Max Studer en Paulina Klimas wereldkampioenen triathlon bij de militairen; Pascal en Marieke beste NLers – WTJ 2439

DONDERDAG – In het Spaanse Aguilas waren vandaag de wereldkampioenschappen triathlon voor militairen. Het was de 23e keer dat de overkoepelende militaire sportorganisatie CISM het kampioenschap organiseerde. Wedstrijden, die altijd sterk bezet zijn, wel met steevast dezelfde landen. Zo zijn de Fransen, Duitsers en Brazilianen vaak op hun sterkst, terwijl Amerika en Engeland verstek laten gaan. Het was overigens dit keer de Zwitser Max Studer, die de wereldtitel binnenhaalde. Gezien zijn prestaties op World Cups en Europe Cups niet geheel onlogisch.

Het was wel de eerste wereldtitel voor Studer, die 22 seconden eerder over de finishlijn kwam dan de sterke Belg Erwin Vanderplancke. Na Kris Marien in de beginjaren stond er eindelijk weer een Belg op het erepodium. De derde plaats ging naar de Franse wereldtopper Aurelien Raphael, eerder dit jaar nog winnaar van de Arena Games in Munchen. Nathan Lessman en Tamas Toth waren in de Spaanse kustplaats de nummers vier en vijf.

Op de Nederlanders was het even wachten. Zestien minuten na de winnaar rende Pascal Timmermans als eerste landgenoot over de meet. Hij klasseerde zich als 36e. De andere mannen van defensie stonden in de einduitslag op: 44.Henk Ruijssenaars, 62,Michael Cornelisz, 63.Lars Verlaan en 65.Max van der Vught. De militaire coach Rik van Trigt wist op voorhand dat de vaderlandse wapenbroeders een zware dobber zouden krijgen aan de militairen uit de andere 19 deelnemende landen. Bovendien was bij de vrouwen Marloes Voorhout – kanshebster voor een top tien – niet geheel fit. Maandag was ze in het eigen Woerden nog tweede geworden. Vandaag fietste ze enige tijd rond de zevende positie, maar uiteindelijk stapte Marloes toch uit.

De wereldtitel ging (aanvankelijk) naar de Poolse Paulina Klimas. Zij klopte vrij verrassend de topfavoriete Zsanett Bragmayer uit Hongarije, die net als Raphael een sterke reeks Arena Games doorliep. Het brons ging naar de Zwitserse Alissa Koenig. Later kwamen er toch protesten en diskwalificaties. Dat gold ook voor de winnares Klimas, zodat Bragmayer opschoof naar goud. Met het uitvallen van kapitein Voorhout was de beste Nederlandse terug te vinden op een 23e plaats. Het betrof Marieke Jacobs. Voor Wenda Zuiddam was de 27e plaats en Bianca van de Belt sloot het rijtje Nederlanders op plaats 29. Op Marloes na allemaal debutanten op het WK, al deed Wenda vorig jaar wel op Lanzarote mee aan het officieuze WK militairen op de hele afstand.

In de loop van de middag kwamen er protesten bij de wedstrijdjury en men is er in Spanje nog steeds niet uit of Klimas dan wel Bragmayer de titel krijgt. Er zouden zelfs nog meer diskwalificaties volgen. Wordt dus nog vervolgd.

Leuk om te vermelden is dat de masters een aparte serie vormen. Geen Nederlanders daarin, wel Belgen. De winnaar was zelfs een heel bekende Belg: Frederik van Lierde. Tja, die is het nog niet verleerd natuurlijk. Fre volgt een nieuwe officiersopleiding en traint en passant nog voor een enkel wedstrijdje, zoals deze. ,,Mijn tweede wereldtitel”, grapt de Belg, ,,Weten jullie nog mijn eerste?”

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.