Dagje te gast bij Kú Cycle Aero Performance Test – 5 tot 12 % tijdwinst op de fiets.

 

Een dagje Velodrome in Apeldoorn, te gast bij onze partner Kú Cycle. Bijzonder om al die verfijnde techniek bij een te zien komen bij de aero performance testen en gedurende één dag atleten zo veel sneller te zien gaan rijden. Voor de techniek zorgen Yago Alcalde, Jon Wiggins, Richard McAinsh onder bezielende leiding van Alex Bok, allen mannen van naam binnen de wieler- en triathlonwereld.

Om de prestaties van de atleten te kunnen volgen worden er gedurende drie dagen testen gedaan. Dag 1 op de dijk bij Almere: eerst op hun oude fiets een aantal metingen, vervolgens op hun nieuwe Kú TF1. Dag twee en drie zijn de testen op de wielerbaan in Apeldoorn.

Gedurende die dagen worden  kleine aanpassingen gedaan aan de de fiets, cq de positie op de fiets of bijvoorbeeld de te gebruiken helm. Steeds volgt er opnieuw een meting en worden, de voor mij wirwar van gegevens ,  testgegevens vergeleken, steeds ook het wattage meegerekend. Voor mij wel waarneembaar is de steeds grotere snelheid van de atleten tijdens het fietsen en hun positie op de fiets, met dezelfde fysieke inspanning.

Cijfermatig blijkt ook dat enorme tijdwinst geboekt wordt, gedurende de testen, van de oude fiets naar de Kú Cycle, na de diverse aanpassingen in de drie testdagen met de nieuwe fietsen.
Bij een atlete, de afgelopen dagen, zelfs een tijdwinst van 12% door lagere wind resistance (CdA) (voor de athleten onder onze lezers die gebruik maken van den powermeter, een besparing van meer dan 25 Watts).
Doorrekenend naar een halve triathlon met een fietstijd van 2:40 uur, zou dat maar liefst 16 minuten tijdwinst opleveren. De dame in kwestie is overigens Europees Kampioene OD in haar agegroep , een titel behaald in Valencia 2021 en won IM 70.3 Weymonth overall en gaat dit jaar voor haar PRO debuut.

Binnen het project NexGen van Kú Cycle zijn er inmiddels 7 landenteams, namelijk Nederland, Engeland, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, Spanje en Italie.

De afgelopen dagen was het Engelse team te gast en kon ik hun voortgang vandaag volgen  ; Rosie Weston, Tom Sargeant, Chloe Sparrow, Josh Holmann en teammanager en  bikefitter Tim Lewington. Daarnaast de Fransman Tristan Pawlak, triatleet gekwalificeerd voor Kona, maar ook een heel bekende YouTuber in Frankrijk met bijna 43000 volger; Tristan Pawlak . Bij hem werd tijdens dit kamp een 11% CdA behaald, 5% door over te stappen van zijn huidige fiets (Orbea Ordu) naar de Kú TF1 en nog eens 6% door positie verbeteringen. Die tijdwinst gaat de voor 2022 IM Kona gekwalificeerde Tristan goed van pas komen.

Bijzonder vandaag te zien hoe al die hele kleine details/aanpassingen zo veel tijdwinst tijdens het fietsen kunnen opleveren. De deskundigheid, de techniek, de samenwerking en de teamspirit, de gedrevenheid en die bijzondere fiets bij het team van Kú Cycle.

In mei zal er door Kú Cucle, in samenwerking met IRONMAN Nederland een speciale dag worden georganiseerd, daarover later meer.

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.