Triathlons Langedijk voor Tristan en Dieuwertje; Halves in USA/GB; Preview weekend; Zorgelijk: drie Nederlandse triathlons afgeblazen, zorgelijk – WTJ 2452

ZATERDAG – Terwijl de eerste zaterdagwedstrijden al weer begonnen zijn, hebben wij de allerlaatste terugblik op de vorige week. Te beginnen met de woensdagavond triathlon in Langedijk. Noord-Holland staat er om bekend dat er vaak op een doordeweekse avond sprint triathlons zijn. Sfeervol, soms in combinatie met kermis of braderie en altijd met een leuke bezetting. Na Heerhugowaard was het Triathlonvereniging Zwefilo die de jaarlijkse triathlon van Langedijk (eerste editie was zelfs al in 1994!) neerzette.

Leuke race, waar Tristan Olij weer eens tijd voor vond om voor eigen publiek mee te doen. De pro-atleet uit Winkel toonde zich oppermachtig, niemand had anders verwacht. Ook Dieuwertje Bax was royaal de beste in deze sprint.

Twan Berlijn opvolger schoonpa Pim?

Michael Krijnen was de enige die Tristan nog enigszins in het zwemwater kon volgen al was ook toen het verschil al een halve minuut. Het werd 3,5 minuut op Joris de Boer en Twan Berlijn na het fietsen. Rustig uitbollen deed Tristan niet. Hij maakte ook van het lopen een pittige training en kon zo met 4,5 minuut voorsprong op Twan Berlijn – de schoonzoon van Pim van den Bos – de finish bereiken. Soms is Pim van de partij om Twan wat tips mee te geven, in Holten zijn de rollen omgekeerd: dat coacht Twan zijn schoonvader naar de finish op de befaamde reunie-race. Twan maakte overigens eerst naam als skeeleraar. Hij nam deel aan het WK inline-skaten in Taiwan en boekte vele overwinningen op korte en langere afstanden. Maar de switch naar triathlon gaart hem goed af, in de voetsporen van zijn schoonvader zou je zeggen. Overigens was ook Gregor Stam voordat hij triatleet werd een niet onaardig rolschaatser, in een tijd dat skeelers nog niet waren uitgevonden.

De derde plaats ging naar hardfietser Joris de Boer eveneens uit Winkel. Michael Krijnen kan als master nog steeds prima met de jonkies mee, hij werd vierde. Michael Emmerik maakte met lopen nog wat goed, dat resulteerde in een vijfde plaats. Mark Elbertsen, Bryan Warrink, Paul Nieuwenhuizen, Michael Rippens en Kay Blokdijk, het was alles Noord-Hollands wat de klok sloeg daar in Langedijk. Voor Tristan was het de derde zege op rij na ook de edities 2018 en 2019 te hebben gewonnen.

Dieuwertje superieur

Als elfde kwam Dieuwertje Bax al over de finish. Ook de Schagense triatlete verkeert in topvorm. Ze won eerder de Stad van de Zon triathlon en was drie dagen eerder nog tweede op de halve van Nieuwkoop geworden. Ook Dieuwertje start in de legendarische Holten-race overigens. Aan de finish had de Dolfijn-atlete die op elk onderdeel de snelste netto-tijd neerzette, vijf minuten voorsprong op Cora Kiekens-Klaver uit Oudkarspel. Weer een minuutje later was met Serina Schouwenaar (familie van voormalig Nederlands kampioene Ashley?) uit Den Helder het podium compleet. Marianna Kant en Laura van Regenmortel grepen er net naast met de plaatsen vier en vijf. Mooie beelden gemaakt door T. Assenbroek afgelopen woensdag, laten we hierbij zien.

Halves en een hele in USA en GB

We gaan nog even de Oceaan over, De halve van Poconos, Amerika. Een kleine wedstrijd met 145 deelnemers maar toevallig wel met twee Nederlandse deelnemers, die in de tweede helft finishten. De winst ging naar Tim Russell in 4.22.08. Aaron Church en Marcus Duval waren de nummers twee en drie. Het podium bij de vrouwen bestond ook louter uit Stars and Stripes met Laura Abbey in 5.09.00, Holly Goodman en Theresa Ferry.

12 JUNI: HALF POCONOS (USA)
M:
63.Boris de Vries 6.18.23
78.Richard Geurtsen 6.46.55

Ook op een andere halve twee Nederlanders. Grand Rapids was een race met 193 deelnemers en de overwinning ging naar Ryan Finke en Amanda Macuiba. Zij scoorden 4.07.24 en 5.01.28 uur en waren daarmee hun eerste achtervolgers Michael Vanacora en Ben Hammer en bij de vrouwen Breanna Herring en Kim Sanner te vlug af. De Nederlanders haalden in hun agegroups wel een top tien klassering.

12 JUNI: GRAND RAPIDS (USA)
M:
23.Jeremy Sikkema 4.56.35 (8e M35)
42.Mark Damveld 5.25.12 (6e M45)

En werkelijk de allerlaatste uit vorig weekend is de Ultimate UK, een van de vele Britse wedstrijden over de lange afstand. Dit keer in Whitchurch, Shropshire. De hele werd gewonnen door de van oorsprong Fransman Didier Nuttall in 9.18.13 uur. Daarmee drie kwartier sneller dan Adam French (die is wel volbloed Brits) en Gareth Leek. De vrouwen deden er logischerwijs langer over: Caroline Roden won in 11.55.44, met Peigi McKellar en Tracy Aldridge-Jones op royale achterstand op de plaatsen twee en drie. Geen Nederlanders op de hele, wel eentje op de halve. Vincent van Woerkom finishte als zesde M45. De overwinning ging naar Tom Garbett in 4.12.19, beste vrouw was Nicola Beck in 4.59.51 uur.

12 juni: UK ULTIMATE HALF (GBR)
M:
33.Vincent van Woerkom 5.07.11 (6e M45)

Preview op de races vandaag en morgen

Zoals gezegd: in dit weekend zijn de races al weer volop in gang. Geen races, die de voorpagina’s van de maandagkranten zullen halen, schatten wij in. De World Cup in het Mexicaanse Huatulco is de grootste op de kalender. Verder de finales van de Europe Cup Kitzbuhel, de Europe Junior Cup Dusseldorf met een tiental Nederlandse junioren en de para World Cup in het Spaanse A Coruna. Het is Powerman Embrun morgen en Challenge Gdansk. Veruit de meeste Nederlandse triatleten (ruim 250!) zijn naar Luxemburg afgereisd voor de Ironman 70.3 Region Moselle. Maar er sporten er ook heel wat in het Zwitserse Rapperswil-Jona voor nog een IM 70.3. De XTerra-specialisten zijn in Vokovice, Tsjechië.

En dan komen we bij de Nederlandse wedstrijden. We beginnen meteen met een minder bericht, want hoe druk het vandaag ook aan de stranden van Nederland zal zijn, ruimte maken voor de Beach Challenge Triathlon in Kijkduin is niet nodig. Het evenement is spijtig genoeg afgeblazen. En waarom? Wegens te weinig inschrijvingen!!! De oudste crosstriathlon van het land (sinds 1998) met een grote reputatie onder meer het EK en WK crosstriathlon staat niet langer op de kalender. Ongelofelijk maar waar! Ook de nieuwe triathlon aan het Lauwersmeer is uiteindelijk van de kalender gehaald: ‘door omstandigheden’, aldus de organisatie…..

Zorgelijke ontwikkelingen: drie Nederlandse triathlons gecanceld

De NTB zou er goed aan doen eens een onderzoekje uit te doen, waarom triatleten liever een verre reis maken en hoog inschrijfgeld betalen in plaats van zo af en toe ook eens een triathlonnetje op de hoek te doen. De voorbeelden van gecancelde evenementen zijn dit jaar legio. Ons inziens geen goede ontwikkeling. Morgen gaat ook Vathorst Amersfoort niet door. Kleine wedstrijdjes, die gewend zijn om tussen de 100 en 200 atleten te ontvangen, maken zich niet druk. Maar races waar normaal 700 tot 800 deelnemers komen en nu met gehalveerde aantallen werken, krijgen toch een knauw. Mijn eigen wedstrijdje in Oud Gastel – normaliter met 1000 man uitverkocht in februari – heeft nog volop startbewijzen. Stein kampt nog met een te kort aan vrijwilligers etc. etc. Hou zulke wedstrijden in het zadel, beste tri-vrienden. Tuurlijk een paar wedstrijden over de grenzen hoort erbij, maar pak ook in de rustige periodes een thuiswedstrijdje mee. Want anders kun je in de toekomst alleen nog maar buiten Nederland wedstrijden doen. Of dat de beste ontwikkeling is, waag ik te betwijfelen.

Dat gezegd hebbende is vandaag wel nog de Maasdijk triathlon nabij Oss. Morgen is het vlakbij te doen, want dat staat Rosmalen op de kalender. Op een nieuw parcours rond het Oosterduinse Meer is morgen ook de triathlon van Noordwijkerhout. Tenslotte aan de rand van Amsterdam de volgende Tri Hard Series. In dit geval ook met de halve afstand erbij.

Allemaal veel plezier op de wedstrijden, die WEL doorgaan!

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.