Nick van Ingen en Marleen van Roessel winnen Maasdijk Triathlon; Quinty en Victor succesvol in Oostenrijkse Europe Cup – WTJ 2453

ZATERDAG – De zaterdag was al meteen een druk dagje, al was het aantal Nederlandse wedstrijden dus flink afgenomen helaas. Gelukkig wel De Maasdijk triathlon onderdeel van twee dagen Maasdijk Events in en rond Oss. Het triathlonprogramma was ten opzichte van andere jaren behoorlijk uitgebreid. Toen alleen een kwart en een 1/8e afstand, nu uitgebreid met de Teamcompetities 3e en 4e Divisie en ook nog een paratriathlonserie. Om met die laatste te beginnen. Margret Ijdema (PTWC) won overall, Jeroen van Waardenburg (PTVI) werd tweede en Sanne Koopman derde.

Nick van Ingen oppermachtig

De kwart triathlon (1000 meter zwemmen) was verdeeld over twee series van een man of 70. Totaal deden er trouwens exact 500 deelnemers aan de acht series mee. De tweede serie was op papier het sterkst, maar toch drong Sjoerd Swinkels uit Rossum nog door in de top tien met de vierde tijd en bij de vrouwen waren er zelfs drie uit de top vijf die in de eerste serie uitkwamen. De overall-winnaars kwamen echter wel allebei uit in de tweede serie. Nick van Ingen uit Dordrecht was superieur. Hij was bijna zes minuten sterker dan de concurrentie van wie Jardy van den Heuvel de tweede plaats pakte. Jardy is niet meer de toptriatleet van weleer, maar is het vak natuurlijk niet verleerd. Achter de tegenwoordig in Maastricht woonachtige triatleet was het Jim Doornbosch uit Hellevoetsluis op een derde plaats. Vervolgens kwam in die serie Stefan van Thiel binnen, al zit daar qua tijd Sjoerd Swinkels dus nog tussen. Feike Loots eindigde zesde. De man uit Renkum was er tevens beste M40 mee. Michel Elshof op een achtste plaats was snelste M50 met good-old Ron van der Pol op een tweede plaats. Zesvoudig (!) winnaar Tom Havekes ontbrak.

Marleen van Roessel wint

Beste vrouw was de Bredase Marleen van Roessel, die een opvallend sterk seizoen draait. In die tweede serie volgde 24 minuten later pas Miriam Verschoor, maar in de eerste serie waren Fleur Kalberg en Dorien Veenstra nog ietwat sneller, zodat zij de plaatsen twee en drie innemen. Vijfde – ook uit serie 1 – is Iris Bonnet. Zesde was Conny Kiften en ook mooi eerste D50. Beste trio was net als in 2019: Geen Grapje XXL. De divisies dan. In de 2e divisie werd  de kwart gewonnen door Marijn Markusse – de nummer twee van de Gelreman vorig jaar. De triatleet uit Brandwijk haalde het voor Erik van den Haak en Patrick van der Zande. Ook hier behoorlijke onderlinge verschillen. In de top tien verder nog b.v. Giel Meesen (4e), Edo van der Meer (7e) en Robert de Korte (10e) nog euforisch over de winst van Diede vorige week.

Na Brouwersdam en Waalwijk volgde in De Maasdijk al weer de derde zege voor Marieke de Leede. De sterke triatlete uit Haarsteeg was 3,5 minuut sneller dan Leone de Voogd, weer een minuut verder volgde de Amerikaanse Samantha Clark. Komen we bij de 3e Divisie met Pascal Franken, Christiaan Solleveld en Tom Hopman op het mannenpodium en Marleen Eijkholt, Hannah Meijs en Marieke Koene bij de vrouwen. De sprint afstand tenslotte was een prooi voor Sam Kraaijeveld, die de winnaar van 2019 Patrick Dekkers versloeg. Albert de Vries eindigde derde. Snelste vrouw was Noortje van Elderen.

De zuidelijke helft van het land was het warmst vandaag. Op de Waddeneilanden liep het kwik nog terug tot 14 graden, maar Brabant en Limburg waren bloedheet. Extra waterposten waren nodig, maar inkorten van de afstanden hoefde niet. De Maasdijk Triathlon is in elf jaar tijd uitgegroeid tot een volwassen wedstrijd, waar atleten graag op af komen.

Kitzbuhel: Quinty zevende, Victor elfde

Na alle afvalraces en de finale kon in Kitzbuhel de balans opgemaakt worden. Hoewel de Nederlanders soms op het nippertje nog doorgingen, was er ook een overtuigende zege van Quinty Schoens in de halve finale en uiteindelijk de zevende plaats in de finale. En ook Victor Goene kan terugkijken op twee goede dagen, die hem uiteindelijk op een elfde plaats deden belanden. De winst ging naar Matthew Roberts uit Australie, die de Duitse Mannschaft in de luren legde. Tweede was Jannik Schaufler, derde Simon Henseleit en vierde Jonas Osterholt. Van de andere Nederlanders was bekend dat ze vroegtijdig uitgeschakeld waren. Het bracht ze in de einstand als volgt: 40.Joey van ’t Verlaat; 58.Lucas Goene; 63.Stijn Jansen.

Olivia Mathias bezorgde TeamGB de overwinning. Drie seconden later was Lena Meissner de nummer twee en Angelica Prestia arriveerde als derde. De prestatie van Quinty is des te knapper, daar ze dit jaar niet alles op triathlon legt, maar ook wielerkoersen rijdt. Maaike Vooren kwam tot een 23e plaats.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.