Weert gecanceld vanwege het lage aantal inschrijvingen; Yenisehir; Tijdrijden in Almere; Zwemloop Breda; Dubbelslag Marleen – WTJ 2273

MAANDAG – Behalve een klap voor veel triatleten uit de regio Limburg/Oost-Brabant komt de annulering van de Stadstriathlon Weert ook de Teamcompetities niet ten goede. Weert had voor dit jaar de 1e Divisie en de 2e en 4e Divisie Zuid in huis gehaald. Teamcompetities laat weten dat er geen alternatieve wedstrijden voor in de plaats komen. Deze divisies worden dus beslist over vier in plaats van vijf wedstrijden.

Een mooie wedstrijd met een rijke historie verkeert in moeilijkheden en dat is een gevoelig verlies voor de triathlonsport. Nota bene de organisator van het geslaagde EK 2019. Een evenement waarvan later beweerd werd dat er financieel een groot tekort was ontstaan, maar waarvan de organisatie een jaar later klaar stond om de volgende editie te organiseren. Alleen gooide corona in 2020 en 2021 roet in het eten. Dit jaar waren de vooruitzichten gunstig. De spirit was terug bij het bestuur, nieuwe sponsors werden tot vorige week nog aangetrokken. Tot plots op eerste paasdag….

 

Te weinig inschrijvingen

Ingewijden hebben uitgelegd dat het een combinatie van factoren is, maar dat het begint bij een te gering aantal voorinschrijvingen. Iets wat we eerder zagen bij enkele zwemlopen en de crossduathlon Almere. De kans dat de stad moest worden afgesloten voor veel te kleine startgroepen werd met de dag realistischer. Door de beperkte inschrijvingen komt het financieel plaatje niet rond. Dat wordt onvoldoende gecompenseerd door de subsidiestromen van NTB, gemeente en provincie. Het bestuur is dan hoofdelijk aansprakelijk en dat is een te groot riscio. Daarbij komt dat de gemeente nog geen vergunningen heeft afgegeven en dat na de provinciale en gemeentelijke verkiezingen andere mensen in colleges zijn gekomen, waardoor het opgebouwde netwerk is weg gevallen.

Dat alles maakt dat de voorlopig laatste triathlon, die was met Alistair Brownlee en Beth Potter als winnaars… Eind dit jaar gaat het stichtingsbestuur zien of de omstandigheden dan gunstiger zijn om in 2023 terug te keren op de kalender. Het zou eeuwig zonde zijn als zo’n grote wedstrijd definitief van de kalender verdwijnt. En misschien dat we met zijn allen (bond, commerciële en niet-commerciële organisaties) eens wat langer stil moeten staan bij dit probleem, waar overigens ook de wielersport en atletiek mee kampt. Misschien een speciaal congres aan wijden?

Voor nu – als schrale troost – de aftermovie van dat schitterende EK 2019. Misschien wel de laatste keer dat zo’n groot sportspektakel van de grond kwam door louter vrijwilligers…..

Yenisehir: een korte terugblik

We gaan nog even terug naar de wedstrijden in Yenisehir, Turkije. Geen wedstrijd waar de Nederlandse deelnemers nog lang op zullen terugkijken. Hoewel het voor Victor Goene zijn op 2 na beste resultaat was. In Lievin en een andere Turkse Europa-cup wedstrijd deed hij ooit beter dan zijn 23e plaats van zondag. En dat dus inclusief tijdstraf. En Jesse Cuijpers heeft zich in zijn tweede EC-race ook aanmerkelijk verbeterd: van 48e in Melilla naar 33e in Yenisehir. Minder goed draaiden Donald Hillebregt en Mitch Kolkman met hun 44e en 47e plaats, zij zullen zich ongetwijfeld snel willen revancheren. En voor Joey van ’t Verlaat en Stijn Jansen was het avontuur vroegtijdig ten einde gekomen, helaas.

De winst voor de in Frankrijk wonende Marokkaan Jawad Abdelmoula komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Vorig jaar verraste hij nog met zijn World Cupzege in Tongyeong. Daarna kwamen Africa en Asia Cup overwinningen bij in Dakhla en Doha en om het rijtje continenten compleet te maken nu dus ook een eerste Europe Triathlon Cup victorie. De 27-jarige triatleet klopte de vijf jaar jongere Csongor Lehmann. Het grote Duitse talent Henry Graf – 19 jaar nog, leeftijdsgenoot van Jesse en Mitch – finishte als derde. Daarna volgden de Fransman Nathan Grayel en good-old Joao Pereira, de Portugees. Sergyi Polikarpenko is zoon van de Oekraïense toptriatleet Vladimir, maar woont in en komt uit voor Italie. De beste van vijf Oekraïense deelnemers was Vitalii Vorontsov op een 13e plaats.

Ook bij de vrouwen deden liefst zeven atleten uit ‘het land in oorlog’ mee. De beste van hen was Daryna Moskalenko 0p een zevende plaats. Het is goed om te zien dat ondanks alle ellende in hun thuisland sporters uit de Oekraïne nog wel hun internationale wedstrijden kunnen doen. De winst ging enigszins verrassend naar de Duitse Tanja Neubert. Ze won een jaar geleden een African Cup race in Tunesie, maar de echte doorbraak kwam voor de 21-jarige Tanja Neubert dit jaar. Na haar vijfde plaats in Melilla was het nu dus raak in Noordwest Turkije. Twee tellen later volgde al de Zwitserse Nora Gmur en Roksana Slupet scoorde namens Polen brons. Het was secondenspel vooraan. Niet zozeer voor Marit van den Berg, die als 29e zo’n 4,5 minuut toegaf.

Open serie RBR Almere

We keren nog even terug naar de Nederlandse wedstrijden met Pasen, want het NK run-bike-run had ook nog een open serie en die werd gewonnen door de Pool Tomaz Dzieciol en door Lizzy Bastiaansen, streekgenote van nationaal kampioene Marieke Brouwers. Overigens gingen zij niet harder dan de elites, iets wat vorige week in Alsdorf bij de vrouwen nog wel het geval was.

Tijdrit Almere met meer triatleten

De Tijdrit in Almere is ook altijd een spektakelstuk. Voor de vijfde keer won Remco Grasman de race tegen de klok over 42 kilometer. De tempobeul uit Lelystad verpulverde het asfalt 25 seconden sneller dan de Belg Filip Speybrouck, die in 2016 won. Brons ging naar de Duitser Marcus Baranski. Snelste vrouw was Larissa Drysdale, vijftig lentes jong uit Heerenveen. De Friezin is vorig jaar in Pale bij Sarajevo wereldkampioene tijdrijden geworden en bewees haar kracht in de winderige Flevopolders opnieuw. Floortje Cieraad en Iris Bosch waren de nummers twee en drie. Overigens was Remco Grasman deze woensdagavond al weer de snelste, nu in de tijdrit van Harich.

De 24 kilometer tijdrit kende als winnaars Tjalle de Bruin en Lisanne Immerzeel en de enige deelnemer op de 14 km. was Robin Broenink. Finishen was winnen in zijn geval. Nog enkele triatleten op de tijdritten. 42 km.: 16.Mika Sardina; 18.Thijmen Polman; 31.Ronlad Kohn; 38.Corne Kool; 43.Pascal Valentijn; 48.Erik Peeman; 4.Liane van Egmond; 10.Ingrid Boot-de Groot.

Op Eerste Paasdag was er feitelijk maar 1 evenement: de zwemloop van Breda. Na zes jaar met louter Belgische winnaars was er eindelijk weer eens een Nederlandse zege. Een Gastelse nog wel, want het jonge talent Janne Englebert was veel te sterk voor de concurrentie. Zeeuws-Vlaming Sander d’Hondt was weliswaar tweede, maar toen stond de Gastelaar – afkomstig uit de zwemsport – al ruim vier minuten onder de douche. Wesley Agterdenbos finishte als derde.

Dubbelslag voor Marleen

Een topweekend beleefde Marleen van Roessel. De dierenarts uit Breda won zaterdag de Nederlandse titel run-bike-run bij de agegroupers (overall en F30) en had zondagmorgen nog genoeg energie over om voor eigen publiek de zwemloop te winnen. Ze bleef zelfs nog royaal onder het uur. We zullen Marleen binnenkort eens wat nader voorstellen, want wisten jullie bijvoorbeeld dat ook zij uit de roeisport voortkomt? In 2015 haalde ze nog brons op de lichte skif bij het EK in Hannover. Vijf minuten na Marleen volgde Esther de Koning (geen familie van…) en Evi Lauwen was de nummer drie. De halve afstanden leverde een tweede Gastelse zege op: Sem Lazeroms versloeg Jeroen van der Zee en Koen Hijman. Uitermate spannend was de vrouwenwedstrijd, waarin Maaike Vooren maar drie tellen vroeger finishte dan Roos Englebert, broer van Janne. Selena Poole eindigde als derde. De mini-afstand ging naar Noud Damer en Lisa Koole. Aanstaand weekend – 24 april – de finale van het zwemloopcircuit 2022: in het Stelleplas-zwembad van Heinkenszand. Tevens bedoeld als selectiewedstrijd voor het EK aquathlon.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.