Hoe een NK een Nieuwkoops kampioenschap triathlon werd: Joost Somsen en Ingrid Eelkema winnen – WTJ 2445

ZONDAG – Meestal maken we zelf een wedstrijdverslag, maar omdat de Stichting Triathlon Nieuwkoop in zo’n vreemde rollercoaster verzeild raakte dit weekend, laten we de organisatie zelf aan het woord en nemen we het persbericht integraal over. Het geeft het best het gevoel weer van de mensen, die sinds jaar en dag met dit evenement in touw zijn. Tegelijkertijd is de groep trots op wat uiteindelijk is georganiseerd en gelukkig kijken ze al vooruit naar volgend jaar!

Het Nieuwkoops kampioenschap

Geen Nederlands Kampioenschap, maar een Nieuwkoops kampioenschap. Dat was hoe de 38ste Triathlon van Nieuwkoop zondagochtend van start ging. Na het besluit van de NTB (Nederlandse Triathlon Bond) om het NK weg te halen uit Nieuwkoop, is het voor de atleten die wel kwamen toch een mooie dag geweest.

Zo’n 300 deelnemers stonden ‘gewoon’ aan de start van de Triathlon van Nieuwkoop. De NTB liet zaterdag aan het einde van de middag weten dat het zwemmen in de Nieuwkoopse Plassen niet door mocht gaan vanwege blauwalg bij het aangrenzende Strandje Zomer. Veel atleten lieten zich niet kennen, maar toch ontbraken er wel wat toppers aan de start door dit besluit.

Dit jaar hadden we voor het eerst de jaagstart in Nieuwkoop. De dames startten 34,5 minuut voor de heren. Al snel was het Ingrid Eelkema die de leiding nam bij de dames. Ze sloeg een flink gat op achtervolgers Maaike Telkamp en Dieuwertje Bax. Bij de heren was het een groep van een man of tien dat een gat wist te slaan. Daarbij onder andere Jetze Plat, Tristan Olij, Joost Somsen, Stefan Timmermans en Martijn Paalman. Duidelijk werd dat Erik Doornbos, Steff Overmars en Dirk Wijnalda de slag hadden gemist.

Tijdens het fietsen werd al snel duidelijk dat de heren succesvol aan het jagen waren op de dames. Een voor één werden ze opgeveegd. Ingrid Eelkema reed de volledige 90 kilometer onbedreigd aan de leiding in het damesveld. Bij de heren kwamen er meer verschillen. Tristan Olij en Joost Somsen kwamen uiteindelijk als eerste van de fiets, op anderhalve minuut gevolgd door Pim van Diemen. Daarachter volgde een groepje met Stefan Timmermans, Edwin Dasselaar, Jesse van Hulst, Han Peter Lucas, Erik van den Haak, Bryan van Rutten, Thomas Hounjet en Martijn Paalman. Titelverdediger Sven Strijk was inmiddels uit de wedstrijd gestapt.

Na twee rondes lopen was het voor Eelkema gedaan wat betreft de hunt. Zij werd bijgehaald door de eerste heren. Dat waren nog steeds Somsen en Olij. Wel liep Eelkema onbedreigd naar de winst bij de dames. De tweede plek was daar voor Dieuwertje Bax. Derde werd Maaike Telkamp. Bij de heren was het uiteindelijk Somsen die Olij wist te kraken en zo de winst wist te pakken van de Triathlon van Nieuwkoop én de eerste Gees Veenboer Bokaal. De derde plek ging naar Pim van Diemen. De top vijf werd compleet gemaakt door Edwin Dasselaar en Han Peter Lucas.

Een mooie vermelding ook zeker voor Jetze Plat, die vlak voor Joost Somsen wist te finishen. Uiteraard komt hij niet in aanmerking voor de winst, maar wat hebben we onwijs genoten van zijn deelname. Evenals het Nieuwkoopse publiek dat in grote getalen aanwezig was. Elke keer als Jetze in de buurt was, werd er net even wat harder gejuicht.

Ondanks alle commotie in de 18 uur voor de start kijkt Stichting Triathlon Nieuwkoop met veel trots terug op de wedstrijd die uiteindelijk is georganiseerd. We zijn alle atleten die zijn gekomen en onze vrijwilligers erg dankbaar. Helaas werd het niet helemaal de wedstrijd waar we op hadden gehoopt,  maar dat spreekt voor zich. We zijn iedereen erg dankbaar voor alle steunberichten die we hebben gekregen en ook voor alle mooie opmerkingen die we zondag hebben gekregen. Wij zeggen: op naar volgend jaar! Dan hopen we iedereen weer te mogen ontvangen in Nieuwkoop.

Blijft de vraag: krijgt deze hele affaire nog een staartje. Wat als de bond het bij het verkeerde eind had of wat als sommige deelnemers toch iets hebben opgelopen in het zwemwater? Waar komt het Nk halve afstand terecht? Blijft Nieuwkoop een bondswedstrijd of gaat ze net als Brouwershaven, de Dutch Tri Series en Terheijden op eigen voet verder? Vragen, vragen, vragen. We hopen er in de loop van de komende weken antwoord op te kunnen geven.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

One thought on “Hoe een NK een Nieuwkoops kampioenschap triathlon werd: Joost Somsen en Ingrid Eelkema winnen – WTJ 2445

 • 13/06/2022 om 12:11
  Permalink

  naast de eerder genoemde vragen, lijkt mij voor de organisatie vooral de meest belangrijke vraag: wat gebeurd met de afdrachten voor daglicentie en jury-officals aan de NTB?
  NTB-jury was gisteren niet aanwezig, dus lijkt mij meer dan logisch dat die bedragen deze week terug worden gestort.

  In een omgeving met zoveel water rondom Nieuwkoop, was er met een constructieve communicatie eerder in de week gewoon een alternatieve zwemlocatie mogelijk geweest bij de onenigheid over de kwaliteit van het zwemwater. Was al deze commotie niet nodig geweest.

  Stichting triathlon Nieuwkoop heeft er gisteren een fantastische, mooie sportdag van gemaakt en iedereen heeft genoten van een mooie wedstrijd!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.