Juul van de Kruijs op herhaling, Sterre Witteveen snelste in RBR Nijkerk; VZC voor landstitel; Wales – WTJ 2193

ZATERDAG – Wat een prachtig weekend om het crossduathlonseizoen te beginnen. Ook op de Veluwe scheen de zon en dat maakte het (uit de wind) wel aangenaam. De deelnemers trapten zich wel warm, in het open veld was het wel een beetje koud. Maar het droge parcours viel alleszins mee. Een sneller race dus over bijna 4 kilometer lopen, 15 kilometer fietsen (ATB, gravelbike en cyclocross-fietsen allemaal bijeen) en tot slot wederom 3,7 km. lopen.

Juul wederom de sterkste

Juul van de Kruijs ging op herhaling. De geboren Limburger (collega-speaker in Weert) woont tegenwoordig in Utrecht. Komt ook uit voor Hellas. In zijn juniorentijd was Juul de aangewezen man om in het in de duathlonsport te gaan maken. Hij werd twee keer Nederlands kampioen duathlon bij de M16 en was ook ’s lands snelste op het allereerste NK sprint in Horst aan de Maas 2013. Misschien kwam het er in de latere jaren niet helemaal uit, studie ging trouwens ook voor. Maar van tijd tot tijd haalt Juul nog eens uit op de ATB en in het veld. Zoals vanochtend. Al bij het lopen was Juul los van de rest. Het waren hardfietsers Steff Overmars en veldrijder Arnold van der Streek, die wel enigszins terugkwamen, maar met nog een slotrun te gaan, kon Juul in leidende positie de overwinning niet meer ontgaan.

Foto: Harry van ’t Veld

Bijna twee minuten later volgde Steff Overmars, die zich steeds beter thuis voelt op de mountainbike. Weer zeventien tellen later volgde Arnold van der Streek. De vierde man was Huub van de Brink en daarna was het de beurt aan Michel Bessely, die bij het fietsen niet van een ATB, maar een gravelbike gebruik maakte. Peter Kuin was op de achtste plaats de tweede ‘gravellaar’. Op de elfde plaats kwam Bas van Dijke binnen en ook hij deed dat op de gravelbike. Harry Kraak sloot de rij van zestig duatleten af.

Sterre Witteveen wint op gravelbike

Zijn vrouw Audrey Breur werd vijfde in de wedstrijd, die door Sterre Witteveen werd gewonnen. Zij was de enige op de hybride gravelbike (fietsen waar je zowel offroad als onroad op uit de voeten kunt). Ze was een-driekwart minuut sneller dan Esther Strijker, wel de beste ATB-duatlete. De verschillen zijn in crossduathlons altijd groot. Zo bleek ook in Nijkerk, waar AV Nijkerk later ook nog de Flitstriathlon organiseert. Iris Ton bijvoorbeeld had 3.15 minuten achterstand en Ingrid Bakker bijna vijf minuten. Veelvuldig masterkampioene Audrey Breur uit Den Helder volgde dus als vijfde op een minuutje of zeven.

Vijf duo’s doen mee. Het Team Nunderspeed met teamcaptain Sander Snelderwaard won de race. Zij noteerden de op 1 na snelste tijd. Alleen Juul van de Kruijs was sneller.

VZC doet met ‘de vrienden van Jorik’ gooi naar landstitel

Mooi verhaal van mijn collega Roberto Cancian in De Gelderlander, over de volgende doelen, die Jorik van Egdom zich stelt. Had hij vorig jaar graag de Nederlandse titel sprint, standaard en halve gepakt (halve ging niet door), nu staat de landstitel voor teams centraal. De Teamcompetitie Eredivisie dus. Het gebeurt met zijn eigen VZC Veenendaal, waar hij al die jaren voor uit is blijven komen. ,,Ik wil met een vriendenteam de eredivisie winnen.”

VZC werd vijfde in 2019 en vierde in 2021. Om dat doel te bewerkstelligen, wist VZC (lees Jorik als initiatiefnemer) zich deze winter te versterken met Olympisch maatje Marco van der Stel (die dus nog niet helemaal met tri-pensioen gaat) en het terughalen van Victor Goené van kampioensteam TriMates. Dienst jongere broer Lucas Goené was al bij VZC. Tel daarbij op de talentvolle Gjalt Panjer en Lars van de Knaap en twee jongens van het lagere werk: Tristan Olij en Milan Brons.

Een sterk team, dat individueel ook internationaal aan de weg blijft timmeren. Coaches zijn Rob Kwaaitaal en Vincent Böhm, die indien nodig nog bij kunnen springen als reserves.

Wales heeft nu Long Course Weekend, Ironman en Challenge

We hadden het al over de Challenge Wales. Die race komt er dus bij op 18 juni, middenafstand zoals de meeste Challenge Family-races. Het is geen nieuwe wedstrijd, maar viel nooit eerder onder een label. Tot op heden heette het Wales Triathlon. Saint Davids is de plaats van handeling, in het zuidwestelijke puntje van Wales. De toeristische stad heeft de kathedraal en het bisschoppelijk paleis als grootste trekpleisters. Whitesands en Fishguard Bay zijn de baaien waar het zwemonderdeel zich afspeelt. De race is overigens niet de grootste in het land. Dat is ook niet Ironman Pembrokeshire, maar het Long Course Weekend met bijna 4000 deelnemers.

PTO

Tot slot was er nog wat gedoe afgelopen week met de Professional Triathletes Organization (PTO). Ze waren in hun uitingen over de PTO Tour te enthousiast om ook de agegroupers er meer bij te betrekken en mee te laten doen aan races waar de pro’s ook zijn. Het hoge inschrijfgeld leek vervolgens bestemd voor de pro’s, die zich er ook ongemakkelijk bij voelden. Lang – warrig – verhaal kort: PTO bood excuses aan. Excuses aanvaard, zullen we dan maar zeggen.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.