Veel Nederlandse wedstrijden o.m. in Nieuwkoop; Surhuisterveen; Speedman Groningen; Luttenberg en Hengelo – WTJ 2448

DINSDAG – Terugblikken op het overvolle tweede juniweekend doen we eerst met alle Nederlandse wedstrijden en dat waren er meer dan wij vermoedden. Over Terheijden hebben we het gehad. Winnaar Sem Kroonen wordt overigens getraind door Maarten Strijbosch, vriend/coach van wereldkampioene Sarissa de Vries. Sem klopte eerst bij Sarissa zelf aan, maar die focust even op haar eigen sportieve loopbaan. Volgens Maarten is Sem inderdaad bijzonder talentvol. ,,Ik was snel overtuigd van zij duursport talent, hij was ooit de snelste junior bij de beklimming van de Mont Ventoux. In wedstrijden in de bergen gaat dat er nog meer uitkomen.” Maastricht is dus gewaarschuwd voor deze nieuwkomer, waar hij mee doet aan de Ironman 70.3.

Joost Somsen boekt grote zege in Nieuwkoop

Dan gaan we wat uitgebreider in op de wedstrijd in Nieuwkoop, die beroofd was van het Nederlands kampioenschap halve triathlon en daardoor niet ruim 300 triatleten aan de start kreeg maar 260 in zowel het Nieuwkoops kampioenschap (toch een NK) als de open serie. We plaatsen de komende dagen nog een persoonlijk verslag van Joost Somsen, de winnaar van de voorjaarsklassieker, want dat blijft Nieuwkoop hoe dan ook. Helemaal winnaar was hij niet, want veertig seconden eerder kwam Jetze Plat voor eigen publiek over de streep in 3.49.05 uur. Snelste vrouw was Ingrid Eelkema.

Zwemmen onder aanvoering van Jetze Plat

Na het zwemmen in die vermaledijde Nieuwkoopse Plassen was het Jetze Plat, die al voor lag op de rest. Kort daarna volgden Alex Schelvis, Tristan Olij, Sam Kraaijeveld en Martijn Paalman. Joost Somsen verloor weinig tijd, hooguit 15 seconden. Er kon nog veel gebeuren nadat de mannen het roemruchte zwemwater achter zich gelaten hadden. Ten opzichte van de handbikende Jetze gaan de mannen op de racefiets sneller. De tweevoudig Olympisch paratriathlonkampioen moest zijn voorsprong afstaan aan heel wat triatleten, maar hij zou ze in de wheelchair weer allemaal oprapen. Vooraan waren het Joost Somsen en Tristan Olij, die als eersten aan de 20 kilometer begonnen. Pim van Diemen lag derde en Bryan van Rutten en Dylan Thissen fietsten zo hard dat ze ook in de top meestreden. Het lopen bracht de beslissing. Jetze rouleerde 14 minuten sneller dan de rest, die bleef dus iedereen voor. Joost klokte met de benenwagen de snelste tijd en hield aldus Tristan Olij en Pim van Diemen achter zich. Winnende tijd 3.49.51 uur. Best een mooi podium, eigenlijk een NK waardig. Maar goed, laten we dat maar even buiten beschouwing. Edwin Dasselaar zette dankzij sterk lopen de vierde tijd neer. Zwollenaar Hans Pete Lucas kwam tot de vijfde positie en meteen ook snelste master. Daarna volgden erkende lange afstands mannen als Jesse van Hulst, Erik van den Haak, hardfietser Bryan van Rutten, Thomas Hounjet (een week na zijn winst in Maastricht) en Martijn Paalman. De laatste is altijd goed voor top 10 in Nieuwkoop. Dirk Wijnalda kwam tot een 14e plek en daarmee snelste M45. Dave Rost eindigde 27e, maar wel snelste M50. Andere ‘halve kampioenen’ waen Ton Elie (M55), Manolo Dequero Vazquez (M60) en Harry Kraak (M65).

Ingrid Eelkema schittert voor streekpubliek in Nieuwkoop

Bij de vrouwen bleven een aantal kanshebbers waaronder Els Visser weg. Dat bood kansen voor streekfavoriete Ingrid Eelkema, die het ook waarmaakte. In 4.41.27 uur was haar zoveelste Nieuwkoop geschiedenis en dat was sneller dan welke vrouw dan ook. Al na het zwemmen nam de Leidse drie minuten voorsprong op Dieuwertje Bax. De Amsterdamse viel ver terug tijdens het fietsen, zodat Maaike Telkamp haar plaats in nam. In de tweede wisselzone was het verschil opgelopen tot zes minuten. Ingrid begon dus comfortabel aan de 20 kilometer lopen, zes en zeven minuten erna waren het Maaike Telkamp en Liane van Egmond, die de fiets verruilden voor de loopschoenen. Aan de finish was het toch weer Dieuwertje Bax, die veel wist goed te maken en nog tot een tweede plaats terugkeerde. Maar de zege kwam overduidelijk bij Ingrid Eelkema terecht, een paar jaar terug nog vierde. Vier minuten later Dieuwertje Bax, zes minuten later Maaike Telkamp als jongste van het veld en vervolgens Liane van Egmond als winnares F45 en Marleen Haakma als winnares F50. De andere kampioenen op papier waren Jacoline Zilverentant (F55) en de elf minuten sneller Ingrid Haas (F60).

De open serie trok gelukkig ook genoeg atleten, die zich niks aantrokken van het negatieve zwemadvies als gevolg van blauwalg ergens in de Nieuwkoopse Plassen. Amsterdammer Erik Brandsma won die serie in 4.36 uur en Rianne Snel deed haar naam eer aan: winst in 5.04.39  uur. Dat Team Schildpad de trio-triathlon won was wel grappig. Nieuwkoop was ondanks alle voor-perikelen wel weer een feestje om mee te maken. Deze triathlon staat als een huis, hopelijk zien we dat met z’n allen ook eens in.

Feanster Triathlon voor Sjirk Bijma en Trudy Veenstra

Het was zondag ook weer tijd voor de 40 Feanster Triathlon te Surhuisterveen. De 23e editie alweer (ook in de coronajaren door gegaan) en alle jaren zonder bondsinvloeden (in Friesland niet ongebruikelijk). Een prachtige dag ook daar met – zoals de organisatie aangaf – twee geweldige winnaars: Sjirk Bijma uit Joure en ‘onze eigen’ Trudy Veenstra uit Surhuisterveen. Verder tien ‘legendes’ en twee ‘superlegendes’. Dat zijn bij deze wedstrijd atleten, die vijf of tien keer gefinisht zijn. De superlegendes dit jaar waren Annemarie Postma en Trudy Veenstra. Maar Joukje Kunnen spande de kroon: zij finishte liefst voor de 20e keer.

Mooi dat Sjirk Bijma na twee tweede plaatsen nu de zege pakte. Hij versloeg Pieter Pilat uit Ee, die ten opzichte van vorig jaar ook een plaatsje opschoof. De nummer drie was Anton Theo Borger, zodat het koppel Borger/Veenstra met veel prijzen naar huis kon. Het zwemonderdeel werd het snelst afgelegd door de Haagse Christina van der Laan. Bij het fietsen kwamen de latere podiumkandidaten al op zetten. Van hen liep Sjirk de snelste looptijd op de 9 kilometer (40 staat voor 1/30/9), Anton Theo kwam nog aardig opzetten, maar Pieter hield de tweede plaats vast. Na het trio volgden Hans Hiemsta, Roan Kanninga (vorigjaar nog recreantenwinnaar) en Meindert Boorsma. Jacob van der Ploeg was goed voor een negende plaats.

Maar tussen Roan en Meindert in was het al Trudy Veenstra, die haar vierde thuiszege boekte. Met dochter Hiske in de armen kwam ze over de finish als zesde overall. Titelverdedigster Jantina Kooistra uit Ee bood goed partij, maar moest het toch afleggen tegen de Kijani-topper die voor eigen publiek uitkwam. De derde plaats ging naar Edou Hilverda uit Leeuwarden, tevens snelste recreante. Daarwna volgden Symke Wolters en Anne-Maartje Schuurman. In totaal waren er 189 deelnemers.

Speedman Groningen voor Juul van de Kruijs en Babette Rosman

De Speedman Groningen was een veelvoud aan wedstrijden met in totaal 521 deelnemers. De winst op de gewone kwart ging naar Huub van den Brink de man uit Zeist, die Mario a Salvador Sutton en Jasper van der Velde. De mannen deden er allemaal iets meer dan twee uur over, hetgeen wat zegt over het pittige parcours van de Speedman. Daarmee dus misschien niet helemaal de vlag, die de lading dekt. Hessel Wijnja en Martin Veenhuizen volgden op de plaatsen vier en vijf. Bij de vrouwen won Hanneke Rus uit Harkstede, die elf jaar eerder ook de sprint triathlon in deze wedstrijd op haar naam schreef. Theresia Offringa en de Apeldoornse Imola Pialla waren de nummers drie en vier. Fleur Mollema (familie van?) finishte als vierde en dan volgde Tessa Bergsma. Het beste trio was het team Anne van Wijngaarden.

Dan waren er liefst vijf divisiewedstrijden. De 2e Divisie deed een sprint, gewonnen door Hellas-man Juul van de Kruijs. Lucas Goene werd namens VZC tweede en Bjorn Vennema, uitkomend voor De Dolfijn derde. Christiaan van den Berg en top-master Rob Kwaaitaal (VZC) waren de volgende finishers. Hellas had nog meer succes, want bij de vrouwen in de 2e Divisie Noord won Babette Rosman namens het 3e team van de Utrechtse vereniging. Ze ging Mariel Borgerink van Argo en clubgenote Anne Jentink vooraf. Logisch dat Hellas 3 het dagklassement won. Annemarie Rustenburg van TTW en Maie Klein van Triade deden goede zaken voor hun teams.

We dalen af naar de 3e divisie waarin bij de mannen Dennis Bakker van ASU’11 verhinderde dat teamgenoot Peter van Dartel zijn derde zege binnen een week zou halen. Een driedubbelsucces voor de Amsterdammers was het wel, want Ry Lagerburg bereikte de derde plaats. Dennis van Hof was ‘best of the rest’ namens TriMates3. En Henk Elbertsen was namens Oude Veer veruit de snelste fietser, maar verloor te veel tijd op de andere onderdelen waardoor hij vijfde werd. In deze groep kwam Rob Barel tot een vijftiende plaats. Rob staat over anderhalve week aan de start van de triathlon, die hem furore bracht: Nice.

Het vierde team van Hellas deed goede zaken in de 3e Divisie Noord. Josette Voskuilen won de kwart, teammaatje Margreet Koopman werd tweede en pas op de derde plaats stond geen Helleen: Sofia Dupon namens Triteam Groningen 4. Nog een niveautje lager komen we uit bij de 4e Divisie, die ook in Groningen present was. Winst voor Sjoerd Hermsen voor RZC 2, tweede plaats naar Koen Wesselink voor De Dolfijn 5 en derde Eric Storms uitkomende voor ASU ’11 drie. De andere series waren de sprint, gewonnen door de Groningers Minne Bus en Fenna Heijnen, de scholieren met Caleb Redda en Frederike Buijink en de mini-afstand gewonnen door Niels van der Meer uit Assen en Yke Spelde uit Wildervank.

Triathlon Hengelo voor talentvolle Mitch Wismans en Sophie van der Most

Terug van weg geweest. Na 2018 was er geen triathlon meer in Hengelo. Maar zondag werd de draad weer opgepakt met een kwart, sprint en zestiende afstand. Een zwembadtriathlon (zwembad Elderink) dus feitelijk een goede training voor Holten-gangers, die in de zwembadseries zitten. De wedstrijd werd met groot vertoon van macht gewonnen door Mitch Wismans. Ook weer zo’n talent en ook nog junior dus. Mitch maakt zich op voor het WK 70.3 IM later dit jaar in St. George. In de aanloop daarheen doet hij zijn wedstrijdjes. Na 1.56.03 uur stopten de klokken al voor de man uit Doornenburg. Hij ging een imposant rijtje masters vooraf al bleven die op gepaste afstand. Michel Elshof was ruim zes minuten later ‘best of the rest’, tevens snelste M50. Kort achter hem volgde Jochem Slijkhuis en daarmee was hij snelste M40. Leeftijdsgenoten Ernest Kolkman en Sander Giezen bezetten de vierde en vijfde plaats en als zesde trok reeds de eerste M60 over de meet nabij het zwembad: Hans van Kampen uit Zelhem, routinier in het vak.

Bij de vrouwen stond plots Sophie van der Most aan de start. De tegenwoordig in Arnhem woonachtige Limburgse was maar liefst een kwartier sneller dan stadsgenote Emy Theunissen. De derde plaats ging naar Marian van Hilst, net terug van het EK Hamburg, waar ze zilver haalde. Nu was ze de snelste D50 met Margot Rensen-Peters tien minuten later achteraan als vierde totaal. De sprint triathlon werd gewonnen door Justin van der Steen en Esther Strijker, de mini door Jurre de Jong en Lena Wisselink en bij de trio’s Run-X Apeldoorn met Bob de Vries, Roland Besselink en Bas van der Zwan als sterke winnaars. De triathlon van Hengelo bestaat sinds 1989 en is met een enkele onderbreking jaarlijks in juni gehouden op en rond zwembad Elderink. Daar was het al net zulk mooi weer als in de rest van het land. Zo’n 100 deelnemers waren bij het evenement actief.

Triathlon Luttenberg voor Izak Hanse en Lieke Hegeman

Een ‘onmeunig gezellig’ evenement. Zo omschrijven de organisatoren van de triathlon Luttenberg hun wedstrijden, die zondag voor de zesde keer werd gehouden. Begonnen met een klein groepje deelnemers, trekt de triathlon nu deelnemers aan uit het hele land en ook uit Duitsland. Zwemmen is in zwembad ’t Siel bij sportcomplex De Achterberg. Een prachtige dag waarop zwemmen, fietsen, hardlopen en bovenal gezelligheid centraal staan. In totaal waren 140 deelnemers in de verleiding gekomen in het zeer evenementrijke Luttenberg te starten. De winnaar was Izak Hanse. De man uit Enschede moest bij het zwemmen Henk-Jan Dolsma nog voor laten gaan. Op de fiets kreeg hij de meeste concurrentie van Rutger op den Dries uit Hellendoorn. Die kwam bij het lopen nog iets dichterbij zodat het verschil aan de finish zo’n 50 seconden was. Holtenaar Glenn ten Berge greep de derde plaats. Het drietal bleef onder de twee uur op de kwart. Daarna gaapte er een gat tot de nummer vier, Henk-Jan Dolsma die er 2.06 uur over deed. Hij ging Jaap Stiggelbout en Matijs Jansen vooraf.

Op de twaalfde plaats was het Lieke Hegeman, die als eerste vrouw de aankomst bereikte. De triatlete uit Wilp moest daarvoor nog pittig strijd leveren met Renate Post, die na zwemmen en fietsen nog twee minuten voorlag, maar haar voorsprong bij het lopen als sneeuw voor de zon zag verdwijnen. Uiteindelijk zat er tussen Lieke en Renate nog anderhalve minuut. De derde plaats ging naar Aafke Willemsen. De sprint afstand was bij de vrouwen ook sterk bezet met een podium dat bestond uit Deborah Wissink, Aniek Mars en Anne Zijderveld. Bij de mannen won Bart Veurink met naast hem de altijd in Nederland actieve Oosterbuur Klaus Schluter. Brons ging naar Andre Aanstoot, mooi opstekertje voor de reünie-race in zijn Holten alvast. De mini-afstanden gingen naar Joris Overmeen, Kirina van Gendt en de jeugdserie won Demy Simons uit Luttenberg trouwens en Femke Hankamp.

Deze aflevering is al aardig gevuld, daarom zeggen we: morgen meer!

 

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.