WK Crosstriathlon begonnen: Kai van de Brink in top zes; World Series SwimRun op Isles of Scilly; Preview Flitstriathlon Nijkerk – WTJ 2344

WOENSDAG – In het Roemeense Targu Mures gaan de WK Multisports vandaag verder met het WK crosstriathlon. Het is het enige wedstrijdonderdeel waarin gezwommen wordt, want later deze week staat alleen het WK duathlon op de weg nog op het programma. De junioren beten het spits af. Namens Nederland deed Kai van den Brink mee. Hij eindigde op een nette zesde plaats, bij de Spelen zou het een Olympisch diploma opleveren. De Gelderlander kwam samen met een Roemeen en Italiaan als eerste uit het water. De echte verschillen werden gemaakt bij het mountainbiken, waarin de Italianen zich al van voren lieten zien en Kai de zevende fietstijd noteerde. Met de Italiaan Ruslan Farci ruim op kop en zijn landgenoot Niccolo Sancini er achteraan waren goud en zilver al bij aanvang van het lopen verdeeld. Dankzij de snelste trailrun van nog een Italiaan Lukas Lanzinger, bereikten de Azzuri een clean sweep.

Kai verloor nog wat tijd bij het lopen, maar handhaafde zich toch goed in de bovenste helft van de uitslag. Zijn negende looptijd leverde hem dus de zesde eindtijd op, op een totaal van 14 deelnemers. Bij de juniores was er 1 meisje veel te sterk voor de rest: de Britse Isla Hedley kwam met dik vier minuten voorsprong bij de finish aan. Zilver ook hier voor de Italianen met Chiara Porta en de Oostenrijkse Katja Krenn, eerder deze week wereldkampioene crossduathlon, haalde nu brons. Hedley komt uit het niets, niet eerder deed ze aan een groot internationaal toernooi mee, Farci was vorig jaar nog vijfde op het EK crosstriathlon in eigen land.

SwimRun met Jetse en Pieter

Alle triwedstrijden van de afgelopen dagen hebben we inmiddels wel doorgenomen. Blijft over de SwimRun, want na Zweden waren nu de Britse Isles of Scilly aan de beurt voor de World Series Otiilo. Het beste team was wederom het Zweeds/Franse koppel Max Andersson en Hugo Tormento. De Britten David Bartlett en Andrew Byatt werden tweede en de Noors/Zweedse combinatie John Torp en Simon Bjornholm derde. Ook hier een Nederlands team aan de start: Team Verderǿp met Jetse Scholma (ooit medebedenker van de Nederlandse Teamcompetities) en Pieter Wolbers. Het team deed 5.46 uur over het parcours. De winnaars overigens 4.09.58. De verschillen lopen sowieso altijd op in dit soort races. Toch werden Jetse en Pieter er fraai zevende mee. Van de ongeveer 30 teams, lang niet slecht.

Beste vrouwenduo kwam ook uit Zweden, het SwimRun-land bij uitstek: Desiree Andersson/Fanny Kuhn in 4.56 uur. Bij de mix-teams een goede bekend: Richard Stannard, voormalig wereldkampioen aquathlon won samen met Sarah Richardson in 5.07 dit klassement. De individuele winnaars waren de Britten Chris Goodfellow en Lindy-Lee Folscher. Maar zoals jullie weten is dat ietwat bijzaak in deze discipline….

Targu Mures en Nijkerk

Terwijl we de laatste wedstrijden weg tikten uit het intensieve Pinksterweekend gaat het circus volop door. Deze woensdag bijvoorbeeld met het WK crosstriathlon in Targu Mures, waar twee dagen eerder al het WK Multisports begon met het WK crossduathlon. Ten opzichte van die eerste wedstrijd is het veld anders, maar ook sterker. De Fransen zetten Arthur Serrieres en Arthur Forissier in bijvoorbeeld. De Spanjaard Ruben Ruzafa is er evenals Sam Osborne uit Nieuw-Zeeland. De Nederlandse formatie zal er een zware kluif aan hebben. Ze verschijnt met Joep Staps, Koen de Leeuw. Wouter Dijkshoorn, Timo Feenstra en Quirijn Waaijenberg.

Bij de vrouwen doet Loanne Duvoisin een gooi naar wereldtitelprolongatie. Sandra Mairhofer wil die titel ook wel ook en Eleonora Peroncini gaat voor de dubbel crossRBR en crosstri. Romy Spoelder en Willemijn Fuite gaan hun huid zo duur mogelijk verkopen. Ze maken zeker kans op een medaille bij de beloftes.

In eigen land is het tijd voor de Vitality Flitstriathlon van Nijkerk. Om 18.30 uur woensdagavond gaan de paratriatleten van start, om 18.45 uur de estafette en om 19.00 uur de individuele 1/8e afstandsatleten. Leon van Hamersveld en Sandra Wassink waren de laatste winnnaars. In 2019 alweer….

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.