Rare wereld; Wateroverlast treft ook triathlons; Tom flirt met triathlon; Wietze de Ironman; Nieuwe Dual Tri Team van Marcel Gierman – WTJ 1941

DONDERDAG – Slecht geslapen, naar voorgevoel wat donderdagmiddag uitkwam. Een bewonderenswaardige collega, die een aanslag op zijn leven niet overleeft. Het is niet niks. Om dan automatisch over te schakelen op het nieuws van alledag lukt maar moeizaam, laat staan een volgend Triathlon Journaal vullen. Maar journalisten – en zeker zij die voortdurend in de frontlinie van het harde nieuws opereren – weten als geen ander dat deze rare wereld altijd doordraait. Dus ja, hier dan toch een WTJ.

Toch is ze wel enigszins gerelateerd aan het ellendige nieuws van deze donderdag, want je zal deze week maar in het Limburgse Maasgebied verblijven en aan den lijve ondervinden wat het wassende water kan doen. Met voorouders uit Zeeland ken ik de tragische verhalen uit 1953 en ondanks Deltawerken en dijkversterking doet klimaatverandering steeds vaker haar verwoestende werk. Ik denk dat de 043 Triathlon Maastricht/Eijsden geen twee dagen later gehouden had moeten worden, want dan was doorgaan twijfelachtig geworden.

Wateroverlast

Limburg, grote delen van België en zeker ook Duitsland zijn gegrepen door de wateroverlast. Tegenover alle persoonlijk leed valt het al dan niet doorgaan van triathlons of andere sportevenementen natuurlijk geheel in het niet. Maar toch. Komend weekend hoeven ingeschreven triatleten voor de Haute Meuse-race niet aan zwemmen te denken. Zwemmen wordt op zaterdag bij de T3-series sowieso lopen, een duathlon dus. Over de lange afstand van morgen een beslissing.

Ook zusterorganisatie Aarschot met zondag de eerste wedstrijd van de Triathlon Nations Cup (zoals bekend ging Oud Gastel nog niet door) volgt de weersontwikkelingen eveneens op de voet. Niet het zwemonderdeel in de Rotselaarse Plas baart organisator Iwan Verstraeten zorgen, maar wel de rivier de Demer pal naast het fietsparcours. Morgen bereikt het water in de Maas z’n hoogste punt. We duimen voor iedereen dat het goed afloopt.

Olympisch nieuws

Het Olympisch dorp in Tokio is geopend, de Olympische koorts neemt toe. Tot komende zondag volgen we nog aandachtig de Tour de France, maar daarna ligt de focus op het Land van de Rijzende Zon. In de komende WTJ’s tot aan de sluitingsceremonie zullen we steeds een blokje Olympisch nieuws presenteren. Soms lang, soms kort. Als feature foto kozen we voor die bijzondere finish vorig jaar van Georgia Taylor-Brown en Jessica Learmont. Iets wat het Britse duo dit keer niet zal gebeuren. De als grappig bedoelde Tweet van Tom Dumoulin kreeg misschien door alle waterellende in zijn provincie een wat grimmiger karakter. Toch valt het ons op dat Tom steeds vaker met triathlon flirt.

Zien we na Fabian ook Tom weldra in de triathlon?

Dat begon al in 2015 toen hij op de Cauberg hartstochtelijk ’trainingsmaatje’ Bas Diederen aanmoedigde en daar ook al Tweets op los liet. Later, tijdens de Spelen van Rio, werd hem plots de vraag gesteld welke sport hij zou doen als het geen wielrennen was. ‘Triathlon’ was het snelle antwoord, hoewel hij daar later op terug kwam. Onlangs poseerde Tom met Els Visser in Andorra, waar hij zich voorbereidt op de Olympische tijdrit. Terug thuis in Limburg baande hij zich een weg met zijn fiets door de overspoelde wegen waarop hij zijn open sollicitatie naar NOC*NSF/NTB stuurde: Vandaag gezwommen en gefietst en lopen gaat me ook prima af. De bond stuurde meteen een reactie: altijd op zoek naar nieuw talent, beetje snel kunnen wisselen, dan zal Louis Delahaye snel contact opnemen. We zien je in Tokio. Daar is Tom inderdaad, maar vooral met de bedoeling zijn zilveren plak in te ruilen voor goud op de tijdrit. Fabian Cancellara komt hij niet meer tegen….die heeft de overstap naar triathlons al gemaakt….

Facebook Els Visser

Wietze zwemt nog graag met zijn moeder

Wie ook leuke uitspraken deed over triathlons is deejay Wietze de Jager. Hij heeft recht van spreken, want in 2018 volbracht Wietze de Ironman Maastricht en mochten we hem binnen praten. Omdat genoeg mensen bij het woord Ironman denken aan bodybuilders enzovoorts legde Wietze het aan de Libelle-lezers uit: in 2018 deed ik mee aan de Ironman: 180 kilometer fietsen, 3,8 kilometer zwemmen en de marathon lopen. Een soort triathlon maar met meer hoogtemeters en een duurder startbewijs. Ironman klinkt stoer en ik vond het ook een flinke prestatie. Sindsdien loop ik twee tot drie keer per week zo’n 10, 12 kilometer hard en ben ik elke week gaan zwemmen. Met mijn moeder. Dat kan omdat ik weer in Zwolle woon, bij haar in de buurt. Zij schoolslag, ik borstcrawl. Ik waardeer dat uitje met mijn moeder zeer.  Toch leuk dat Wietze is blijven zwemmen en lopen.

Facebook Wietze de Jager

 

Dual Triathlon Team: het nieuwe triathlonteam van Marcel Gierman

Tot slot, het nieuwste plannetje van de immer ambitieuze Marcel Gierman. Motivator, inspirator, speaker, triatleet, vader…ja wat niet eigenlijk? De nieuwste loot aan het drukke baasje is een eigen triathlonteam. Marcel zegt dat een droom uit komt, de plannen zijn serieus geworden. Het Dual Triathlon Team (DTT). ,,We waren al tijdje volop in gesprek met atleten, waaronder enkele toppers. Daar ben ik trots op. Naast m’n eigen Move The Limit triathlon team: voor elk niveau waar ik coach ben, zal ik voor het DTT (Dual Triathlon Team) team als manager fungeren. En de atleten helpen als ze mij nodig hebben. Je zag in het verleden vaker teams. Ik begreep dan nooit waarom de atleten elkaar nooit zagen. Ondanks dat alle atleten hun eigen races hebben kun je gemakkelijk samen trainen. We zijn bezig met materiaal: fietsen – kleding – helmen. Van alles wat de atleet nodig heeft.”

Marcel is, voor de teambuilding zoals hij die voor ogen heeft, in zee gegaan met Dual Resorts (vandaar de teamnaam). ,,Het is een prachtig sportcomplex in Oostenrijk waar de atleten perfect kunnen trainen. We hebben eveneens goede mogelijkheden op Lanzarote.” De focus ligt vooral op de lange afstand: halve en hele triathlons. De aandachtige lezer had al begrepen dat ook Trikipedia zal participeren in het team. Hoe of wat, daarover de komende maanden meer. Dat geldt ook voor namen van triatleten uit het team.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.