Youri Keulen is de sensatie van Clash Miami: vierde; Ashleigh Gentle en Sam Long winnen circuit-triathlon – WTJ 2228

VRIJDAG – Het was me de Clash wel, daar in Miami. Drukkende hitte op het asfalt van het racecircuit. Geen spatje schaduw, geen zuchtje wind en tropische temperaturen. Na een slopende race trokken Ashleigh Gentle en Sam Long aan het langste eind. Voor Gentle een mooi slot van een zeer turbulente anderhalve week, waarin haar echtgenoot Josh Amberger de Verenigde Staten niet in mocht en zij dus van de Couple Championships alleen moest doorreizen naar Miami, terwijl Josh huiswaarts werd gestuurd. Een hoofdrol was ook weg gelegd voor Youri Keulen, die tijdens het lopen een magistrale opmars maakte naar de zesde plaats.

Gerechtigheid zou je kunnen zeggen. Voor Ashleigh. Al had het ook heel anders kunnen lopen, want na het zwemmen en een flink stuk fietsen was de Spaanse Sara Perez Sala nog superieur aan de rest. Een dikke minuut voorsprong had ze na de 1700 meter zwemmen. Daarachter volgden Emma Pallant, Ashleigh Gentle en Chelsea Sodaro. Het rijtje werd gesloten door Lenny Ramsey. De Nederlandse Amerikaanse zou de wedstrijd niet voltooien, net als zeven anders pro’s overigens onder deze extreme omstandigheden. Tot halfkoers het fietsen leek er geen vuiltje aan de lucht voor Sara, een paar weken terug ook al winnares van de Volcano Triathlon. Het moet een moment van verminderde concentratie zijn geweest want op dat punt raakte ze even de macht over haar stuur kwijt, koerst regelrecht tegen een pion op en lag  vervolgens lang met fikse schaafwonden en bloed op het circuit-asfalt.

De strijd was vervolgens weer helemaal open. Gentle nam de kop over, maar kort daarachter volgden al Pamela Oliveira, Sodaro en Pallant. De Australische voormalige vice-wereldkampioene Olympic distance liet de concurrentie niet dichterbij komen. In de tweede wissel had ze dik 1,5 minuut voorsprong op genoemd trio. In een soepele tred ging de vrouw, die in Rotterdam 2017 op het WK podium stond er vandoor. Zo soepel ging het beslist niet bij de Britse Emma Pallant, bij wie de hitte duidelijk haar tol eiste. Pallant strompelde en smakte eveneens tegen het asfalt, maar dan bij het lopen. Uitdroging speelde haar parten. Het volgende ‘hitte-slachtoffer’ was Chelsea Sodaro, die met nog een achttal kilometer te gaan eveneens het veld moest ruimen. Daar had Ashleigh Gentle dus allemaal geen last van. Ze won met een royale voorsprong van dik acht minuten. De Braziliaanse Pamela Oliveira hield nipt stand op een tweede plaats. Omdat ze zich vergiste in het aantal rondes, kwam de nummer drie nog akelig dichtbij. Een sterk looponderdeel bracht de Deense Maja Stage Nielsen kort daarna de derde plaats.

Youri Keulen zorgt voor daverende verrassing

Drama ten top dus bij de vrouwen. Bij de mannen was het enigszins koeler en verliep de race een stuk rustiger. Daarmee niet minder spectactulair overigens, want eindelijk was de Nederlandse inbreng bij de mannen weer eens echt groots. Verantwoordelijk voor die prestatie was Youri Keulen, in de subtitles op de livestream consequent Yuri Coolin genoemd. Maar cool was het. Vierde in een wereldveld! Daar had niemand in de stoutste dromen op durven rekenen. Youri zelf misschien wel. We spraken hem anderhalve week geleden en toen was hij erg zelfverzekerd. Over zijn verblijf in Girona, zijn verniewde trainingsaanpak en trainers en het zelfvertrouwen richting dit seizoen.

Het kwam er deze vrijdag al uit. Met de snelste looptijd was de Limburger ook nog een het meest hittebestendig. Youri kwam op een elfde plaats van de fiets en schoot de ene na de andere triathlonlegende voorbij: Aaron Royle, Andrea Dreitz, Matthew Sharpe, Chris Leiferman, Jonas Schomburg, Reinaldo Colucci en uiteindelijk ook nog Tyler Butterfield! Magistraal, niet te bevatten! De race werd gewonnen door de Amerikaan Sam Long. Hij versloeg zijn landgenoten Jason West en Ben Kanute. Maar kort na dit ijzersterke en vooral geroutineerde trio liep tot veler verrassing dus Youri Keulen al binnen. Sensationeel sterk, een zo goed als perfecte race. Wat een begin van het triathlonjaar! Mooi om te zien hoe Youri meteen door de drie Yankees werd omhelst met hier en daar nog wel een fronsende wenkbrauw: Wow Coolin, you were good!

 

De wedstrijd werd open getrokken door andere triatleten: Jonas Schomburg en Aaron Royle, vorig weekend nog winnaar van de Couples Championships met partner Non Stanford. Ben Kanute was daar al derde, een positie die hij ook aan de eindstreep nog had. Voor Youri Keulen bleef de schade beperkt: tiende op ruim een minuutje. Geen man over boord, temeer daar de grote namen nog achter hem in het water crawlden. Helemaal vlekkeloos verliep ook de mannenwedstrijd niet. Andreas Dreitz reed snel lek, maar keerde toch weer terug in de top tien. Ben Kanute meldde zich aan de kop bij de twee topzwemmers en ook Sam Long en Magnus Ditlev waren niet van plan lang in de achtervolging te blijven, maar het heft in handen te nemen vooraan.

Youri Keulen had het juiste wedstrijdinzicht, ook een eigenschap die hij zich afgelopen winter heeft aangeleerd. Youri reed trouwens met de geel-blauwe kleuren op de helm, als teken van verbondenheid met Oekraïne het land van zijn coach. De top tien bleef binnen 3 minuten van elkaar de rondes over het enorme ovaal afleggen. Voorop Ben Kanute, dan Schomburg en Royle en vervolgens (op 1 minuut) Ditlev en Long. Voor Youri verliep alles nog steeds voorspoedig: een royale twee minuten achter op Kanute, maar goed in de top tien.

In de slotfase van het fietsen ging het klassement op z’n kop: Sam Long nam de leiding over, Magnus Ditlev in zijn kielzorg, Ben Kanute terug geworpen maar uiteindelijk toch weer tweede in de wisselzone. Youri Keulen moest in de slotfase nog flink inleveren en kwam met 4.25 minuut van zijn fiets af. Elfde toen. Weinigen konden vermoeden hoe zeer hij terug zou raken in de race. Dat Sam Long een maatje te groot was voor de concurrentie werd snel duidelijk: Ditlev lag halverwege het lopen op driekwart minuut, Kanute op 1.13. Intussen was de inhaalrace van Youri begonnen: de ene na de andere atleet raapte hij haast letterlijk op mijn zijn snelle loopschoenen. Het podium leek onbereikbaar en bepaald, maar dat was buiten de Deen Ditlev gerekend. Zoals altijd was hij op de fiets als een malle tekeer gegaan en vervolgens ziet hij wel waar het schip strand. Dit keer iets te vroeg, want de man liep de man met de hamer vol tegen het lijf. Exit Ditlev.

Kanute moest ook de tol nog betalen voor zijn dadendrang op de fiets, zij het dat hij zijn derde plaats wel vasthield. Jason West kwam nog tot plek twee.  Tja, en daarna rolde men de rode loper uit voor niemand minder dan Youir Keulen. De vijfde plek in Challenge Mallorca vorig jaar werd dus nu al verbeterd in vierde! Op minder dan vier minuten van grootheid Sam Long. Dit belooft veel.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.