Preview op WK Montreal, NK Rotterdam, EK IM Frankfurt, IM Nice, EK IM 70.3 Elsinore; IM 70.3 Hoorn, Challenge Walchsee, Gastel, Zeewolde, Utrecht, Gendt, Wijchen, Stiens – WTJ 2464

VRIJDAG – Na de droogte vandaag de regen. Hier in Oud Gastel valt een enkel buitje, het lijkt erop dat alle Nederlandse wedstrijden de komende dagen misschien wel af en toe een buitje krijgen, maar ook niet meer dan dat. Extremer is het weer in Montreal, waar het WK sprint triathlon voor vandaag is omgezet in een duathlon. Dat alles vanwege extreme regenval. De junioren gaan dus voor een run-bike-run en ook de kwalificaties voor zaterdag zijn zonder het zwemonderdeel. Jammer, maar het is niet anders.

Intussen maakt de Willem-Alexander roeibaan zich op voor het NK stadaard afstand, tevens Eredivisiewedstrijd. De Maasstad heeft allerlei NK’s in huis dit weekend: zwemmen, turnen, judo, boksen en dus triathlon. Tel daar nog eens het NK wielrennen bij op en de maandagkranten puilen uit van het sportnieuws. Hopelijk staan daar ook de nieuwe Nederlandse kampioenen triathlon in. Wie zijn favoriet? Een heel rijtje natuurlijk. Jorik van Egdom verdedigt zijn titel en neemt het op tegen oud-kampioen Marco van der Stel en de rising stars Joey van ’t Verlaat, Victor en Lucas Goené, Tristan Olij, Jesse Cuijpers en Thomas Cremers. Jammer genoeg nog geen Richard Murray voor zijn eerste Nederlandse titel, hij strijdt in Montreal voor het WK sprint en zondag de Mixed Relay samen met Mitch Kolkman.

Bij de vrouwen wordt gerekend op jonkies als Robin Dreyling, Silke de Wolde, Kim van ’t Verlaat en Anna Witteveen, maar ook de meer ervaren Eva Cornelisse en Maaike Vooren dingen mee naar de nationale titels. Maya Kingma verdedigt haar titel niet en is ook niet in Montreal, omdat de format van korte wedstrijdjes en kwalificaties niet meteen favoriet bij haar zijn.

Het blijft altijd jammer dat de wereldtriathlonbond niet – net als de UCI wielerunie – 1 weekend afstemt waarin alle nationale kampioenschappen op de standaard afstand gehouden worden. Dan weet een organisatie zich ook verzekerd van het beste startveld. Dat is op een NK triathlon helaas al jaren niet meer het geval met alle respect voor de atleten die er wel zijn overigens. Vorig jaar kwam bijvoorbeeld dankzij Maya Kingma NOS Studio Sport nog mee naar Rotterdam. Nu zullen de beelden via de livestream van 3athlon.nl komen.

Livestreams hebben steeds meer wedstrijden. Ook de Ironman 70.3 West-Friesland en Tri Oud Gastel werken er mee. In Hoorn staan komend weekend weer zo’n 2000 triatleten uit binnen- en buitenland (63 nationaliteiten) aan de start. Het zou aardig zijn om daar in de toekomst ook de pro’s aan de start te krijgen, nu is het agegroup-only en hebben we werkelijk geen flauw idee wie de wedstrijd gaat winnen. Het worden sowieso nieuwe winnaars want Marlene de Boer en Ruben Geys zijn juist in Oud Gastel voor de 36e Verwer & Janssentriathlon. In Gastel is zo’n beetje het hele team van coach Yvonne van Vlerken (haar cadeautje aan ondergetekende) van de partij, dus ook Julia de Leeuw, Janien Lubben enzovoorts. Daarmee heeft Gastel in elk geval een sterk vrouwenveld. Bij de mannen zal het mogelijkerwijs vooral van veel sterke zuiderburen komen. En dat is goed met het oog op de nieuwe hoofdsponsor Toyo Tires, die in de Benelux behoorlijk aan de weg timmert bij sportwedstrijden met name veldrijden, maar ook Marten van Riel natuurlijk.

Montreal WK sprint-tri wordt deels RBR

Vanmiddag is het dus eerst Montreal-time met Luna de Bruin, Sonja de Koning, Niels van Lanen en Hidde Mollee aan de start en voor de elites Rachel Klamer en Richard Murray. Wie zondag de Mixed Relay in Montreal wint, plaatst zich rechtstreeks voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Dat lijkt nog te hoog gegrepen voor het Nederlands kwartet met dit keer Rachel Klamer, Richard Murray, Mitch Kolkman en Barbara de Koning. Ach, je weet nooit. Die vierde plaats in Tokyo had ook niemand verwacht.

Op de lange afstand wordt zondag het 20-jarig bestaan van Ironman Frankfurt, alle jaren Europees kampioenschap ook. Behalve dan de laatste twee jaar niet meer voor de vrouwen, die hadden hun titelstrijd een paar weken terug al in Hamburg (met Janien op een achtste plaats). Er staat een topveld bijeen in de Duitse stad met voor Nederland Milan Brons, Menno Koolhaas en ook een beetje NLD/beetje UAE Leanne Fanoy. En laten we ook Per van Vlerken niet vergeten. Wereldkampioen Kristian Hogenhaug is de te kloppen man, bij de vrouwen is dat Daniella Bleymehl. Maar vlak Patrik Nilsson niet uit evenals Jesper Svenningsson. Van Belgische zijde zijn de pro’s Pieter Heemeryck en Stenn Goetstouwers van de partij.

Een EK samen met die andere klassieker Ironman Nice is vragen om moeilijkheden natuurlijk. In Zuid-Frankrijk staan weer andere grootheden aan de start zoals Rudy von Berg, Joe Skipper en Cameron Wurf alsmede een batterij aan Franse toppers. Voor Nederland doet Tom Oosterdijk mee om vervolgens met Joe Skipper af te reizen naar Engeland voor de bruiloft van Joe volgende week. Om die reden loopt Tom het wedstrijdje in Holten mis. Het is hem vergeven. Manon Genet en Alexandra Tondeur zijn favorieten bij de vrouwen. Naast Alexandra doen voor Belgie mee Seppe Odeyn en Timothy van Houtem.

Lionel Sanders en Flora Duffy doen zondag Ironman 70.3 Mont Tremblant, maar wij kijken die dag ook uit naar het EK Ironman 70.3 in het Deense Elsinore. Ook daar bleven nog genoeg vedettes voor over. Daniel Baekkegard en Emma Pallant zijn de favorieten. Maar ja, met ook Youri Keulen aan de start weet je het natuurlijk nooit. Hij verkeert in topvorm, kan iedereen aan. Al is het natuurlijk de vraag of er wekelijks zo’n krachtsexplosie uit het lichaam van de Limburger kan komen. En trouwens wereldkampioene lange afstand Sarissa de Vries is er ook, dus wat zou het mooi zijn als we een Nederlandse dubbelslag mogen optekenen zondag! We gaan het zien.

Bij al dat grootse Ironman-geweld is het voor de toekomst misschien toch verstandig om West-Friesland in een ander weekend te plaatsen, dat wil zeggen als er ambities zijn om de pro’s naar Hoorn te halen. Want met Frankfurt, Nice, Elsinore,en Mont Tremblant vrijwel altijd in het laatste juniweekend wordt de spoeling wel heel dun. Toch kan het wel, zo bewijst ook de Challenge Kasierwinkl-Walchsee waar Lotte Wilms het vrouwenveld aanvoert, maar waar ook Frederic Funk, Sam Long, Florian Angert, Nicolas Mann en Mattia Ceccarelli aan de start staan. De concurrentie mag dan groot zijn, de Oostenrijkers hebben nog best een aardig veld op de been gebracht.

Hopelijk zijn na dit weekend ook de organisaties in Stiens, Zeewolde, Aalten, Utrecht, Gendt en Wijchen tevreden over het verloop van hun evenementen. Want dat is het vaak wel: die vrijwillige organisatie comités doen het vooral om hun stad of dorp levendig te houden en niet per se om het neusje van de zalm in huis te halen. Terwijl ik dit tik, zie ik uit over het finishterrein in Gastel (voor 3 dagen Wim van den Broekplantsoen geheten) en constateer tevreden dat ze hier met dezelfde drijfveren de triathlon na twee jaar afwezig weer oppakken. En dat geeft een goed gevoel, wie er morgen ook wint…..

We zijn er in elk geval klaar voor. Het op 1 na laatste speakerweekendje. Eerst de kids vanavond vanaf 18.30 uur. Morgen de 1/3e, de kwart, de sprint en de trio’s. Volle bak met toch weer zo’n 700 atleten. Brabantse gezelligheid, grote barbecue voor 250 man/vrouw na afloop, muziekje erbij…blijft toch trekken.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.