Vereniging Vrijdag (10): Triathlon Team Bodegraven (TTB)

VRIJDAG – We lagen er door verkiezingsdrukte en technische storingen enkele weken uit, maar nu is de rubriek terug. Voortaan is de vrijdag bij Trikipedia een VERENIGING VRIJDAG. Meer dan in de beginjaren is triathlon een verenigingssport geworden, sinds 2012 wordt dat nog versterkt door de Teamcompetities. Momenteel telt de Nederlandse Triathlon Bond 139 verenigingen. De kans bestaat dat deze rubriek dus 139 vrijdagen voort duurt, al hangt dat natuurlijk van jullie af. Het leek ons in elk geval wel een mooie manier om je triathlonclub te promoten. We stellen elke club steeds dezelfde elf (mooi getal in teamsport) vragen.

De tiende vereniging is TTB uit Bodegraven. De antwoorden komen van Gerrit van der Horst, van de club.

1. Wat is de naam van jullie vereniging en zit daar een betekenis achter?

,,De huidige naam van de vereniging is dus Triathlon Team Bodegraven. We zijn begonnen als Triathlon Trainingsgroep Bodegraven, onder de vlag van de Stichting Triathlon Bodegraven. Op het moment dat we een zelfstanding vereniging werden is via een enquête gekozen voor de huidige naam.”

2. Hoe is jullie vereniging ontstaan?

,,De roots van de vereniging gaan terug naar de 1/3 triathlon van Bodegraven in september 1985. Een groep debuterende atleten die hun zwemonderdeel volledig in schoolslag volbrachten wilden hun slechtste onderdeel drastisch verbeteren door de borstcrawlslag aan te leren. Dit
gebeurde iedere woensdagavond tijdens het openbare banenzwemmen van 22.00 tot 23.00 uur. Het zwembadpersoneel, onder leiding van Bas Corbijn, was bereidwillig om instructies te geven. Er werd alleen individueel een toegangsbewijs gekocht. Na een winter lang trainen op borstcrawl werden in het voorjaar bij de eerste wedstrijden aanzienlijke vorderingen geboekt tijdens het eerste onderdeel. Atleten raakten besmet met het triathlonvirus. Na het succes van Ada van Zwieten in 1987 door o.a. het behalen van de Nederlandse titel tijdens de hele Triathlon van Almere werd in oktober 1987 besloten om de TTB op te richten. Vanaf dat moment werden er als vereniging gezamenlijke trainingen georganiseerd per onderdeel.”

3. Wat zijn jullie huiskleuren in de sportuitrusting? Zit daar een gedachte achter (sponsorbelangen b.v.).

,,De kleuren van onze vereniging zijn geel en blauw. De gedachte is dat dit de oorspronkelijke kleuren zijn van de gemeente Bodegraven.”

4. Aan welke bedrijven of personen heeft jullie vereniging (qua begunstiging of facilitair) veel te danken?

,,Als vereniging hebben we ons niet verbonden aan een bedrijf of personen. Wel hebben we als vereniging altijd verschillende wedstrijden georganiseerd. Daarbij vragen wij wel aan de lokale bedrijven/winkeliers of zij ons willen steunen in geld of goederen ten behoeve van de wedstrijden.  Die sponsors/adverteerders staan op onze website www.ttb-bodegraven.nl”

5. Heeft de club ook echte boegbeelden?

,,De club heeft veel inspiratie op gedaan aan de grote namen van Ada van Zwieten ,Bas Corbijn, Jaap de Lange en Paul ten Brink.”

6. Hoeveel leden telt de vereniging trouwens? 

,,De vereniging bestaat uit 110 leden. Daarvan zijn 10 jeugdleden. Van de 100 volwassen is 68 mannen en 32 vrouwen. Voor de Corona had de vereniging was er een groei in het leden aantal tot een totaal van ongeveer 125 leden. In de Corona tijd zijn er een groot aantal oudere afgevloeid. Inmiddels zijn er weer een aantal jongere leden bij gekomen.”

7. Kunnen jullie iets vertellen over de trainingen, trainers, trainersaanpak binnen de vereniging. Welke accommodaties en faciliteiten hebben jullie ter beschikking?

,,De trainingen binnen de TTB hebben een sociaal en sportief karakter. Iedereen kan meedoen ongeacht het niveau wat je hebt. De trainers zorgen voor een programma waarbij iedereen op zijn eigen nivo kan trainen. De verenging biedt wekelijks:
– In de winter 2 zwemtrainingen aan op woensdag avond en zondagochtend in het binnenbad van zwembad de Kuil.
– In de zomer gaan we door op de woensdagavond.
– 1 hardloop training aan op dinsdagavond 19:30. in de winter doen wij dat op de atletiekbaan in Reeuwijk en in de zomermaanden trainen we in het Reeuwijkse Hout.
– 1 fietstraining op donderdag avond. In de winter een virtuele training in Zwift en in de zomer op de wielerbaan in Gouda.
– Naast de vaste trainingsmomenten organiseren we ook specifiek trainingen voor de divisie teams waarbij we wedstrijd specifiek trainen.

8. Wat voor activiteiten organiseert de vereniging buiten deelname aan wedstrijden?

,,Binnen de vereniging worden buiten de trainingen diversen activiteiten georganiseerd o.a. de Nieuwsjaarsduik in de Reeuwijkse plas, Zwemloop wedstrijd die gelukkig onlangs weer doorging, 4 teams in de Teamcompetitie, Paasfietsen, een trainingsweekend in Limburg , Clubkampioenschap, De Najaarstriathlon Bodegraven en Ardennenweekend MTB.”

9. Wat wordt beschouwd als het sportieve hoogtepunt binnen de vereniging?

,,De vele kampioenschappen van Ada v Zwieten worden toch wel gezien als hoogtepunt van de club. De teams in de Teamcompetities draaien ook lekker. De mannen in de 1e Divisie met Andy Koolmees, Ferdinand Oldeman (sterk offroad-triatleet), Jan Boot, Thijmen Polman, Thom Hardeman, Tonny Zaal en Siwar Kool. Tweede divisie Zuid met zowel een mannen (Stephan van Eijk onder andere) als een vrouwenteam. Daarin onder meer Hanneke van Wijk, Rosita Pos, Cissy Bon en Vivian Boijens. Andre Veldman is captain van het 3e divisie Zuid-team. Ook aan het NK ijszwemmen is meegedaan door TTB, ze werden zelfs tweede. De Ice Mile (1609 meter), slechts 20 Nederlanders is het ooit gelukt waaronder TTB-er Theo van der Meer in 2019. Hij is lid vanaf de oprichting en deed diverse keren mee aan de Holland Triathlon.” Andere bekende namen zijn Ron Noordergraaf en Nadine Naaijkens. In het verleden kwam ook Bas Borreman uit voor TT Bodegraven. En uit de laatste jaren hebben we sterke atleten als Sven Strijk en master Richard de Groot.”

10. Is er een bijzonderheid, waarmee jullie vereniging in het nieuws kwam?

,,De eerste overwinning van Ada v Zwieten in Almere 1987 keert nog regelmatig terug in de gesprekken, daarnaast zijn we een van de oudste triathlonverenigingen van Nederland. Niet de oudste overigens. Dordrecht was nog eerder.”

11. Last but not least: omschrijf het clubgevoel (de cultuur) binnen jullie vereniging eens?

,,Triathlon Team Bodegraven (TTB) is de triathlonvereniging voor Bodegraven en de omliggende gemeenten. De vereniging is opgericht in november 1987 als sportieve afsplitsing van de STB (Stichting Triathlon Bodegraven). TTB is een vereniging voor iedereen die aan duursport wil doen, maar zich niet wil toeleggen op een enkele sport. Binnen TTB kan worden gezwommen, gefietst en gelopen. Momenteel heeft TTB circa 120 leden, zowel mannen als vrouwen, in alle leeftijdscategorieën. Het prestatieniveau en de sportieve ambities van de leden is zeer divers: van recreatief tot wedstrijdgericht, van korte- tot zeer langeafstands-atleten. Het trainingsaanbod van de vereniging is erop gericht dat iedereen zoveel mogelijk kan sporten op het eigen niveau. Iedereen kan naar eigen inzicht gebruik maken van de trainingsfaciliteiten die TTB biedt. Bij TTB gaan plezier en presteren hand in hand. Naast de trainingen is binnen TTB ook het sociale aspect belangrijk. Om deze reden organiseert TTB jaarlijks een aantal evenementen.”

Dank je wel Gerrit van der Horst voor de antwoorden, hier en daar nog wat aangevuld om het nog iets meer in te kleuren. Ruud en ik kunnen ons de afscheidswedstrijd van Ada van Zwieten op een woensdagavondje nog goed heugen. Het was een wedstrijdje om niks, maar toch deden er flink wat toppers mee. Dat Ada in de jaren daarna als master nog vaak genoeg terugkeerde hinderde niet. De triathlons van Bodegraven hebben altijd een bescheiden karakter gehouden, maar zaten desalniettemin goed in elkaar. Bovendien is een schilderachtige locatie gevonden rondom Fort Wierickerschans. Mooi om langs deze weg ietsje meer van jullie vereniging aan de weet te komen. Succes komend seizoen met alles. We komen de blauw-gele formatie ongetwijfeld regelmatig tegen.”

Volgende week 1 april is het de beurt aan: Triathlon Club Twente

+++++++++++++++++++

P.S.: Ben je als clubbestuurder de vragenlijst vergeten in te vullen of heb je als betrokken clublid ze niet onder ogen gekregen (ze zijn naar alle secretariaten gestuurd), aarzel niet en mail ons op info@trikipedia.nl. Dan sturen we de informatie meteen naar je toe.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.