WK sprint tri/duathlon Montreal voor Tilda Mansson en Thomas Hansmaennel; Luna de Bruin op sterke vijfde plaats – WTJ 2465

VRIJDAG – Het WK sprint triathlon junioren in Montreal werd dus een WK sprint duathlon. Het kon Luna de Bruin weinig schelen. Zij denderde naar een prachtige vijfde plaats in deze mondiale titelstrijd, waar de opdracht vanwege de aanhoudende regen in de Canadese hoofdstad tot slecht water leidde en daarmee ook geen zwemwater. Het ging nu om 2,5 km. lopen, 19,5 km. fietsen en 5 km. lopen. De wedstrijd werd gewonnen door de Zweedse superster Tilda Mansson, die titelverdedigster Jule Behrens twaalf seconden achter zich liet.

Brons ging naar de Zwitserse Livia Gross. Feitelijk waren de rollen ten opzichte van Quarteira vorig jaar omgekeerd: toen won Behrends voor Mansson. De twee zijn zeer aan elkaar gewaagd. Luna streed dapper mee van voren. Op de eerste run nog bescheiden als twaalfde, op het fietsen iets naar voren met een tiende fietstijd en toen die slotrun waarin ze alles gaf en de vijfde looptijd realiseerde. Zo’n topklassering was voor Sonja de Koning dit keer niet weg gelegd. Ze finishte als 38e in een veld van 49 triatletes.

Sonja miste na de eerste run ook de aansluiting, waarop Luna de Btuin nog wel aanpikte bij de kopgroep van uiteindelijk 17 atletes. Daarachter enkele kleinere achtervolgingsgroepjes met onder meer Sonja de Koning erbij. Zij moest met een aantal andere triatletes uiteindelijk ruim 1 minuut toestaan op het fietsen. Luna zat er wel goed bij en kon met voorsprong aan de slotrun beginnen. Daar was toptriatlete Tilda Mansson degene met de snelste benen. Dit jaar is Tilda nog ongeslagen. Ze won eerder de Europe Cups in Caorle, het Europees kampioenschap in Olsztyn en het Nordic Kampioenschap in eigen land.

De laatste keer dat ze geklopt werd was door de runner-up van vandaag Jule Behrens en wel op het WK vorig jaar. De Canadese Noemie Bandelieu greep voor eigen publiek net naast de medailles. Daarna volgde Luna de Bruin dus al op exact 1 minuut van de wereldtitel vandaan. Omdat wij altijd resultaten in perspectief plaatsen (en niet sec een wedstrijdverslag) is het interessant om te weten dat sinds 2009 geen Nederlandse juniore nog zo hoog eindigde. In dat jaar was Rachel Klamer als junior goed voor brons. En Maaike Caelers vierde trouwens. Het was bovendien de eerste Zweedse wereldtitel ooit bij de juniores. Historisch dus.

De Fransen waren bij de jongens al toe aan de zevende wereldtitel junioren. Het was al langer duidelijk hoe zeer de Fransen in de junioren en U23 domineerden, vandaag bleek het ook op de wereldtitelstrijd. Thomas Hansmaennel won. Twee landgenoten eindigden vierde en vijfde. Zeventien seconden na Hansmaennel was Australiër Toby Powers de nummer twee en brons ging naar de Amerikaan Reese Vannerson, vorige week nog winnaar in Dusseldorf. De twee Nederlanders moesten met minder genoegen nemen. Niels van Lanen finishte als 20e, vier plekjes minder dan vorig jaar. Debutant Hidde Mollee kwam als 48e over de meet.

Rachel Klamer moest ook even een reset maken bij de omzetting naar een duathlon. In de kwalificaties werd ze 20e, in de herkansingen gelukkig derde dus is ze er alsnog bij in de finales zaterdag. R#ichard Murray werd meteen vijfde, hetgeen rechtstreekse kwalificatie inhield. De Britse vrouwen Beth Potter en Georgia Taylor-Brown maakten indruk met winst in de kwalificatieraces. Bij de mannen wonnen de Marokkaan Jawad Abdelmoula en de Braziliaan Manoel Messias.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.