Zilver voor Kyra Brouwer, brons voor Noor Dekker op WK crossRBR Targu Mures; Wouter zevende; Timo vijfde; Willemijn tweede – WTJ 2339

MAANDAG – Veel tijd om na te genieten van de Pinksterwedstrijden is er niet, want ook vandaag is het weer volop prijs op allerlei plaatsen. In eigen land de nieuwe triathlon van Delftse Hout en natuurlijk de Pinksterklassieker in Woerden. Over de grenzen begint het WK Multisports in het Roemeense duursport-oord Targu Mures. De eerste wedstrijden aldaar zijn achter de rug. De sportweek opent met het WK crossduathlon, een discipline die vorig jaar in Almere wegviel.

Kyra Brouwer vanuit het niets naar zilver

We zagen vanochtend Kyra Brouwer al zilver halen bij de juniores. Een knappe prestatie van de Amelandse, die prompt bij haar debuut een zilveren plak scoort. Voor de internationale triathlon-scene komt Kyra uit het niets, maar ook in eigen land is ze relatief onbekend. Het scheelt dat we met enige regelmaat de crossduathlon/XTerra van Ameland bezocht hebben, want daar doet Kyra al van jongsaf aan mee. Ze won bij regelmatig de Tri-Ambla voor kids en was in 2019 en vorig jaar beste juniore in de ‘grotere race’ op haar eiland. Die laatste prestatie gaf recht op deelname aan dit WK met het genoemde succes. Vice-wereldkampioene op 1-driekwart minuut van de winnares Katja Krenn uit Oostenrijk. Brons ging naar Luisa Miranda uit Portugal.

In de eerste run was dat drietal al samen, maar ook nog met Tamar Veltman. De Almeerse is tijdens het mountainbiken uitgestapt. De verschillen werden gemaakt tijdens het ATB-en. Krenn was op die 12 kilometer bijna twee minuten sneller dan Brouwer, die wel steviger op de tweede plaats reed. Op de slotrun waren de posities in het selecte gezelschap van zeven juniores verdeeld. Kyra snoepte nog iets van haar achterstand af, maar de Oostenrijkse kon teren op een veilige voorsprong. Na het zilver op het EK wintertriathlon nu goud voor Katja Krenn. De 1 jaar jongere Kyra bereikte een sensationele tweede plaats en vierde dat in Targu Mures met haar hele familie.

De Smetjes heersen

Geen junioren jongens uit Nederland aan de start. Het podium bestond uit de Italianen Riccardo Giuliano en Manuel Cossu, waarna de Belg Matteo de Smet met brons de zuiderburen een eerste succes gaf. Daar zou het voor Belgie niet bij blijven, want vervolgens kwam er goud en zilver bij in de elites. Je zou dit WK ook het open ‘De Smet-kampioenschap’ kunnen noemen, want Matteo’s oudere broer Thibaut sloeg toe bij de mannen elite, maar gezien zijn leeftijd (22) greep hij ook de titel bij de U23. Het Belgisch succes werd compleet met de later ingevlogen duatleet Sebastien Carabin op zilver. Brons ging naar de Italiaan Alessandro Saravalle.

Wouter acht plaatsen beter dan vorig jaar

Voor Wouter Dijkshoorn was een sterke zevende plaats weggelegd, acht plaatsen beter dan op het vorige WK in Spanje. Ook Joep Staps eindigde nog in de top tien: negende. De andere Nederlanders finishten tussen de elite op een veertiende plaats – Timo Feenstra – en een zestiende plek voor Quirijn Waaijenberg. Aan dit WK deden 18 duatleten mee. Het strijdplan van de Belgen was duidelijk: meteen loeihard er vandoor rennen. Thibaut kreeg Sebastien meteen mee. Op enige afstand volgden de Roemeen Bogdan Damian en de ‘derde Desmet’, Nicolas.

Dat aanvangstempo was te veel voor de Nederlanders, van wie Wouter en Timo als tiende en elfde wisselden. Terwijl Thibaut op de ATB afstand nam van zijn landgenoot (die bovendien nog een tijdstraf moest uitzitten voor een verkeerde manoeuvre in de wisselzone) en daarmee de basis legde voor zijn allereerste wereldtitel, kwamen Wouter en Joep ook goed mee op het selectieve parcours. Wouter passeerde drie atleten en nestelde zich op een zevende plaats. Die hield hij vast in de slotrun. Sinds het wK crossduathlon in 2011 wordt georganiseerd was niet eerder een Nederlander zo kort gefinisht. Al blijft het natuurlijk toch een smalle groep duatleten, die zo’n WK aangrijpt.

Om het familie succes nog completer, kwam ook broer Nicolas nog op het podium terecht en wel bij de U23/beloftes. Daarin genoot oudste broer Thibaut van de dubbele gouden plak, Nicolas greep zilver en brons ging naar de Luxemburger Paris Fellmann. In dit ‘opgeschoonde’ klassement scoorde Timo Feenstra een vijfde plaats en Quirijn Waaijenberg werd zevende.

Noor Dekker prachtig naar brons

Voor TeamNL was het voor de volgende medaille wachten op de vrouwenrace. De Zeeuwse atlete Noor Dekker maakte al regelmatig indruk tijdens haar eerste Nederlandse crossduathlonwedstrijden. Ze kon die klasse nu ook op mondiaal niveau etaleren met een bronzen plak. De wereldtitel ging naar de Italiaanse Eleonora Peroncini, die haar titel van 2019 weer heroverde. Twee ervaren rotten aan de top van het klassement, want zilver ging naar de Oostenrijkse Carina Wasle. Geen schande voor Noor om deze dames voor zich te dulden. Haar tijd komt nog wel.

Dekker verloor anderhalve minuut in de eerste run op een ontketende Wasle, die tegenwoordig gelukkig weer wat meer vlees op de botten heeft. Samen met nog een ‘eind dertiger’ Kristina Lapinova ging ze er vandoor. Noor wisselde als vierde van de zeven deelnemers met direct voor haar de Italiaanse. Even bleef de Zeeuwse in het spoor van Peroncini, maar dat was onbegonnen werk. Ze stoof er vandoor en reed minuten weg van de concurrentie. In de slotrun bleek dat Noor Dekker haar race uitstekend had ingedeeld. Ze deed er nog een schepje bovenop en scoorde na Lapinova de tweede looptijd. Voor die laatste bleef het podium door een pover fietsnummer buiten bereik. Voor Noor Dekker was het een droomdebuut, ruim vier minuten nog verwijderd van de wereldtitel. Voor Willemijn Fuite ging het allemaal net even te hard bij haar debuut tussen de elites. De benjamin van het veld sloot de rij van zeven deelnemers af op zo’n 20 minuten van Eleonora Peroncini.

Met slechts twee deelnemers in de belofte-groep, mocht Willemijn evengoed het zilver in ontvangst nemen. Beste bij de beloftes was Stepanka Bisova uit Tsjechië.

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.