Kristian Blummenfelt traint met sub-7 team in Amsterdam; Jordi Meulenberg stapt over naar Zwitserse tri-bond; Sander de Bart 9e in Damme – WTJ 2320

DINSDAG – Het moest het best bewaarde geheim blijven, maar dat is wat lastig als de hoofdrolspeler in het mysterie zelf zijn ‘where-abouts’ bekend maakt. Kristian Blummenfelt is namelijk in Nederland om zich voor te bereiden op het Phoenix Sub-7 Project. De Noor die inmiddels de grootste erelijst van alle triatleten heeft (Olympisch kampioen, wereldkampioen standaard afstand, wereldkampioen Ironman en wereldrecordhouder) staat zo kort na zijn krachtsexplosie in St. George al weer voor zjin volgende uitdaging. Op 5 of 6 juni wacht de ultieme race, die hem sneller dan ooit iemand gedaan heeft (incl. dus Big Blu zelf) de Ironman-afstanden moet laten afleggen.

Hazen mee in Nederland of niet?

Niets wordt daarbij aan het toeval overgelaten. Zowel Alistair Brownlee (die het ook probeert) als Kristian Blummenfelt hebben hazen/pacers voor de drie onderdelen. Bij het fietsen wordt Blummenfelt op het autocircuit van Dresden uit de wind gezet door coureurs Adam Duggleby, Kyle Gordon, Gruff Lewis, Matt Bottril, Chris Fennell, Phil Williams, Axel Dopfer en Thomas Hutchinson. Of alle pacers al mee zijn op de trainingsstage van de Noor is niet duidelijk. Wel dat hij maandag trainde in het De Mirandabad van Amsterdam en dat er eerdaags een besloten training op de wielerbaan van Sloten gepland staat…..

Blijft bijzonder om te zien dat Kristian graag in Nederland vertoeft. Hij was eerder dit jaar nog voor een aantal tests op het gebied van aerodynamica op de TU Eindhoven, nu dus in Amsterdam. In wedstrijden deed Krsitian een paar keer in Holten mee en uiteraard ook het WK Rotterdam 2017.

Jordi Meulenberg vertrekt en gaat aan de slag bij Zwitserse bond

Dat de vorig jaar aan het licht gekomen misstanden in de triathlonsport alleen maar verliezers kent, was al snel duidelijk. Dat er ‘koppen zouden rollen’ ook. Op 1 februari verlieten eerst bondsbureaudirecteur Rembert Groenman en technisch directeur Adrie Berk de NTB. Onlangs werd bekend dat pr-man Martijn Keijsers een andere baan gevonden heeft en in juni zijn werkzaamheden bij de bond neerlegt. Inmiddels is ook duidelijk dat NTC-coach Jordi Meulenberg niet langer aanblijft. Twaalf jaar was de Limburger in dienst van de bond, twaalf jaar waarin hij werkte vanuit het NTC in Sittard, waar vorig jaar zoveel negatieve geluiden vandaan kwamen. Wat precies de rol van Meulenberg in het geheel was, wordt misschien na het rapport van het nog lopende onderzoek duidelijk.

De NTB houdt het bij een korte, zakelijke verklaring: ‘NTC-coach Jordi Meulenberg heeft besloten de NTB te verlaten. Zijn lopende overeenkomst wordt per 1 juli 2022 ontbonden. Jordi Meulenberg begon in 2010 als zwemcoach van het NTC in Sittard, na een carrière als topatleet. In 2013 werd hij talentcoach en sinds 2014 is hij als bondscoach verbonden aan het NTC. Hij werkte onder de head coaches John Hellemans en daarna onder Louis Delahaije.’ 

Naar verluid stond Jordi Meulenberg op de nominatie om Louis Delahaije – inmiddels bondscoach van de Duitse triathlonploeg – op te volgen als hoofdcoach. Toen dat niet lukte is Jordi gaan uitzien naar een andere baan. Die heeft hij inmiddels gevonden. Per 1 juli wordt hij nationale trainer van de Zwitserse elite/U23-triathlonploeg. De Zwitserse Federatie heeft het volste vertrouwen in de Limburger: ,,Wir sind überzeugt, dass Jordi Meulenberg den Schweizer Triathlonsport massgeblich weiterentwickeln wird und freuen uns sehr, ihn in unserem Team begrüssen zu können.”

Ixtapa en Panevezys-races

Er waren nog wel wat wedstrijden, die onderbelicht zijn gebleven. World Triathlon had er maar twee. De America Cup in het Mexicaanse Ixtapa is gewonnen door Crisanto Grajales. De Mexicaan hield landgenoten David Mendoza en David Nunez op deze sprint triathlon achter zich. Het veld bestond uit liefst 61 elite-atleten. Ook een thuiszege voor Anahi Alvarez Corral. Zij versloeg de Amerikaanse Gina Sereno. Rosa Maria Tapia Vidal eindigde op een derde plaats in een veld van 43 atletes.

De tweede race was een Europe Junior Cup in Panevezys, dat ligt in Litouwen. De race werd gewonnen door Arturs Liepa uit Letland en Margareta Vrablova uit Slowakije. Geen Nederlandse juniors aan de start. Ui de Ironman-races destilleren we nog de Nederlanders. Zo bleek de IM 70.3 Chattanooga toch nog een Nederlandse triatlete aan de start te hebben: Janet van Woudenberg uit Houten bleef keurig binnen de acht uur en was daarmee vierde F70.

ZONDAG 22 MEI: IRONMAN 70.3 CHATTANOOGA
V:
821.Janet van Woudenberg                                            07.55.10 (4e F70)

Sander de Bart in top tien Kwart van Damme

In de Belgische kwart triathlon van Damme is de Bredase triatleet Sander de Bart als negende gefinisht. De TVB-er noteerde met 33.40 minuut wel de snelste looptijd. De Bart concentreert zich dit jaar meer op de atletiek, maar pakte dit uitstapje in de buurt van zijn geboortestreek (Aardenburg) graag mee. De winst ging naar Kjel de Hartog, die na vier jaar eindelijk weer eens een wedstrijd won. Camiel Vandenbussche en Jonas Mertens waren de nummers twee en drie. Bij de vrouwen bestond het podium uit Liesbeth Verbiest, Emelie Butseraen en Renee Vanderheyden.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.