Nederland succesvol in Geelong: winst en twee top 10-plaatsen voor Lotte, Martin en Ad; Buenos Aires; CrossRBR Hofstade – WTJ 2204

ZONDAG – De daverende overwinning van Lotte Wilms blijft nog wel even hangen. Vorig jaar waren Kyra Meulenberg en Berber Kramer nog succesvol in Ironman 70.3-races, maar dan ging het om age-group-only wedstrijden. Voor de laatste pro-race overwinningen moeten we terug naar de hoogtijdagen van Yvonne van Vlerken, maar sinds vorig jaar is daar Lotte bij gekomen. Eerst de Sunshine Coast IM 70.3 en nu dus Geelong IM 70.3. En dan te bedenken dat ze de korte afstand nog niet heeft afgezworen. Komend weekend gewoon weer vlammen in de Oceania Cup sprint triathlon van Devonport. Er stonden nog twee Nederlanders aan de start, die allebei keurig in de top tien van hun categorie eindigden. Martin Sprong woont en werkt Down Under, hij was de nummer vier bij de M35. Verrassend was de deelname van Ad Kempen. In zijn juniorentijd (jaren 80) een nationale topper, nu als M55 nog altijd goed op dreef. Ad legt zelf even uit waarom hij in Geelong aan de start stond.

,,Hi Wim. Ad Kempen hier vanuit Geelong, Australië. Was op bezoek bij m’n dochter Kelly, die hier alweer 2,5 jaar woont. Kon haar voor het eerst sinds de pandemie opzoeken. Kijken wat ze hier uitspookt , En ja wat doe je dan als je een maand geleden beslist om even naar Australië te gaan? Precies, fiets mee en als kers op de taart Ironman 70.3 Geelong. Was leuk om te doen.”

ZATERDAG 19 FEBRUARI: IRONMAN 70.3 GEELONG
M:
41.Martin Sprong 4.20.41 (4e M35)
261.Ad Kempen 5.08.53 (8e M55)
V:
1.Lotte Wilms 4.07.41

Direct na de race was afgelopen nacht Nederlandse tijd nog niet veel beeldmateriaal beschikbaar. Daarom nu in de herkansing nog wat leuke sfeerbeelden, ongetwijfeld volgt er nog wel meer de komende tijd. We houden het in de gaten.

In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires was Ironman ook te gast vandaag, maar dan voor een 5150-race. De winst ging naar de Argentijnen Emma Iodice en Ibrahim Alucin, die samen als winnaars over de streep kwamen na 1.56.25 uur. Emma is in het Zuidamerikaanse land ook een mannennaam overigens. Agustin Leiro was de nummer drie. Beste vrouw bleek Yanina Minaglia. Vier minuten later volgde Brenda Ayelen Rosso en brons ging naar Maria Emilie Antille. Dit wedstrijdje was te ver en te kort voor welke Nederlander dan ook. Op een enkele Fransman na was er ook geeneen Europeaan.

Emma Iodice

Dichterbij huis. De crossduathlon in Hofstade. Geteisterd bij het opbouwen door de storm Eunice, waardoor zaterdag en zondagmorgen het parcours nog helemaal moest worden schoongeveegd en takkenvrij gemaakt. Toen alle obstakels aan de kant lagen, konden de duatleten los. Kwamen de Belgen vorige week nog in groten getale naar Etten-Leur, omgekeerd is dat minder het geval. Het valt ook niet mee om het op te nemen tegen onze zuiderburen.

Nicolas De Smet is duidelijk in de winning mood. Na de Sandman Inferno was het vandaag met veel regen en wind opnieuw De Smet. Zijn voornaamste tegenstander kent hij door en door: het was zijn eigen broer Thibaut met wie hij moest strijdenb. Dat was spannend tot Thibauts ketting brak. Daarna was het gewonnen spel voor de talentvolle telg uit de familie. Vorig jaar nog derde, nu met stip op 1 in Hofstade. Een verrassende tweede plaats was er voor de Belg Loorin Bastiaens, die favoriet Wouter Wuilmus klopte. Pieter van Dyck, vorige week nog runner-up van Wouter Dijkshoorn in Etten-Leur, finishte als zevende in de modder van Hofstade. Beste Nederlander was Jan van den Bossche uit Weesp, Hij finishte als 18e, Zeeuw Wouter Verstraate kwam op een 28e plaats binnen en nog een Zeeuw Peter Dijkwel kwam in de tweede wedstrijdhelft als 174e binnen, maar wel tweede M60.

Ze won vorig jaar al Hofstade, daarna was Debbie Sanders ook de sterkste in de crossduathlons van Damme en Westrozebeke en dus favoriete voor titelprolongatie. Daar slaagde ze volledig in. De duatlete uit Sint Amandsberg was vijf minuten sneller dan Lisa Isebaert en vervolgens kwam Julie Verlinden binnen. Thais Janssens was net als vorige week in Etten-Leur goed voor plaats vijf. Sven Janssens en Bert Jammaer wonnen bij de duo’s.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.