Xterra Lago di Garda; IM’s 70.3 Hawaii en Roanoke; The X Windermere en Alpsman Frankrijk – WTJ 2343

DINSDAG – Zoals meestal druppelen de uitslagen in de eerste dagen na het weekend nog even na. Van afgelopen zaterdag hebben we bijvoorbeeld nog de XTerra aan het Gardameer. Arthur Serrieres verlengde zijn abonnement op het podium. Na de zege in 2018 en de tweede plaatsen in 2019 en 2021 stond Serrieres nu weer op het hoogste plekje van het ereschavot. De Fransman moest na het zwemmen vol aan de bak om Jens Roth en zijn landgenoot Maxim Chane terug te halen. Chane bleef nog buiten schot tot in de tweede wissel. Maar Serrieres beschikte over een sterk eindschot, liep vijf minuten sneller dan de concurrentie en won aldus met 3.40 minuut voorsprong op Chane.

Zoe van Dijk tweede in XTerra

De derde plaats ging naar de Deen Jens Emil Sloth Jensen, die veel tijd verloor bij het zwemmen. Dat overkwam ook de nummer vier, de Belg Sebastien Carabin. Die bleef misschien bewust buiten het podium, want de Belg moest halsoverkop van Italië naar Roemenië om daar op Tweede Pinksterdag zilver te behalen op het WK crossduathlon. Het was de vijftiende XTerra zege voor Arthur Serrieres.

Voor Jindriksa Zemanova was Lago di Garda pas haar tweede XTerra-overwinning. Eind vorig jaar won ze ook al de XTerra Griekenland, na eerder een tweede plaats op Ameland achter Diede Diederiks. Trewijl Diede zich richt op bijvoorbeeld Challenge Geraardsbergen dendert Zemanova door in de crosstriathlons. Ze bleef Morgane Riou uit Frankrijk vier minuten voor. Camille Jobard was de vierde triatlete uit Frankrijk die het elite (M/V)-podium haalde. Drie Nederlandse deelnemers, die allen meededen als agegrouper. Ramon Hogemans scoorde de 83e tijd, daarmee 16e M30. Ralph Van Dijk was nummer 100 en tevens zevende M45. Dochter Zoe van Dijk stond op het podium als tweede F18. In het overall-klassement (incl. elite) finishte het cross-talent als 13e.

Ironman 70.3 Kohala Coast met Ramon

We komen bij de andere Ironman-races uit. Zaterdagnacht was Hawaii. Nee, niet de grote Ironman. Ruim 800 triatleten waren bijeen voor de Ironman 70.3 in Kohala Coast. Een fraaie Mexicaanse zege voor Andoni Valencia in 4.18.54 uur, daarmee zijn tweede IM 70.3-zege boekend. Eerder dit jaar was hij winnaar in zijn eigen land: IM 70.3 Acapulco. Twee minuten daarna de beste Amerikaan Colton Douda, vervolgens nog een Yankee: Drake Deuel. Bij de vrouwen kon de buitenlandse inbreng de Amerikaanse hegemonie niet verstoren. Winnares Sarah Cameto en Carolyn Olsen bleven nipt binnen de vijf uur. Christine Warren zat er met 5.01 net boven. Cameto was eerder derde in de IM 70.3 van New Orleans en tweede in Costa Rica.

Drie Nederlanders maakten de verre reis naar de Pacific. Barend Wurth, geboren Zaandammer maar woonachtig in Illinois USA was de beste met een twaalfde plaats M50. Ook Ramon Jongschaap deed mee. De pas 20-jarige Fries is een avontuurlijke en sportieve wereldreis aan het maken, die hem eerste in Dubai bracht om te wennen aan de hitte, vervolgens voltooide hij de 240 kilometer lange Marathon des Sables in Marokko en nu dus via USA op Hawaii voor een eerste poging om het WK Ironman ook op hawaii te bereiken. Dat lukte niet. Ramon verklaart het als volgt: Na goed zwemmen en heel hard gefietst te hebben sloeg de maag om met lopen. Niet mijn beste tijd. Wel een mooie ervaring. In voorgaande jaren was hij ook al jongste finisher in Challenge Almere en de Frysman. Het zal misschien nog even duren, maar we zien hem zijn ultieme droom nog wel waarmaken.

4 JUNI: IRONMAN 70.3 KOHALA COAST (USA)
M:
122.Barend Wurth 5.24.09 (12e M50)
259.Harm Feringa 6.01.31 (38e M40)
427.Ramon Jongschaap 6.36.19 (16e M18)

IM 70.3 Roanoke voor snelle Annamarie Strehlow

Terwijl de Ironman 70.3 Durban is verplaatst naar 2 oktober, was het op Eerste Pinksterdag naast Hamburg nog wel raak in het Amerikaanse Roanoke Virginia’;s Blue Ridge. Bijna 1300 deelnemers en ook vier van Nederlands/Arubaanse komaf. Snelste in deze race was de Amerikaan Matthew Guenther in 4.17.49 uur. Je raadt het al: agegroup-only. De Canadees Olivier Moisan klokte tien minuten later de tweede tijd en de Amerikaan Ryan Paxton volgde op een kwartier als derde. Beste vrouw was Annamarie Strehlow in een relatief snelle 4.48.16 uur. Ze won eerder Toughman New York en Doug Egg Harbor, kleinere halve afstandstriathlons. Dit was haar eerste grote IM 703.-zege. Dat gold ook voor Guenther trouwens. Zilver en brons gingen in Roanoke naar Kathryn Buss (3 minuten later) en Brittany Luzik. All American. De Nederlanders eindigden in de middenmoot van het deelnemersveld. Kijk maar.

5 JUNI: IRONMAN 70.3 ROANOKE VIRGINIA’S BLUE RIDGE
M:
404.Marcel Schneider 6.07.07
425.Theo Haast 6.10.24
518.Marc Ingewersen (ARU) 6.21.52
606.Lars Stolk (ARU) 6.35.59

The X Widnermere wederom voor Harper

We komen bij de ‘non-brand’ triathlons oftewel niet gebonden aan de gorte labels. Zoals zaterdag The X Triathlon in het Britse Windermere. In het verleden nog een Extreme triathlon erbij en de halve afstand, nu bleef de klassieke afstand over. 93 starters op het loodzware parcours, getuige de eindtijd van de Britse winnaar Chris Pocock: 13.04.45 uur. De Est Rait Pallo werd op ruim 1 uur (!) tweede en op 2.15 uur (!) stond het podium met de Brit Andrew Enzor compleet. Emily Harper prolongeerde haar overwinning uit 2021 alleen nu deed ze er een uurtje langer over: 16.41.41. Nog geen man/vrouw overboord, want de nummer twee Cathy Atkinson was 50 minuten langer in de weer. Ella Foreman volgde daar weer vier minuten na. Top drie had niet al te veel Queen 70-feesten gevierd, ze waren wel alle drie zo Brits als maar zijn kan. En toch ook hier nog een Nederlander: Markus Pieterse, maar al sinds mensenheugnis woonachtig in GB.

4 JUNI: THE X, WINDMERE
M:
23.Markus Pieterse 17.22.42

Alpsman: Lemaitre herovert de race

Van GB steken we Het Kanaal over naar Annecy voor de Alpsman. Vanuit het meer van Annecy stappen de triatleten de fiets op en de bergen in. Ook dit is dus geen kleinigheidje al zijn de tijden iets sneller. De overwinning kwam in handen van Thomas Lemaitre (zijn achternaam zegt het al) in een eindtijd van 11.06.23 uur. Hij won de Alpsman ook in 2019 overigens. Achttien minuten na hem volgde Gabin Mantulet en de derde Fransman op het podium was Floriuan Luqet in 11.33.50 uur. De winst bij de vrouwen ging net als vorig jaar naar Elodie Davy. Toen in 13.37 nu in 13.18.59 uur. De Francaise was ook al tweevoudig winnares van de Frenchman en won de Ironcorsair op Corsica, allen nationale hele triathlons.

Zilver was anderhalf uur later voor de Belgische Emilie Lacourt, de derde plaats in het veld van 247 triatleten was voor de Francaise Marion Roucher. Beide vrouwen waren in een fel duel gewikkeld voor de tweede plaats: 14.51 om 14.53 uur. In en vlakke hele zit je dan nog net binnen de limiet…. Overigens haalden 110 atleten de top van de berg en daarmee de eindstreep, 90 kwamen tot aan het meer van Annecy en 47 triatleten haakten vroegtijdig af.

Halve afstand met de Rosmalense mannen

De laatste race, die we in dit overzicht meenemen is de halve afstand van de Alpsman. Ruim 500 triatleten vertrokken ’s morgens voor deze opdracht. Na 5.28.23 uur kwam de Belg Francois Reding als eerste op de top aan. Dat deed hij trouwens vorig jaar ook, maar nu nog vijf minuten sneller. Maxime Guillet en Simon Fischer wilden graag in eigen Frankrijk winnen, maar verkeken zich op de Belg. In 6.25.05 uur was ook de eerste vrouw binnen: Maelle Deruaz. Dertien minuten later Elodie Robert en kort daarop Celine Carrez. Voila le podium. Op deze afstand wel vier Nederlanders, waaronder het Rosmalens vriendenstel John, Jos en Arno, die over enkele weken ook mijn afscheidsrace in Holten doen. Jos viel uit, maar hij is dan ook door omstandigheden lange tijd uit de wedstrijdsport geweest. Anouk Baars deed het ook lang niet slecht.

5 JUNI: HALVE ALPSMAN, LAC D’ANNECY
M:
244.John van Berne 8.05.59 (19e M55)
380.Arno van der Loop 9.00.05 (11e M60)
V:
21.Anouk Baars 8.08.45 (6e F40)

 

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.