Rachel en Sarissa na jaren weer eens in dezelfde wedstrijd; Halve Lacanau; Vabrousek op avontuur in Himalayan XTri Nepal – WTJ 2301

DINSDAG – Hoe lang het geleden was dat ze tegen elkaar streden in dezelfde wedstrijd? Noch Rachel Klamer, noch Sarissa de Vries konden er een slag naar slaan. Maar zondag was het in het Duitse Buschhutten weer zo ver. Mete succes, want Rachel won en Sarissa werd tweede. Twee tevreden Nederlandse triatletes in actie bij de oosterburen dus.

De triatletes legden het na afloop als volgt uit. Eerst Rachel:

Happy with yesterdays win @ejotteam !

1km 🏊🏼‍♀️ in the 50m pool – 40km TT 🚴🏻‍♀️on the highway (5 laps) – just under 10km run🏃🏼‍♀️(9 laps)
Out of the water second. On the bike I found it difficult to find the right cadence and hurt myself just enough to survive till the run 😛. When I got passed by @sarissadevries, with about 1 lap left (if I’m not mistaken), I struggled but was happy to have someone in front of me to focus on. We ended up leaving transition together and it was so nice to be back racing with her again (when was the last time?!). It made me smile 😊 . Thanks @sarissadevries (you’re ready to take on the next race 😏).
On the run I closed the almost 2min gap and crossed the line first. Thanks everyone for the great race!
Overigens hebben Rachel en Richard volgende week 16 mei een Run & Swim Clinic gepland. Op de affiche zie je precies hoe of wat. Lijkt me een aanrader om tips en training te krijgen van twee wereldtoppers!
We tekenden ook de ervaring van Sarissa op het korte werk op:
3rd place at @ejotteam Buschhütten triathlon yesterday at the non-drafting format consisting of a 1000m pool swim, a 40km bike on a completely closed highway and a 10km twisty run.
It was a great opportunity to gain some speed in the build-up to my upcoming races. But most importantly: I had a lot of fun racing!
Congratulations to @rachelklamer for the win. It was fun to race you again after such a long time. And also well done to @caro_pohle for second and making me chase hard all the way.
My next race will be @challengesamorin on the 22nd of May.

Haar volgende race is dus Challenge Samorin, waar Rachel overigens ook ooit startte. Een halve triathlon hebben Rachel en Richard dit jaar ook in petto, maar dan de IM 70.3 van Gdynia in augustus. Over halve triathlons gesproken. De favoriete halve van Arthur Mekenkamp is in Lacanau, in zijn geliefde Frankrijk. Helaas moest hij na 4 kilometer lopen-wandelen opgeven. De voorbereiding was niet je van het: bijna zweepslag, spit onderrug, geïrriteerde knie, overbelaste schouder en covid. Zwemmen en fietsen ging niet onaardig, maar daarna speelde zijn knie op. ,,In 35 jaar triathlon mijn tweede DNF.” Arthur wilde geen risico lopen met de trainingsweken vanaf zijn camping voor de boeg en in september nog een halve.

De race werd – net als in 2018 – gewonnen door Sebastien Fraysse. Een minuut later was daar Cedric Ludet en vervolgens op weer een minuut Thibault Colard. Elodie Davy prolongeerde eenvoudig haar zege uit 2019. De Duitse Anika Timm zorgde voor het internationale tintje als tweede en Marine Dulau finishte derde. Twee in Frankrijk woonachtige Nederlanders finishten wel.

7 MEI: HALVE TRIATHLON LACANAU (FRA)
M:
197.Stijn Rottiers 5.11.45 (66e M40)
316.Arnaud Jager 5.51.48 (108e M40)

De XTerra in het Braziliaanse Ilhabela kreeg nauwelijks buitenlandse deelname. Derhalve een dubbele Braziliaanse zege met Diogo Malagon en Sabrina Koester Gobbo, in 2019 nog derde. De Kinetic Half triathlon in he Amerikaanse Spotsylvania werd gewonnen door de Amerikanen Matthew Martino in 4.09.57 en Joanne Gribler in 4.49.42 uur.

Himalayan XTri voor Hasselmark

Tenslotte wat adembenemende plaatjes van de Himalayan XTri in Nepal. Een nieuwe race in de XTri World Tour, die ooit allemaal begon met de Norseman in het land van Kristian Blummenfelt. De wereldwijde organisatie is blij Nepal eraan toe te kunnen voegen. Vorig jaar nog een virtuele versie, nu in het echie. En natuurlijk was de Tsjecvhische veelvraat Petr Vabrousek er als de kippen bij om mee te doen. De volledige uitslagen hebben we nog niet. Wel weten we dat de Zweed Johan Hasselmark gewonnen heeft, Filip Solce tweede en Petr Vabrousek – na regelmatig verkeerd gelopen in het donker en daarmee ongeveer een 1.15 uur verloren – uiteindelijk als derde aankwam.

Petr legt uit dat het zwemmen geen beslissing zou brengen, het fietsen tot op 4000 meter hoogte er moeilijk kon worden en de hoge hitte in Nepal verwoestend voor een marathon. Als tiende kwam de Tsjech uit het water. Bij het fietsen schoof hij op naar een vijfde plaats. Daar had hij 37 minuten achterstand op de Zweed. Maar tot twee keer toe liep hij verkeerd op de marathon. Daarmee verloor hij eerst 45 minuten, toen kwam hij weer dichterbij de leider (ik zat op anderhalve minuut, klaar om de kop over te nemen) om vervolgens weer een half uur te lopen dwalen. ,,Ik kwam voor een beter resultaat, ik heb me hier 2,5 jaar op voorbereid. Ik zal dus volgend jaar moeten terugkeren.” Zijn eindtijd was 16.40.57 uur.

Himalayan XTri kondigt zich aan als: This race is not about fastest times. It is about a journey across a spectacular landscape. It is about the people and culture and Nepali hospitality. It is about cheering children calling out Namaste as you cycle by. It is about the closeness of sharing the day with your support and crew. It is about community. But never forget. This race is seriously extreme. Nothing in Nepals is flat!

En nog zo’n bijzondere wijsheid:

In Nepal we think differently

Scale is different

Perspective is different

The Challenge is different

Are You Different?

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.