Preview Europe Cup Quarteira; Powerman Mallorca afgeblazen-te weinig deelnemers; WK Townsvilla; Milan-Frodo – WTJ 2240

WOENSDAG – Ik zeg het maar eerlijk, het waren rare weken. Weken waarin het voor het eerst in lange tijd niet lukte om jullie dagelijks van WTJ’s of berichten te voorzien. Dat had twee redenen. Ten eerste zijn de gemeenteraadsverkiezingen de meest hectische tijd voor een regioverslaggever zoals ondergetekende. Niet alleen moeten alle verkiezingsprogramma’s door geakkerd worden, analyses over de afgelopen vier jaar geschreven en profielschetsen gemaakt van de lijsttrekkers. Het hoort kennelijk ook tot onze journalistieke taak om politieke debatten te leiden.

Afijn, toen dat allemaal achter de rug was, klapte onze site eruit. Tekst kon nog wel, maar beeldmateriaal was ten enen male onmogelijk. Terwijl eerst Marco Hoogenraad en vervolgen Cornelis Scheltinga in de techniek achter Trikipedia doken, kwam de content toch enigszins stil te liggen. Het totaalplaatje, dus tekst voorzien van foto’s, ontbrak. En dat motiveerde op enig moment even iets minder. Gelukkig werkt sinds donderdag alles weer en kunnen we een doorstart maken. En da’s maar goed ook, want het trinieuws wacht op niemand en het volgende sportweekend staat al weer voor de deur.

 

Quarteira de voorjaarsklassieker met 20 Nederlanders

Het weekend staat in het teken van de Europese voorjaarsklassieker in het Portugese Quarteira. Een race waar traditiegetrouw een stevige Nederlandse delegatie naar toe gaat en daar wordt niet mee gebroken. Zaterdag de elite/senioren, zondag de junioren in deze tweede Europe Triathlon Cuprace van 2022.

Een groot startveld met 73 mannen en 59 vrouwen afkomstig uit 27 landen doen aan de Portugese wedstrijden mee op zaterdag. De Japanners Kenji Nener en Takumi Hojo maken kans op de eindzege, maar dat geldt ook voor Mark Devay, Ricardo Batista, Vette Bergsvik Thorn, Samuel Dickinson en vele anderen. Beth Potter maakt veel kans bij de vrouwen op de overwinning. Al zullen Lisa Tertsch, Summer Rappaport en Audrey Merle er alles aan doen dat te verhinderen.

 

Aan de start staan voor Nederland (in alfabetische volgorde): Marit van den Berg, Eva Cornelisse, Robin Dreyling, Victor Goené, Barbara de Koning, Mitch Kolkman, Gjalt Panjer, Rani Skrabanja, Kim van ’t Verlaat en Silke de Wolde.

Op zondag komen de junioren in actie. Ook daar tien triatletes van TeamNL te weten Luna de Bruin, Ivor Feunekes, Sonja de Koning, Niels van Lanen, Aniek Mars, Hidde Mollee, Joren Oldenhof, Joran Stobbe, Merel en Tamar Veltman. Kijken naar de races kan via de bekende livestreams. Zaterdag om kwart voor drie de vrouwen, om half zes de mannen op de Olympische afstand en zondagmorgen veel vroeger al om kwart voor tien de juniores en tenslotte de junioren om 11 uur, de sprint afstand.

New Plymouth en no Powerman Mallorca

In New Plymouth, Nieuw Zeeland staat de volgende wedstrijd om de Oceania Triathlon Cup op het spel. Vooral uit eigen land veel deelnemers, met als uitzondering de Belgische Hanne de Vet. Maar ja, zij heeft dan ook een relatie met XTerra-wereldkampioen Hayden Wilde.

Tja, en dan hadden we toch echt onze hoop gevestigd op de tweede Powerman van het seizoen, die van Mallorca. Een jubileumeditie bovendien, het eerste lustrum. Maar op 31 januari van dit jaar werd deze duathlon reeds gecanceld. De organisatie voelde zich daartoe gedwongen door de onzekere situatie met de pandemie, maar vooral door het geringe aantal voorinschrijvingen. Zonder een minimaal aantal deelnemers en het uitblijven van sponsors is voor de organisatie de situatie helder: geen wedstrijd op 26 maart. Iedereen krijgt zijn geld terug. En John Raadschelders, mister Powerman….die moet toch nieuw elan gaan bieden aan zijn ‘kindje’. Want het gaat even niet zo goed met Powerman-races, Zofingen daargelaten.

Zondag is de zwemloop Amersfoort, altijd een goed bezet evenement. Epicentrum is het nieuwe sportcomplex Amerena, waar de wedstrijden vanaf 13.00 uur beginnen. Voor het lopen wordt bedrijventerrein De Wieken-Vinkenhoef gebruikt. De organisatie berust bij AV Triathlon. Over de grenzen komen we Ironman 70.3 Uruguay en San Juan tegen. Maar niet San Juan zoals vorige week in Puerto Rico, maar San Juan Argentinië. Laatste race, die we hier vermelden betreft de Ocean Lava-race op Tenerife.

Wat hebben we verder nog gemist de afgelopen weken? Valt mee.

Het WK multisport komt in 2024 in Townsville Australië terecht. Daar had het in 2021 al moeten zijn. Almere kreeg het vorig jaar in de ‘repeat-fase’ toebedeeld, omdat Townsville bereid was een jaar op te schuiven. Almere had overigens geen volwaardig multisport festival want alleen het WK lange afstand en WK aquabike gingen door. In Townsville, Queenland moet het weer volwaardig zijn met duathlon, aquathlon, crossduathlon en crosstriathlon erbij. Voor dit jaar is het WK multisports deels in Samorin en deels in Targu Mures. Het WK multisport is in 2023 op Ibiza.

 

Challenge Roth mag zich weer verheugen op de komst van drie top-Duitsers: Anne Haug, Sebastian Kienle en Patrick Lange. Het is voor hen te hopen dat het parcours de juiste lengte heeft, want vorig jaar werden de afstanden niet erkend. Lange en Haug wonnen toen. Van Nederlandse zijde staan er ongetwijfeld genoeg atleten aan de start, al twijfelen sommigen of ze toch niet naar die eenmalige, unieke Reunion Race in Holten moeten afreizen op zaterdagavond…. Ik snap het dilemma volkomen. Jan Frodeno start niet in Roth (volgens ons doet ie wel Frankfurt), maar Frodo was deze week wel in training met Milan Brons in de buurt van Girona. Kijk maar!

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.