In Memoriam: Vincent van Hemert, triatleet met een Ironmandroom, brandweerman en bovenal fijn mens

MAANDAG – Sporten is nog steeds gezond. Ook duursporten. De Nederlandse triatleet Vincent van Hemert, die afgelopen zaterdag onwel werd in het water op het zwemparcours van de Ironman 70.3 Alcudia-Mallorca was een gezonde, sportieve man. Hij was vrijwillig brandweerman en ook dat geeft aan dat hij over een goede conditie beschikte.

Hij trainde onder intensieve begeleiding van Marcel Gierman – Team Movethelimit. Niet zomaar op schema’s per email, maar wekelijks een personal training. Al twee jaar bracht Marcel zijn enthousiaste pupil Vincent (Vinnie voor vrienden) langs geleidelijke weg naar het langere werk. Eerst kwartjes, dan de Ironman 70.3 Mallorca en deze zomer de Ironman van Frankfurt als het ultieme doel.

Marcel was als ‘coachie’ niet mee naar Mallorca, Vincents vriendin Anne wel. ,,Ik heb hem nog geholpen de fietskoffer in te pakken. Daarna belden en appten we tot de dag voor de race nog. Zijn laatste berichtje was er typisch eentje van Vinnie, vol humor. Hij had er zin in.”

Bij het zwemmen moet hij zich niet lekker gevoeld hebben. Vincent is aan een bootje gaan hangen en gaf bij mensen van de organisatie aan dat hij zich niet okay voelde. Daar is hij al snel buiten bewustzijn geraakt. In de drukte van ontzettend veel zwemmende triatleten is hij per boot naar de kant gebracht en in een tent is de reanimatie voort gezet. Helaas mocht dat niet baten.
Brandweerman
Hoewel Vincent sinds vorig jaar in het Brabantse Boekel woonde, was hij vooral in zijn vorige woonplaats Soesterberg een graag gezien persoon. Plaatselijke redacties schrijven dan ook dat Soesterberg in rouw is. Dat geldt zeker voor het brandweerkorps post Soesterberg, waar hij als manschap-chauffeur sinds 2017 deel van uitmaakte. Een hechte vrijwilligersgroep waar Vincent snel zijn papieren wist te halen voor chauffeur/pompbediende.
In een bericht schrijven zijn collega’s dat deelname aan de Ironman voor Vincent al heel lang een van zijn dromen was. Door corona was het een paar keer uitgesteld, daarom keek hij des te meer uit naar de race op Mallorca om daar de prestatie neer te zetten die hij zich wenste. ,,Hij liet voordat hij aan de start verscheen het thuisfront/de brandweer-collega’s nog weten dat hij ‘de bergen wel erg hoog vond en dat het water lekker warm was.”
Van Hemert was werkzaam bij hoogspanningsnetbeheerder TenneT. Hoewel hij vorig jaar naar Boekel verhuisde, was hij nog met enige regelmaat in Soesterberg, waar hij dan zijn dienst bij de vrijwillige brandweer meedraaide. Op Instagram hebben collega’s een foto geplaatst met de tekst ,,We gaan je missen”.

Op 41-jarige leeftijd overleed Vincent in het Spaanse Alcúdia op Mallorca. Volgens Marcel Gierman duurt het een week vooraleer zijn lichaam zal worden overgebracht naar Nederland.

Trikipedia wenst Anne, verdere familie, Marcel, brandweercollega’s, betrokken inwoners uit Soesterberg en Boekel en iedereen die Vincent gekend heeft heel veel sterkte met dit zo plotse verlies. Rust zacht Vincent!

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.