Sam Long en Haley Chura in supervorm in Challenge Puerto Varas; BeachRBR Noordwijk; Veloopzwem De Haan – WTJ 2237

ZONDAG – Marten van Riel mag dan de kersverse wereldrecordhouder zijn op de halve afstand/Ironman 70.3, de man in vorm is momenteel Sam Long. Want wie een week na de pittige Clash Miami meteen een goed bezette Challenge op zijn naam schrijft is ijzersterk bezig dit voorjaar. De Amerikaan was de voorbije jaren al opvallend bezig, maar zo sterk als nu, nee zo hadden we hem nog niet eerder meegemaakt. Ogenschijnlijk moeiteloos rijgt hij de overwinningen aaneen. Op socials noemen ze het al een Yo Yo Yo victory.

That’s a ‘Yo Yo Yo’ victory! Sam Long strikes again! Winning the inaugural Challenge Puerto Varas in 3:48:48! Spectacular!
Kan een afbeelding zijn van 9 mensen, staande mensen en buitenshuis
Sam Long ook als klimgeit klasse apart
Een dubbele Amerikaanse winst trouwens, want bij de vrouwen was topzwemster Haley Chura eindelijk ook goed voor een fraaie eindzege. Zij moest alleen op het fietsen inboeten ten opzichte van de concurrentie, maar streek die plooitjes bij het lopen weer recht. Met een voorsprong van twee minuten op de Britse Laura Siddall won ze de race.
Het waren andere namen vooraan bij de mannen in Lake Llanquihue, want Sam Long lag daar nog 2.20 minuut achter op de Chileen Vicente Trewhela en de Hongaar Balazs Csoke. Voor hen zat het zwemmen er na 27.28 minuten op. Fietsen is een specialiteit voor hardrijders als Matt Hanson en Sam Long. Het was klimmen en dalen op de flanken van het Andes-gebergte. Daar was Long het meest bedreven in. Hij reed brutaal weg van alles en iedereen en kon met een comfortabele voorsprong van 5 minuten aan de halve marathon beginnen. Des te opmerkelijker was de achtervolgende groep van een man of zes, die vlak bij elkaar reed maar geen meter dichterbij gekomen was op het geaccidenteerde terrein. Longs landgenoot Matt Hanson kon nog wel iets van z’n achterstand goedmaken, maar echt voor de overwinning kwam hij nooit meer in aanmerking. Sam Long won z’n tweede grote race binnen een week. Puerto Varas was zwemmend, fietsend en lopend afgelegd in 3.48.48 uur. Drie minuten later volgde Matt Hanson, vijf minuten later kwam Argentijns Olympisch triatleet Luciano Taccone over de meet.
Haley Chura zwemt en loopt zo hard dat ieder het nakijken heeft
Als vijfde uit het meer en veruit beste vrouw was Haley Chura, vorig jaar nog derde op The Championship Samorin. Alleen al door hard door te crawlen kwam Chura met liefst zeven minuten voorsprong aan de kant. Die reuzevoorsprong kon Haley Chura goed gebruiken, want op de steile klimmetjes was Laura Siddall een klasse apart. Ze sloop voorbij snellere zwemmers als de Chileense Macarena Salazar en Romina Palacio Balena uit Argentinie en naderde de Amerikaanse koploopster tot op 1 minuut. In de wisselzone zagen de beide leidsters elkaar zelfs. Maar de inhaalrace had voor Siddall haar tol geeist. Al bij het begin van het lopen wist Chura haar concurrente te lossen en het verschil bleef vrijwel continu op twee minuten hangen. Ook aan de finish was dat het verschil: 4.30.29 om 4.32.28 uur. Brons ging vele minuten later naar de Argentijnse Romina Palacio. Het was voor Haley Chura haar zesde internationale zege op de halve afstand. Dat gold trouwens ook voor Sam Long.
Mooi duel Beachduathlon Noordwijk
Niet alle wedstrijden maken gebruik van b.v. Mylaps Championships. Dat betekent soms wel dat de uitslagen niet direct beschikbaar zijn. Zoals op de Beachduathlon van Noordwijk. Ook wle logisch, het evenement kampt met een dusdanige terugloop in deelnemeraantal dat de organisatie er een punt achter wil zetten. Dat zou doodzonde zijn, want zo’n strandduathlon is de moeite waard. Kom op beste atleten, laat onze kleinere niet-commerciele evenementen niet in de steek. Voor het inschrijfgeld hoef je het niet te laten, dat ligt beduidend lager dan bij de grote labels, waar organisatoren hun boterham uit moeten halen. Hoe dan ook Yennick Wolthuizen en Wouter Dijkshoorn maakten er een mooi duel van. Dit keer in het voordeel beslecht van Yennick. Morgen hopelijk meer.
African Cup Race voor Riddle en Ackerman

De African Cup race aan de Zuidafrikaanse Nelson Mandela Bay bij Port Elizabeth is vandaag gewonnen door Jamie Riddle De Zuidafrikaan klopte landgenoten Nicholas Quenet – onlangs nog winnaar van de Ultra Tri in Theewaterskloof – en Dylan Nortje. Snelste vrouw was de Zuidafrikaanse Simone Ackermann, die vijftig tellen later runner-up Tanja Stroschneider uit Oostenrijk zag binnen komen. Brons ging naar Shanae Williams uit Zuid-Afrika. Bij de junioren wonnen Caleb Meistre en de zusjes Visser: Anika was 1.10 minuut sneller dan zus Nadine. Mia van der Veen werd derde.

Veloopzwem voor Ameye en Ryngaert

Twee Belgische wedstrijden waren zaterdag al achter de rug. De 38e editie van de Veloopzwem in kustplaats De Haan. Voor winnaars Jarne Ameye en Maaike Ryngaert was het de allereerste keer dat ze een triathlon wonnen. De naam van het evenement koestert historie. De Veloopzwem bestaat uit ’s ochtends zwemmen in het binnenbad, ’s middags de andere onderdelen. Bij het lopen sloegen de winnaars toe en klopte Jarne de bijna naam-genoten Giani vanden Broucke en Diksmuide-winnaar Sven Vandenbroucke. Maaike Ryngaert bleef favoriete Kaat van Eynde en Shana Pollentier de baas.

Op de zwemloop van Zottegem waren Dries Vanwaeyenberge en Marthe Robion de snelsten. Een kleine groep Belgen deed mee.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.