Thomas Hounjet rijgt zeges aaneen, nu halve Maastricht; Emma Boertjes revelatie; Waalwijk voor Ben/Marieke; Huizen voor Joost/Jana – WTJ 2337

ZONDAG – Het Nederlandse blok wedstrijden is nu aan de beurt. Zaterdag begon het allemaal al in Maastricht met twee dagen triathlonsport in de Isaac 043 Triathlon, mediapartner van Trikipedia. Organisator Raymond Beeren van BearSports mocht bijna 600 atleten verwelkomen, verdeeld over allerlei afstanden. Voor de eerste keer ook een halve triathlon. Die had best wat meer deelnemers mogen krijgen, met 81 gingen ze de Pietersplas in. Maar ja, het was wel een erg druk weekend.

Thomas in topvorm: tweede zege in week tijd

Het was Thomas Hounjet, die in een spannende race aan het langste eind trok. De triatleet van Trion Nijmegen is duidelijk in de winning mood. Een week eerder won ie de Tri Hard Series Almere. Mooi die oerkreet aan de finish trouwens! Verrassend was de tweede plaats voor Groninger Rob Nijmeijer. De Belg Ruben van den Berghe finishte als derde. De in Maastricht wonende Duitser Matthias Kindel was als eerste uit de Pietersplas. Een halve minuut later was Rob Nijmeijer eruit. Hounjet deed er 1.40 minuut langer over. Op de fiets was Gunther Bernar uit het Belgische Kalmthout heer en meester. Hij nam bijna 3,5 minuut voorsprong op Thomas Hounjet en nog meer op Nijmeijer en Van den Berghe.

 

foto: Jef Kusters

 

Maar lopen is nooit het sterkste onderdeel van de Belg. De prijswinnaar een paar jaar terug van de Tri Nations Cup zakte terug naar de vierde plaats. Eerst kwam Thomas Hounjet hem voorbij, daarna Rob Nijmeijer (1 na snelste looptijd 1.15.16) en vervolgens ook Ruben van de Berghe. Achter Gunther werd snelste zwemmer Matthias Kindel vijfde, gevolgd door de Fransman Ludovic Yonnet, tevens snelste master. Dieter Uyttersprot was de tweede Belg in de uitslag, waarna thuisfavoriet Joep Verhoeven als achtste binnen liep. De Belgen Karel Bruggeman en Thomas Dewyn maakten de top tien compleet. Topatleet Guy Maas waagde zich voor het eerst aan een halve triathlon. Hij verloor 14 minuten in het water en 22 op de fiets, maar snelde vervolgens nog naar een 14e plaats dankzij zijn 1.10.46 uur.

Emma Boertjes: triatlete om rekening mee te houden

Snelste vrouw was Emma Boertjes. Of zullen we zeggen dokter Emma Boertjes, want de Rotterdamse is afgestudeerd arts. Feitelijk uit het niets, pakt ze haar eerste halve triathlon. Iets wat we eerder ooit Els Visser en Marlene de Boer zagen doen. Emma komt uit de atletiekwereld en bij het zwemmen had ze dan ook geen pasklaar antwoord op de snelle Denise de Vries, die precies een half uurtje in de Pietersplas crawlde terwijl Emma als derde er 43.42 minuten over deed. Maar het fietsen had ze al wel goed onder de knie. Na zo’n 40 kilometer was de hele achterstand weg gewerkt en in de tweede wissel omgezet in een voorsprong van liefst zeven minuten. Emma Boertjes liet zelfs maar 20 mannen voorgaan, die harder trapten. Bij het lopen kon ze het rustig afmaken. Anderhalf had ze nodig voor de halve marathon, maar het was meer dan genoeg om haar eerste halve triathlon meteen om te zetten in winst. Denise de Vries hield stand op een tweede plaats, maar wel bijna een half uur later. Winnende tijd: 4.43.18 uur. Willemijn Sneep scoorde brons en kwam nog wel heel dichtbij zilver. Voormalig Beesel-winnares Nicole Loeve op de vierde plek was snelste F50, Cecile Mestrini maakte de top vijf af.

Foto: Jef Kusters

 

Giel Meesen doet ‘de dubbel’

Zaterdag opende het tri-feest met de 4e Divisie Teamtriathlon. De winst ging naar de thuisformatie Ferro Mosae met Giel Meesen, Matias Ehren Gonzalez, Floris van Leeuwen en Marco Kroener. In de strijd met de andere 20 teams kwam TV Dordrecht nog het dichtst in de buurt. Team Cycle Trend finishte met zijn 3en als derde. Giel Meesen kwam zondag opnieuw in actie, maar dan op de kwart afstand. Hij finishte als tweede achter de Belg Maarten Appermans. Brons was er voor Pim Lebouille, die wel helemaal terug is. Na het fietsen begon hij nog als eerste aan het lopen. De Amerikaanse Samantha Clark, studerend in Maastricht, won de vrouwenrace. Stephanie Ortmans en Veerle Heiligers waren de nummers twee en drie.

Foto: Jef Kusters

 

Een zuiderbuur scoorde ook op de sprint-race: Geoffrey Vandebrouck won voor Limburgers Sven Bams en Italio-Limbo Felipe Colucci. Maud Golsteyn deed sinds lange tijd weer eens een triathlon met haar wegracefiets. Ze won deze sprint voor het grote TC Maastricht-talent Daphne Schenk. Derde werd de Duitse Aychelin Ruschmeyer. De trio ging naar het Maastricht Running Tours team. Tot slot de winnaars van de Ironkids tussen 7 en 15 jaar oud. Te beginnen met de jongsten: Miel Dejaegher (B), Helena Thys (B), Seppe Knechten (B), Fabienne Roerdink, Quinn van Wissen, Bienke Bonroy (B), Thijs Maas, Tabata Colucci, Jules Vos en Lotte Frissen. Als allerlaatste de ouder-kind race, gewonnen door Dieter Dejaegher en zoon.

Foto: Jef Kusters

Het waren prima georganiseerde wedstrijden door BearSports. De weersomstandigheden verslechterden in de loop van de zondag wel, maar dat mocht te pret niet drukken.

Tanis Triathlon voor Ben Muller en Marieke de Leede

Van Maastricht/Eijsden trekken we noordwaarts naar Waalwijk voor de Tanis Triathlon, want deze zondag begon ook het Brabantse triathlonseizoen. De komende weken staan onder meer nieuwkomer Zevenbergen, Terheijden, Oss en Oud Gastel op stapel. Waalwijk pakte met de Tanis Triathlon in 2019 na 25 jaar niks de draad weer op, daarna stond het evenement twee jaar in de wacht, zoals haast overal. Vandaag begon de dag nog best zonnig toen de eerste series van start gingen.

Foto: Jef Kusters

 

De broers Muller uit Nieuw-Lekkerland staan bekend als specialisten op de sprintjes en hun kwaliteiten voor het Divisieteam van TV Dordrecht. Vandaag bewezen ze ook de kwart afstand goed aan te kunnen. Ben, Justin Steenkamp en Max kwamen als eerste drie uit de Lido-plas. Justin viel tijdens het fietsen terug, de Muller-brothers stoomden door. Niemand, die nog in de buurt kwam. Ben liep vervolgens op de tien kilometer 50 seconden bij broer Max vandaan. Derde werd de titelverdediger Jardy van den Heuvel, die zich meer richt op atletiek dan triathlon de laatste jaren. Voor thuiswedstrijd Waalwijk maakt hij nog graag een uitzondering. Michael Raaijmakers bleef als vierde ook nog onder de twee uur, meteen ook snelste master. Op een vijfde plaats wel nog Justin Steenkamp, waarna Carlo van den Bergh niet alleen zesde werd maar ook beste M50. Albert Corveleijn na 25 keer IM Lanzarote nu trouwens in Waalwijk snelste M60.

Na de Brouwersdam-winst weet de concurrentie dat je Marieke de Leede niet te veel ruimte moet geven. Na het zwemonderdeel waanden Daphne Schoenmakers en Hanneke Boon zich nog veilig, maar op de fiets kwam de Haarsteegse al snel voorbij het twee minuten eerder uit het water gestapte duo. Daarna was het wel duidelijk dat de triatlete die trouwens lid is van De Langstraat de zege niet meer kon ontgaan. Ze vergrootte haar voorsprong op het lopen zelfs door 5 minuten harder te gaan dan de rest. Daphne Schoenmakers en Hanneke Boon bleven podiumwaardig en pakten de 2e en 3e plaats. Patricia van Dun was een week na haar eigen nieuwe wedstrijd in Prinsenbeek weer triatlete, ze werd vierde en Susan Meeuwis pakte de vijfde plek. Beste trio was het team van Ingrid van den Berg.

De sprint afstand werd gewonnen door Jeroen Velders van Trihalis. Tweede en derde waren Benny Mulder en Harm Verhoeven. Evi Joosten uit Ommel was snelste vrouw. Ze was drie minuten sneller dan plaatselijke favoriete Soo Yin van Noorloos en Leontine Groeneveldt. De 1/16e triathlon was voor de jonge Langstraters Tijs Berkers en Marit Brok.

Tilburg voor Rene en Ankie en Huizen voor Joost en Jana

Overigens was deze Eerste Pinksterdag ook de tweede editie van de Tilburgse Triathlon, maar daarvan zijn alleen de winnaars bekend: Rene Vosters en Ankie Romme. Wordt vervolgd. We gaan nog wat verder noordwaarts, want na Almere-Haven werd dit weekend de Tri Hard Series-uitrusting al weer uitgerold in Huizen. In de Oude Haven en de Naarder Eng werd gezwommen. Het waren de jonkies, die op de standaard afstand de boventoon voerden. Joost Friderichs greep een fraaie overwinning op de Tri Huizen. De Almeerder – tegenwoordig uitkomend voor Hellas – werd gevolgd door de snelste loper van de dag en plaatselijk favoriet Joep Kluwen en door de snelste zwemmer van de dag Janne Englebert uit dat andere ’triathlonmekka’ Oud Gastel. Janne verloor pas in de slotfase het uitzicht op die tweede plaats. Joost dankte zijn zege aan zijn hoge snelheid bij het fietsen.

Achter dit drietal gaapte een groot gat. Vierde was meteen de snelste master M50: Dennis van der Spoel uit Hoofddorp. De in Amsterdam woonachtige Roemeen Andrei Contan finishte als vijfde.

Mooie race voor Roos Tji

De in Bonn woonachtige Jana Lehmann was vorige week in Almere-Haven al goed voor een tweede plaats. In Huizen was ze de sterkste van allemaal. Utrechtse Roos Tji van Hellas mocht de race open breken met de snelste zwemtijd, daarna nam al snel Lehmann het heft in handen en ook snelste fietster Hannah Overgaauw kon goed mee. Bij het lopen was Lehmann echt los en vijf minuten later mocht routinier Roos de tweede plaats opeisen. Daarmee ook snelste F50 overigens, knap was zij na al die jaren duursport toch steeds weer laat zien. Hannah op de derde plaats en daarna liepen de verschillen snel op met Renske Maas en Monique van der Linden. De tijden zeggen weinig. De 2.02 van Joost is bijvoorbeeld lastig af te zetten tegen de 1.53 van Ian Pennkamp vorig jaar. Al was het veld toen kwalitatief en ook kwantitief (nu 290 deelnemers) wel sterker. Maar het is al lang fijn dat een van ’s lands oudste triathlons het toch steeds weer overleeft. Beste – en enige – trio was Chasse Patate ’85.

Er gingen nog meer prijzen mee naar Bonn, want de kwart afstand werd gewonnen door de Duitser Andreas Erdrich. De master bleef Jacques Curie uit Schiedam en Wouter van Catz uit Gouda voor. In het vrouwenveld bleek Laura Kuiper haar krachten net even beter verdeeld dan Carla – Sporty – van Rooijen. Magdalena Plgiza eindigde derde. De sprint afstand was een prooi voor broer en zus Joran en Ayla Stobbe, de Rookies-winnaars waren op die afstand Dmitry Nikolaev en Laura Scheffer. De junior challenge werd gewonnen door Aleksandr Grigorenko en Britt van den Hoven.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.