaalden vier wereldtitels. De Britse Emma Pooley is met vier titels de meest succesvolle bij de vrouwen.

Geen Miyazaki World Cup

De tweede mededeling van World Triathlon was slechter: de World Triathlon Cup in het Japanse Miyazaki gaat niet door. De Covid-pandemie nekt het evenement en Triathlon Japan heeft besloten de openingswedstrijd van de World Cup-series op 12 maart te schrappen. Laat het geen voorbode zijn voor een derde jaar van (te) veel annuleringen. Dat zeggen we overigens met respect voor de beslissing van de organisatie. Safety and healthy first.

Schaatser Thijmen en hockeyster Vivian als koppel naar WK Xterra Maui

Laten we er vanuit gaan dat wedstrijden die laat dit jaar geprogrammeerd staan door kunnen gaan. Bijvoorbeeld het WK XTerra op Maui. Vorig jaar met geen enkele Nederlander, maar als het aan Thijmen Polman en zijn vriendin Vivian Boijens ligt komt daar in oktober verandering in. Het koppel was aanvankelijk vooral in de hockeysport actief, maar zocht een fysieke uitdaging naast het hockey. Thijmen (24) is van alle markten thuis. Judoka, wedstrijdzwemmer, schaatser met zelfs een Nederlandse titel korte baan in 2019 en 36,78 op de 500 meter. Schaatsen gaat vaak gepaard met wielrennen, zo ook bij Thijmen die bij Swift ging fietsen en via het werk bij wielerspeciaalzaak 12GOBiking in contact kwam met Sven Strijk.

Eerste race: crossduathlon Etten-Leur

De volgende stap was het lidmaatschap van Triathlon Team Bodegraven door zowel Thijmen als Vivian. Ze deden mee aan XTerra Nederland op Ameland en veroverden daar een ticket voor het WK XTerra op Hawaii. ,,Het hing er beetje van af of we allebei een slot zouden veroveren, was het er eentje dan hadden we getwijfeld. Nu kunnen we allebei”, aldus Vivian tegen collega-verslaggever/triatleet Andy Koolmees. Thijmen gaat voor TTB dit jaar Eerste Divisiewedstrijden doen en hoopt zich te verbeteren op zwemmen en lopen. Vivian studeert af op de universiteit en loopt stage bij Kairos Consulting. Ze trainen vaak op de Utrechtse Heuvelrug en zijn over twee weken te vinden op de crossduathlon van Etten-Leur. Die van Huub Maas dus…..

Peters Foto’s

Roee moest wel vaart maken, Eshed zat m op de hielen

Tot slot. Uitslagen van Israelische wedstrijden waren vroeger al moeilijk te doorgronden en ook nu is het nog best ingewikkeld. Maar de reden dat Roee Zoarets na zijn verloren schoen meteen doorsnelde had toch echt te maken met zijn runner-up Eshed Itamar, die vlak achter hem zat. Berichtgeving snel na de wedstrijd gaf daarover geen duidelijkheid, maar de finishfoto’s spreken boekdelen. Slechts 9 tellen zat er tussen beide heren op deze Israman 113. Kijk maar…

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.