Zilver voor ex-triatlete Shirin van Anrooij op het WK veldrijden Fayetville – WTJ 2180

MAANDAG – Het scheelde maar een haartje of Shirin van Anrooij had zondagavond de regenboogtrui gegrepen. In het Amerikaanse Fayetville was in een flitsende millimeterspurt landgenote Puck Pieterse haar te vlug af. Het was op voorhand wel duidelijk dat de Nederlandse beloftes om de wereldtitel gingen strijden. Fem van Empel, Puck Pieterse en Shirin van Anrooij draaien zelfs tussen de elites al aan de wereldtop mee, staat alle drie in de top acht van de wereldranglijst, dus lag er een duidelijke favorietenrol voor de Oranje-vrouwen.

Shirin was op het EK al eens nummer 1, bij het NK was het Fem van Empel en nu op het WK Puck Pieterse. Zo waren/zijn de kampioenstruien mooi verdeeld. Op het snelle parcours in Arkansas was het de vraag, wie de jetlag het best verwerkt had en de minste foutjes maakte onderweg. Dat werd dus Puck al maakte Shirin het haar landgenote nog heel lastig. Een half wiel was het verschil. Shirin was na het startschot meteen goed weg. Uiteindelijk bleef het Nederlands drietal over. Op de klim demarreerde Shirin een keer waarop Fem moest lossen. Later kwamen ze weer samen, trok Puck erop uit en sloot de Zeeuwse toch weer aan. Sprinten zijn beide vrouwen minder bedreven in, maar daar kwam het dus wel op aan. Van Empel raakte uitgeschakeld door materiaalpech en pakte brons.

Tijdens de race werd Shirin niet alleen gecoacht door bondscoach Gerben de Knegt, maar ook haar eigen Belgische coach Sven Nys van Baloise Trek Lions deed dapper mee. Hij is lyrisch over de ontwikkeling, die het 19-jarige toptalent doormaakt. ,,Ze heeft vooral een mentale overwinning geboekt dit seizoen, na de zware armblessure vorig winterseizoen in Tabor”, aldus Nys. ,,Shirin was aanvankelijk huiverig bij starts, maar heeft die angst weer overwonnen. Het duurt niet lang meer of ze vindt aansluiting bij Lucinda Brand en Marianne Vos.”

Met het WK komt voor Shirin een eind aan een zwaar veldritseizoen met liefst 24 crossen en volop successen. Vanaf nu is de blik weer gericht op de weg, waar ze uitkomt voor Trek-Segafredo.

Kunnen we inmiddels stellen dat Shirin van Anrooij ’s lands beste is in de categorie ‘ex-triatlete uitkomend in een andere tak van sport’? Pim Ronhaar, ook wel eens actief in duathlons, finishte als negende op het WK beloftes.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.