Waterkwaliteit Nieuwkoop volgens NTB funest voor NK; organisatie zet evenement door: ‘want zwemparcours ligt niet bij de blauwalg’ – WTJ 2442

ZATERDAG – De wedstrijden van deze zaterdag komen later. Eerst volle aandacht voor de verwikkelingen in Nieuwkoop. Want in de veertig jaar dat we triathlonsport in Nederland komt het besluit van de NTB om het NK in te trekken vanwege de waterkwaliteit eenieder wel heel rauw op het dak. Eerst maar even de feiten op een rijtje.

Geen NK in Nieuwkoop, aldus de NTB

Rond 19 uur vanavond plaatst de Nederlandse Triathlon Bond via haar kanalen het volgende bericht:

Vanwege een recent afgegeven negatief zwemadvies voor de Nieuwkoopse Plassen is de Nederlandse Triathlon Bond (NTB) genoodzaakt de triathlon van Nieuwkoop – en daarmee dus ook het NK/Agegroupkampioenschap over de Middenafstand – van de NTB-kalender te halen. De wedstrijd stond gepland voor morgen, zondag 12 juni.

De afgelopen dagen bleek dat – naast verhoogde waarden van IE en E.Colibacterieën – ook een blauwalgwaarschuwing werd uitgedaan door de controlerende instanties. Het nationale en internationale wedstrijdreglement vermeldt dat in dat geval aanvullende officiële testen nodig zijn, waar op deze korte termijn niet meer in voorzien kon worden. Het gezondheidsrisico voor de deelnemende atleten is daarmee voor de NTB onaanvaardbaar, waarop last-minute is besloten dat in elk geval het zwemonderdeel niet kan plaatsvinden. De organisatie heeft te kennen gegeven dat omzetting naar een duathlon niet mogelijk is, maar dat nog overwogen wordt de wedstrijd – op eigen risico van de atleten en in dat geval dus niet onder auspiciën van de NTB – door te laten gaan. Voor meer informatie daarover verwijzen we naar de organisatie: triathlon-nieuwkoop.nl

Zie ook: World Triathlon Water Quality Statement

Meer informatie over een eventueel vervangend NK/AGK midden volgt later.

Tot zover het bericht van de NTB, negentien uur voor aanvang van de wedstrijd. Over dat late moment valt te twisten. Dat een bond en ook overheidsinstanties geen enkel risico willen nemen aangaande de gezondheid/veiligheid van de deelnemers is evident. Daarover nogmaals geen enkele twijfel.

Vervolgens reageert de triathlonorganisatie Nieuwkoop bij monde van pr-bestuurslid Rick Sinnige. ,,Er gaat een bericht van de NTB rond dat onze wedstrijd niet door zou gaan. Dit is onjuist. Er is besloten dat er geen NK zal zijn, maar onze triathlon gaat wel door. Wij zijn erg teleurgesteld in het handelen van de bond. Later vanavond verder bericht.

Reactie Rick Sinnige

Om alle verwarring een eind te maken, zochten we meteen contact met de organisatie. De teneur: zwaar teleurgesteld in het handelen van de bond op basis van informatie, die nooit of te nimmer gecontroleerd is. Nogmaals Rick Sinnige aan het woord. ,,Wij zwemmen in de de Nieuwkoopse Plassen, een groot water waar we voor het zwemparcours uiteraard maar een gedeelte van nodig hebben. De blauwalg is al enige tijd geleden geconstateerd aan het strandje. Daar geldt al langer een negatief zwemadvies, maar daar zwemmen onze deelnemers helemaal niet. Het gaat om meetresultaten van de voorbije vier jaar, waarin bij het strandje soms meer en dan weer minder blauwalg voorkwam.”

Naast de verantwoordelijke instanties – waterschap, gemeente, provincie – was de organisatie zelf ook zeer actief in het testen op blauwalg. Rick: ,,De laatste weken zijn er nog drie monsters genomen, specifiek op ons zwemparcours even verderop. De uitslag was steeds positief: geen blauwalg, wedstrijd kan doorgaan. Wij garanderen een veilig zwemwater.” Het bevreemd hem en zijn mede bestuursleden dat behalve een bezoek van de bondsgedelegeerde zo’n vier maanden geleden dat er nooit iemand van de NTB eens komen kijken naar het zwemwater of het parcours op het land. ,,Op basis van autoriteiten over de waterkwaliteit krijgen wij vanmiddag om drie uur een seintje dat het NK ons wordt afgenomen en dat het jurykorps na overleg adviseert om er een duathlon van te maken. In veertig jaar Nieuwkoop hebben we dat nog nooit meegemaakt.”

Overrompeld

Rick zegt overrompeld te zijn door het bericht van de NTB zonder verder overleg met hem en de mede-bestuursleden. ,,Zo ga je toch niet met je meest trouwe organisaties om? Nieuwkoop is vanaf de jaren tachtig vorige eeuw de meeste stabiele factor in de traithlon. Wij organiseren als vrijwilligersclub dit NK en dan trekken ze er 19 uur voor aanvang een streep door. Met een enkel telefoontje.”

Hij zegt veel steunbetuigingen van deelnemers te hebben ontvangen. Vrijwel iedereen wil zondag gewoon zwemmen, fietsen en lopen. ,,Slechts een handvol atleten heeft zich afgemeld, waaronder 1 topper. Daarvoor alle begrip, iedereen maakt zijn eigen afweging. Morgen gaan we gewoon te water en organiseren we een ander NK, het Nieuwkoops kampioenschap.” Over de toekomst van het evenement, waar maar liefst 14 keer het Nederlands kampioenschap halve triathlon werd gehouden, is Rick helder: wij gaan door met of zonder bond.

Nawoord Trikipedia:

Dat de veiligheid en gezondheid van triatleten de hoogste prioriteit geniet, staat buiten kijf. Als een parcours niet voldoet aan de eisen, moet er bijtijds ingegrepen worden. In overleg met de bondsgedelegeerde kan een organisatie dan zorgdragen voor een veiliger fiets- en loopparcours en als het om de waterkwaliteit gaat, dan is het zaak daar tijdig notie van te nemen. Maar niet daags voor een wedstrijd, nota bene een NK. Triatleten focussen zich al maanden op dit NK, beschouwen het als belangrijk doel in het seizoen. Die blauwalg was bij het strandje al veel eerder aanwezig. Dan is het niet bepaald chique om vanmiddag, minder dan een etmaal voor de start, nog een veto uit te spreken over deze wedstrijd. Dat had woensdag of donderdag ook al kunnen gebeuren, wellicht had de organisatie dan nog de gelegenheid alternatieven te bedenken, zwemparcoursen aan te passen  (iets wat volgens de Nieuwkooopse organisatie overigens niet nodig is) maar bovenal: haar atleten kunnen informeren. Nu wordt niet alleen de organisatie overrompeld, maar zijn ook de atleten de dupe. We zgegen het wel vaker, we zeggen het hier opnieuw: waar iedere vorm van communicatie ontbreekt ontstaan problemen, die makkelijk voorkomen hadden kunnen worden.

Mogen wij tenslotte de organisatie van de Triathlon Nieuwkoop – waarover wij al jaren met grote bewondering schrijven – veel sterkte maar vooral veel wijsheid toe wensen. Als tip aan de NTB geven wij mee: zorg dat jullie morgen in groten getale aan de Nieuwkoopse Plassen staan om tenminste tekst en uitleg te geven bij deze warrige situatie. Daar heeft niet alleen de organisatie recht op, daar hebben ook de atleten recht op!

Wim van den Broek

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.