Portrettengalerij van de zestien Nederlandse deelnemers op het WK Ironman St. George – WTJ 2291

VRIJDAG – WK Ironman Hawaii of WK Ironman St. George. Op de een of andere manier voelt het toch anders. Neem bijvoorbeeld onze Trikipedia-traditie van korte bio’s/paspoortjes van de Nederlandse deelnemers. Dat doen we al sinds 2015 toen we (met onze oude site) net in de lucht waren. Portretjes erbij, introduceren wie de Oranje-helden zijn voor het jaarlijkse oktoberspektakel. Bovendien is dan het Europese seizoen op z’n eind en hadden we veel meer tijd om in de levenslopen van ‘onze Hawaii-gangers’ te duiken.

Daar moeten we ons nu voor excuseren. Hieronder staan de zestien met hun leeftijd en hier en daar al een foto, maar het is een document in proces, zullen we maar zeggen. Niet af vooraleer deze atleten in het blauwe water van Sand Hollow duiken. Maar uiteindelijk maken we het de komende weken nog compleet. En als Trikipedia dat belooft, komen ze het ook na.

Hier zijn ze in alfabetische volgorde. Opvallend: 7 van de zestien wonen niet in Nederland, maar USA, België of Spanje

Bas Blom, 32 jaar; Gent (Bel) (1e deelname WK)

Gekwalificeerd op Ironman Cascais, Portugal. Daar finishte Bas in 10.36.51 en daarmee 43e M30. Op 19 januari dit jaar kreeg Bas alsnog een uitnodiging mee te doen aan het WK St. George.

Marlene de Boer, 34 jaar; Amsterdam (1e deelname WK)

Marlene is ook een beetje van ons. Nadat we afscheid namen van Tessa Kortekaas (zie onder), kwam Marlene op ons pad en besloot Trikipedia Headquarters haar te sponsoren. Marlene is een groot talent, vorig jaar werd ze Europees kampioene F30 in het Finse Kuopio in een sterke tijd van 9.21.19 uur. Verder won ze natuurlijk de Ironman 70.3 in West-Friesland en is ze zeker kandidate voor een podiumplaats in  St. George. Haar zus Sophie was een succesvol veldrijdster.

Jim Doornbosch, 25 jaar; Hellvoetsluis (1e deelname WK)

Alexandra Dronkers, 71 jaar; Benicia (USA) (2e deelname WK)

Alexandra woont in het Amerikaanse Benicia in de staat Californië. Maar haar wieg stond aan de voet van de Sint Pietersberg te Maastricht, waar ze uiteraard ook deelnam aan de Ironman. Op haar 24e emigreerde Alexandra Oidtmann naar de Verenigde Staten, waar ze inmiddels veertig jaar woont. Daar studeerde ze geneeskunde aan de California State University. Nog altijd is ze als verpleegkundige verbonden aan Kaiser Permanente, een Amerikaans non-profit consortium in de gezondheidszorg. Alexandra ging op latere leeftijd sporten. In 2007 komen we haar naam voor het eerst in duursport tegen. Marathons, Endurance Runs van 50 kilometer of meer en zelfs 24-uurs lopen. Afgaande op de eindtijden is ze altijd wel zo tussen de 5 en 8 uur onderweg. Weer later kwamen triathlons op haar weg. Ze won de 70.3 Ironman van Santa Cruz in 2015 bij de F60 en deed dat dit jaar opnieuw. Haar debuut op de hele had ze voorzien in haar geboortestad in 2016. Voor RTV Maastricht gaf Alexandra een interview in wat de Amerikanen noemen ‘pigeon dutch’. Na 14.09.06 arriveerde ze als eerste in haar leeftijdsgroep op de Markt. Het slot Hawaii nam ze niet. Een jaar later zette de ‘Ironoma’ in IM Arizona haar beste tijd neer: 14.08.16, tweede plaats. Voor Hawaii-deelname keerde ze in 2018 terug naar Maastricht. Opnieuw won ze het F65-klassement in snikheet Limburg en wel in 15.26.37 uur. Dit keer verzilverde ze die zege wel met een reisje Kona. Ze was met haar 66 lentes de op één na oudste Nederlandse ooit op het WK Greetje Lanting was in 2012 een paar maanden ouder. In 2018 deed Alexandra 14.57.32 uur over Hawaii en daarmee achtste F65. Vijf jaar verder is ze met afstand de nestore van alle Nederlandse Hawaii-gangers. Alexandra doet er haar zevende hele. Haar kwalificatie stamt van mei 2021 toen ze Ironman Tulsa won in 14.42.33 uur.

Marc Dunnewijk, 61 jaar; Oostzaan (1e deelname WK)

Marc kwalificeerde zich vorig jaar op de Ironman Hamburg, waar hij tweede M60 werd in 10.30.47 uur. Jaren eerder (in 1999 om precies te zijn) deed hij eens mee aan de Holland Triathlon van Almere. Daar finishte hij iets minder snel: 10.55.39 uur.

Allard Holthaus, 51 jaar; Wagenberg (1e deelname)

Bart Klein, 59 jaar; Delft (3e deelname WK)

Bart Klein was er in 2011 en 2013 ook al bij op het WK Ironman, toen uiteraard op Hawaii. Hij finishte de legendarische race als 1058e in 12.21.48 resp. 821e in 10.31.30 uur. Vijf keer finishte hij in IM Frankfurt, waar hij in 2013 zesde M50 werd op het EK. Vier keer had hij ook IM Austria in de pocket. IM Nice volbracht de duursporter in 2009. Maar het vaakst kwam hij over de finishlijn op Lanzarote. Elf maal mocht hij zich daar tot Ironman laten benoemen. In 2013 stond hij er op het podium als vijfde M50. Verder nog een keer IM Zuid-Afrika, Zwitserland en Estland. Tel daar nog eens zes Almere-triathlons bij op (de eerste in 2004) en het is duidelijk: Bart is een van de meest ervaren atleten op de hele afstand in de groep van zestien. Zaterdag staat hij voor zijn 33e hele triathlon (en 27e Ironman).

 

Tessa Kortekaas, jaar; Tias Canarias (Spa) (2e deelname WK)

Jarno Lekkerkerker, 46 jaar; Morgan Hill California (USA) (1e deelname WK)

Dutchy living in California. Deel uitmakend van Team Zoot. Jarno Lekkerkerker behaalde zijn slot op de Ironman Arizona eind vorig jaar. Daar finishte hij als 185e in 11.09.40. Het was goed voor een 25e plaats bij de M45, maar ook goed genoeg voor een startbewijs voor dit WK. Kort daarvoor haalde hij nog een twaalfde plaats M45 op de Ironman 70.3 Oceanside.

Kyra Meulenberg, 28 jaar; Maastricht (1e deelname WK)

Kyra was een van de grote talenten uit de ‘coronajaren’ 2020 en 2021. Ze won Ironman 70.3 in Maastricht.

David van Rooij, 32 jaar; Maastricht (1e deelname WK)

Alain Smit, 29 jaar; Maastricht (1e deelname WK)

Hans van Vliet, 40 jaar; Sarasota (USA) (1e deelname WK)

Addie Wetzels, 46 jaar; Cumming (USA) (1e deelname WK)

Karin Williams, 43 jaar; (USA) (1e deelname WK)

Christiaan Zandbergen, 39 jaar; Nieuw Wetering (1e deelname WK)

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.