Menno Koolhaas en Luna de Bruin zorgen voor Nederlandse dubbelslag in Vlaamse Boerekreektriathlon; Marleen derde in Meer – WTJ 2338

ZONDAG – Het komt niet vaak voor dat Nederlandse triatleten in sterk bezette Belgische wedstrijden met onze zuiderburen afrekenen en de winst pakken. Op Eerste Pinksterdag was dat in Sint Laureins toch het geval. Menno Koolhaas en Luna de Bruin maakten aan de finish het zegegebaar. Die finish was van de Boerekreektriathlon, tevens eerbetoon aan de afgelopen week bij een motorongeval in Thailand om het leven gekomen Sander Blondeel. Hij woonde in Watervliet dat deel uitmaakt van de gemeente Sint Laureins en was een aantal jaren lid van SMO-Scott. Sander was pas 20 jaar.

De T3-series zijn in België wat de Eredivisie voor ons is. Het neusje van de zalm verschijnt dus aan de start. Cadeau kregen Menno en Luna het niet. De stayerwedstrijden waren spannend om te aanschouwen. Zo gingen bij de vrouwen liefste 14 triatletes haast gezamenlijk aan het fietsen beginnen. Bij het lopen gingen de jarige Charlotte Deldaele en de pas 18-jarige Luna de Bruin er meteen vandoor. Luna, die op het EK in Olsztyn in de kwalificaties een sterke indruk achterliet, gooide er een tussensprintje tegenaan en dat was te veel voor Charlotte, die tweede wered op 33 seconden. Vervolgens finishte Lotte Vanderkerckhove en het Nederlands succes was compleet met Eva Cornelisse op een vierde plaats. Bij de teams won 3MD Dendermonde voor KTT (met Luna) en TDL Leuven.

Het zwemmen in de Boerekreek op de grens met Nederlands Zeeuws-Vlaanderen was beslissend bij de mannen. Een kopgroep van zes kwam als eerste aan de kant en zette het meteen op een wegfietsen van de rest. Daarbij behalve Menno ook Marco van der Stel. Met een minuut voorsprong kwamen ze van de fiets. Op de 5 kilometer lopen kreeg Menno nog wel geduchte tegenstand van Dries Matthys, die maar 8 tellen achterbleef. Maar de tweede Belgische seizoenszege – na Bilzen 111 – heeft Menno te pakken. Alles is gericht op zijn debuut in Frankfurt uiteraard. De derde plaatsging naar Tuur Lemmens, vierde was Joris Basslé  alvorens Marco Van der Stel naar plaats vijf toe snelde. SMO-Scott met individueel winnaar Menno Koolhaas greep ook de teamzege. TDL Leuven werd tweede en SP&O Mechelen kwam als derde naar het podium.

Ereplaatsen Meer-tria voor Marleen, Laura en Lotte

Ook niet ver over de Nederlands/Belgische grens ligt Meer (vlakbij Zundert). Meertria hield er zondag haar jaarlijkse wedstrijd. De overwinning was voor Siebe de Winter, die cross-specialist Geert Laureyssen en Jonas de Wachter versloeg. Sander de Bart was op een achtste plaats beste Nederlander. Erik Peeman finishte 41e en tweede M50 op deze kwart. Het podium werd ingenomen door De Barts TVB-collega Marleen van Roessel. Zij is het hele jaar al in vorm en werd nu derde achter winnares Sarah Verjans en Lore Vanclooster. Ook nog een sprint triathlon hier met winst voor Joris Aerden en een 15e plaats voor Sander Rullens. Bij de vrouwen een Hollandse dubbelslag met winnares Laura Kooijman en nummer twee Lotte Bakx. Ook Ingrid van den Wijngaard (8e) en Ilona Rullens (9e) deden het niet slecht.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.