Gijs Tuinman vandaag 5-meilezing, 18 jaar eerder brons op NK Powerman; Preview Arena Games finale Singapore en IM 70.3 Mallorca – WTJ 2290

DONDERDAG – Het lijkt misschien of alles de komende dagen om het WK Ironman St. George draait en deels is dat ook wel zo. Maar er is nog zoveel meer te doen op het gebied van multisports komend weekend. Laten we trouwens eerst beginnen met het feit dat ook wij van Trikipedia gisteren en vandaag nadrukkelijk stil gestaan hebben bij het feit dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is.

Bijzonder was bovendien dat Gijs Tuinman vandaag de 5 mei-lezing hield. De 42-jarige luitenant-kolonel kreeg in 2014 de hoogste militaire onderscheiding van Nederland – de Willemsorde – voor zijn moedige optreden in Afghanistan. Vrijheid is voor hem en zijn gezin ‘elke ochtend, als je wakker wordt, een glimlach op je gezicht. Het gevoel dat je altijd en overal jouw geluk kan najagen’. Indrukwekkend was ook hetgeen hij in een gesprek met zijn Oekraïense collega Vladimir opving, namelijk dat ‘het vechten voor onze vrijheid een glimlach op ons gezicht brengt’.

Hoge militair met brons op NK Powerman

Waarom hier Gijs Tuinman genoemd? De ingewijden onder ons kennen hem voor zijn defensietijd (Afghanistan 2009) vast nog als kortstondig tri- en duatleet. Ook dat deed hij niet onverdienstelijk want de toen in het Westbrabantse Dinteloord woonachtige sportman scoorde brons op het NK Powerman in Venray. De titel ging toen naar een andere – toenmalige – militair: Paul Verkleij.

Dat er dus meer is dan alleen het WK Ironman bewijst ook de wedstrijdkalender. Die opent vannacht Nederlandse tijd al met de series van het WK eSports op de Arena Games van Singapore. De wedstrijden van Super League Triathlon beginnen met twee kwalificatie heats bij de vrouwen en drie bij de mannen. Het zwemmen is trouwens daar wel in open water. De top twee per serie kwalificeert zich rechtstreeks voor de finales, de nummers 3 tot 7 plus de vijf tijdsnelsten komen in de herkansing op zaterdagmorgen. En daar dan ook weer de beste twee van naar de finales.

Topveld Singapore

De winnaars van de eerste twee races (München en Londen) Aurelien Raphael en Justus Nieschlag komen zeker in aanmerking voor deze eerste wereldtitel, maar ook Alex Yee, Marten van Riel en Hayden Wilde zijn kansrijk. Verder nog Max Stapley, Ricardo Batista, Bence Bicsak en Gordon Benson. Bij de vrouwen is München-winnares Beth Potter er wel, Londen-winnares Cassandre Beaugrand niet. Maar ook dit startveld is finalewaardig en duidelijk het sterkst van de drie wedstrijden. We noemen Georgia Taylor-Brown, Jessica Learmonth, Lena Meissner, Anabel Knoll en nieuwkomers Hanne de Vet en Eva Daniels (die nog een jaartje voor Nederland uitkwam, nu voor Luxemburg). Maar Nederland is er wel degelijk. Wordt drie keer scheepsrecht voor Barbara de Koning en bereikt de jongste van het deelnemersveld nu wel de finales? We gaan het zien. Veel succes alvast Barbara, die dit seizoen al de hele wereld (Amerika, Afrika, Europa en nu Azië) over reist.

Eurosport/Ruud zaterdag vanaf 10 uur

Wat veel grote kampioenschappen (Hawaii, Almere, Roth, Nice) de afgelopen jaren niet bereikt hebben, bereikt Super League Triathlon wel, namelijk uitgebreide reportages op Eurosport en Discovery. Ook Singapore is daar te zien en wel zaterdag van 10.00 tot 12.30 uur op Discovery+ en Eurosport Player. Voor vaste commentator Ruud de Haan breekt een lange sportdag aan. Hij is immers ’s morgens eerst op zijn post op het Media Park Hilversum en aansluitend zorgen we op Trikipedia voor alle ins en outs over het WK St. George, maar maken net zo goed uitstapjes naar de andere evenementen.

WK Powerman/duathlon Viborg

Voor de wereldtop lange afstands triathlon ligt de focus zaterdag dus in Utah, voor de wereldtop duatleten is het Deense Viborg dit weekend het summum. Daar wordt gestreden om de wereldtitels op – zeg maar – de halve afstand (de volle afstand is later dit jaar in Zofingen). Overigens is Viborg ook een Powerman en laat op die smalle kalender van Powermans nu op diezelfde dag ook Powerman Michigan worden gehouden. Slechte timing zou ik denken.

Daan, Lars, Marieke en Janien

Met het trotse startnummer 1 komt Daan de Groot aan de start. Hij won de laatste race Viborg in 2019 toen het nog om de Europese titels ging. De huidige Europees kampioen Kenneth Vandendriessche voelt zich als herboren in de duathlon en is een geducht concurrent van Daan. Dat geldt evengoed voor landgenoot Lars van der Knaap, vice-Europees kampioen. En ook de bronzen man van Alsdorf is er: de Duitser Simon Huckestein. Ongetwijfeld zint Daan op revanche. Andere favorieten: Yannick Cadalen, Richard Lustenberger en Ben Price.

Bij de vrouwen ontbreekt Europees kampioene Diede Diederiks. Zonder haar stijgen de kansen van de Zwitserse Melanie Maurer, maar ook van bronzen EK-winnares en nationaal kampioene Marieke Brouwers. Negen pro’s bij de vrouwen met naast Marieke ook Janien Lubben, die inmiddels vaste waarde begint te worden in de nationale selectie (zowel duathlon als triathlon lange afstand). Verder titelkansen voor bijvoorbeeld Jaimy Voogt (M25). Raymund Prins (M60), Gerrit ten Brinke (M70) en Elly Visser (F65). En verder aan de start: Werner Kranenburg, Geurt van Randeraat, Roy Sparenburg en Bas Meeuwissen.

Ironman 70.3 Mallorca met 151 Nederlanders

Alle Nederlandse agegroupers noemen in Viborg en St. George was nog wel te doen, maar laten we de lijst van Ironman 70.3 Alcudia-Mallorca nog maar even tot na de wedstrijd bewaren. Het zijn er namelijk 151 (!), een ongekend hoog aantal. Op de Ironman 70.3 Luxemburg na ook de grootste Oranjegroep ooit aan het vertrek van een buitenlandse Ironman (70.3). We noemen wel een paar namen om zaterdag rekening mee te houden: Ilona Eversdijk, Sione Jongstra, Marleen van de Broek, Liane van Egmond, Eric van der Linden, Thomas van der Wal, Rob Frambach (zie eerder artikel), Paul Nieuwenhuizen, Maarten Caminada, Kees Kodde, Pascal Valentijn, Richard de Vroome, Mark Wilson, Anton Smit, Henk van Laar en Pieter Iedema. Allemaal Nederlanders, die ook graag een WK St. George volgen, maar nog veel liever zelf ergens aan de start staan.

Triathlon Breukelen: morgen meer

Atleten kunnen zich op het Spaanse eiland kwalificeren voor het WK Ironman 70.3, wat – ook al – in St. George Utah wordt gehouden. Er is nog veel meer in het weekend. We noemen Ironman 70.3 Gulf Coast, Ironman 70.3 Vietnam, Challenge, Challenge Lissabon (met 16 Nederlanders), TradeInn 140.4, Azores en in eigen land stond Triathlon Breukelen op het menu. De laatste editie in 2019 werd gewonnen door de Duitser Klaus Schluter en Jorieke Casteleijn, maar daar zal het voorlopig bij blijven. Helaas.

Breuekelen was jarenlang de openingsklassieker van het Nederlandse wedstrijdseizoen. Zonde hoor en dat na een traditie van meer dan 30 jaar. Het annuleren van wedstrijden heeft soms meerdere oorzaken, maar knoop het toch maar in je oren triatleten van Nederland. Want zoals de leus onder ondernemers luidt: ‘KOOP LOKAAL’ zeggen wij tegen triatleten ‘SPORT NATIONAAL’. De landelijke evenementen hebben jullie keihard nodig beste atleten. Trouwens ook vrijwilligers zijn overal meer dan welkom. Steun de Nederlandse triathlonsport en schrijf in of steek een handje toe!

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.