Sem Kroonen en Melissa de Bruin winnen 38e triathlon van Terheijden; Nieuwkoop – zonder NK – voor Joost Somsen en Ingrid Eelkema – WTJ 2444

ZONDAG – Sem Kroonen, 18-jarige atleet uit het Brabantse Oosterhout. Onthoud die naam! Gek begin misschien van een weekend waarin Diede Diederiks de Challenge Geraardsbergen wint, waarin Milan Brons derde wordt in diezelfde wedstrijd, waarin Joost Somsen en Ingrid Eelkema het van een Nk onthoofde Nieuwkoop winnen en waarin het Nederlands kwartet Mitch Kolkman, Rachel Klamer, Richard Murray en Maya Kingma het moeilijk had op de Mixed Relay en uiteindelijk tiende eindigde in Leeds.

Sem Kroonen dus

En toch beginnen we dit zondagavond verslag met ene Sem Kroonen. Voormalig wielrenner/tijdrijder, in een half jaar tijd zich het zwemmen eigen gemaakt en een zeer sterk hardloper. Deze Brabander Sem Kroonen dus won vandaag de halve triathlon van Terheijden met overmacht. Nota bene is pas zijn tweede triathlon ooit. En hij schoot onder de vier uur-grens door, iets wat in Terheijden maar zelden voorkomt. De benjamin van het veld, kwam als zevende uit het water op 4,5 minuut van snelste man Joery Wouters uit Lommel. Als (oud-)wielrenner wist Sem van wanten op het fietsnummer waarop hij als eerste terugkeerde en met 3 minuten later Wouters. De Belg kreeg het moeilijk op de 20 kilometer dwars door het oergezellige en stampvolle Terheijden. Brabantse gezelligheid, waar niet veel triathlons aan kunnen tippen.

Sem Kroonen

Sem trok hard door en kreeg alleen de nog rappere Belg Filip van Craenenbroeck achter zich aan, maar het verschil bleef groot: dik drie minuten tussen de winnaar, die na 7 jaar eindelijk weer eens voor een Nederlandse zege zorgde en dus de jongste van het hele veld was. Na de Belgen Van Cranenbroeck en Wouters volgde Tijmen Smit op een vierde plaats. Tom van der Sanden uit Nuenen bleef nog nipt de derde Belg Pieter de Jongh en Filip de Keersmaecker voor. Ook de nummers 7, 8, 9 en 10 waren zuiderburen: Filip de Keersmaecker, Dimitri Latuwe, Gert Ienaerts en Wout Janssens. Beste ‘Treijenaar’ was Arnoul van Vugt – terug van weg geweest – op plaats nummer twintig.

Melissa de Bruin wint eerste halve 

Wel een compleet Nederlands podium bij de vrouwen met de 30-jarige Melissa de Bruin, die aanvankelijk lang derde lag, maar bij de 20 km. lopen toesloeg en Autilia Stapper en Chantal Koole het nakijken gaf. Opvallend een seniore op 1, een D50 op 2 en een D40 op 3. En om het plaatje compleet te maken werd Gieny van Neijenhuis vierde als D60 en Katja van Etten maakte de top vijf compleet. De Raggende Mannen waren het beste trio.

De kwart triathlon werd gewonnen door Wouter Verstraate (zijn derde zege in amper twee weken) voor Edwin Achterberg en Kris Jennes. De vrouwenrace kende als podium: Nelleke Balde, Simone Rademakers en Leonie van der Ploeg. Beste trio was Wij Tegen Job. In de ochtenduren was de 1/8e afstand een prooi voor de mannen van TV Dordrecht, die vrij waren omdat Weert niet doorging. Rene Verheij won, Redmer Bultema was tweede en daartussen nestelde zich nog de Belg Kevin Strubbe. Maartje van Gestel, Agnes van Suijlekom en Marianne Muijzer waren de eerste drie vrouwen op de sprint-afstand.

Geen bondswedstrijd

Terheijden is geen bondswedstrijd meer. Er is jury die toeziet op naleving van de regels, maar alles gaat zeer gemoedelijk. De wedstrijd was in vroeger jaren ook wild en kenmerkte zich toen door het toelaten van stayeren. Dat was nu niet het geval, er werd wel degelijk op gelet. Maar dat het er ontspannen aan toe ging en de horeca een topdag beleefde, dat moet ook gezegd. Qua ambiance kan Terheijden zich met de top van Nederland meten. Er is alleen maar weinig prijzengeld en dus blijven de toppers weg. Maar je doet er nog wel steeds voor zo’n 3 tientjes mee, waar vind je dat nog?

Joost Somsen, Tristan Olij en Pim van Diemen hadden te doen met de organisatie in Nieuwkoop, gingen toch van start en finishten in die volgorde. Ingrie Eelkema deed dat ook en was in dit geval sneller dan Dieuwertje Bax en Maaike Telkamp.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.