Niek Heldoorn en Kyra Meulenberg sterke winnaars Stein; Dirk Wijnalda en Sandra Wassink NK masters in Hardenberg, waar Bram Smit wint – WTJ 2477

WOENSDAG – Triathlon Stein telde zondag ruim 500 deelnemers over diverse afstanden. De lange afstand vormde de hoofdmoot. Lang is geen halve meer en ook geen 3/4e, zoals in het verleden. Nee, er wordt in het voormalige Limburgse mijnstadje 1 km. gezwommen, 60 gefietst en 11 gelopen. Met Niek Heldoorn en Kyra Meulenberg kreeg de triathlonklassieker er twee sterke namen bij op de erelijst. Eerder dit seizoen won Niek al de Challenge Malta en Kyra mag zich sinds St. George wereldkampioene Ironman in haar agegroup noemen.

De Heldoorns

Zaterdagavond deed Niek samen met z’n vader Frank nog mee aan de reunie race in Holten. Oom Eddie ook trouwens. Daar was meedoen belangrijker dan winnen, dus ze kwamen samen over de finish. Zondag trad Niek in de voetsporen van Frank. Zestien jaar zaten er tussen de overwinning van Heldoorn senior en junior. Frank werd er destijds Nederlands kampioen mee. Een titelstrijd was er nu niet aan verbonden. Meteen al in het Julianakanaal nam Niek samen met Marco van der Stel de leiding. Marco zou later uitvallen (‘die avondserie in Holten was toch te veel van het goede’, grapte hij na afloop), Niek bouwde intussen een flinke voorsprong op en ook soepeltjes naar boven ging op de Slingerberg.

Het was Daan Schouten, die terugkeerde in de voorste regionen en vier minuten na Niek wisselde naar het lopen. Joery Wouters was als derde uit het water en bleef dat op de fiets ook, Jacob Wijnstra schoof iets op naar vier. De elf kilometer door Stein brachten geen verandering meer in de top drie. Niek won in 2.35.42 uur met ook nog eens de snelste looptijd, Daan volgde op dik zeven minuten en de Belg Joery Wouters liep wel iets harder dan Daan, maar bleef op 25 seconden van zilver steken. Daarna kwamen de in Maastricht studerende Duitser Mathias Kindel en de Belg Noury Vanmanshoeven over de streep. Derde Nederlander was Marcel Nijsten op de zesde plaats, waarna de snelste twee masters finishten: Thijs Gipmans en Levi Nelissen. Jacob Wijnstra viel terug naar een negende plaats en Edo Bogman liep zich dankzij een knap looponderdeel de top tien in.

Kyra Meulenberg met overmacht

In het vrouwenveld was het een walk-over van Kyra Meulenberg, die vorig jaar in Zuid-Limburg (Maastricht IM 70.3) haar grote doorbraak maakte. Dit keer bleef ze master Sonja Verhage maar liefst een kwartier voor. De Vlaamse Claudia Claesen volgde op een half uur achterstand van de Utrechtse/geboren Limburgse. Liselotte Borstlap en Paula Volkers werden vierde en vijfde, maar niemand die echt partij kon bieden aan de ongenaakbare Kyra Meulenberg, voor het eerst in Stein actief. Beste trio was On Stap by Boon Barista’s.

Stein bood ook wedstrijdgelegenheid aan de 1e en 3e Divisie. De deelnemende teamtriatleten legden een sprint afstand af. Niels van Lanen – twee dagen eerder de beste Nederlandse junior in Holten – won de 1e divisie-race namens TriCan2. Pim van Diemen van ASU’11 en Sander de Bart, tegenwoordig uitkomend voor TC Maastricht waren de nummers twee en drie. Hellas 2 won het dagklassement voor ASU ’11 2 en TC Maastricht. Bij de vrouwen toonde Marleen van Roessel van TV Breda zich andermaal de sterkste. Esther Hoezen van VZC werd tweede en Zoe van Dijk van Hellas 2 derde. Marieke de Groot werd vierde, maar bleek later wel de snelste klimster op de Slingerberg, een interessant tussenklassement dat apart geklokt werd. Dat alles gaf voor de teamuitslag van Stein: De Dolfijn, VZC en Hellas 2.

Ook de 3e Divisie was er dus. Christiaan Solleveld had een druk programma, hij won de 3e Divisiewedstrijd namens Westland TV maar werd ook twaalfde op de lange afstand. Pascal Franken was voor Sportclub Kwiek 2 de nummer twee en Remco Verboekend voor TC Alphen de ‘bronzen man’. ZVL Leiden won het dagklassement voor de teams. Snelste vrouw was Liane van Egmond van TC Alphen met Silke Molendijk voor ZVL Leiden op een tweede en Moniek Vervoort-Munneke namens TV Arnhem 2 op een derde plaats. Maar de Arnhemmers wonnen wel het teamklassement deze zondag. Beste trio in de estafette waren Linda, Arjan en Jan-Pieter.

Mooi duel Mitch en Jesse op sprint

Interessant was ook de sprint triathlon met Mitch Kolkman, die een boeiend duel uitvocht met thuisfavoriet Jesse Cuijpers. Jesse stapte met lichte voorsprong van de fiets, maar Mitch maakte het verschil bij het lopen: 20 seconden uiteindelijk. Derde was de Belg Niels Vanhove. Stichtingsvoorzitter Roger Cuijpers moest zijn eigen wedstrijd vanaf thuis volgen. Hij had corona. De tweede plaats voor Jesse en ook nog een overwinning voor dochter Julie Cuijpers op dezelfde sprint verzachtte het leed enigszins. Tweede was Elline Colombon, derde Lizzy Langen. De snelste Slingerberger bij de mannen was Mitch Kolkman. In 2.02 minuten vloog hij omhoog, Marieke de Groot deed er 2.43 minuten over. De minst snelle klimmer deed er 5.42 minuten over.

Op vrijdagavond waren de Ironkids al van start gegaan. Vanaf de leeftijdsgroep 4/5 jaar tot 14/15 jaar kwamen de volgende winnaars uit de bus: Ties van Es (zoon van Luc), Iggy Notermans, Miel Dejaegher, Sarah Pozimski, Boaz Cals (zoon Jochen en Birgit), Emily Blethyn, Quinn van Wissen. Lilli Bell, Thijn Maas, Tabata Colucci, Lennard Gotte en Lotte Frissen. Vooral de laatste maakte weer indruk door veruit de snelste te worden voor alle jongens.

Foto: Wiel Paquay

 

NK agegroupers Hardenberg voor Bram Smit en Sandra Wassink

De 5e editie van de Dion-triathlon Hardenberg is op de standaard afstand gewonnen door Bram Smit, daarmee nationaal kampioen M25. De man uit Haren bleef Bredanaar Bryan van Rutten vijf minuten voor. De derde plaats was voor Dirk Wijnalda, die daarmee zijn zoveelste master-titel opstreek. Want de Hardenberg triathlon was tevens NK agegroupers. Met 55 deelnemers bij de mannen en 16 bij de vrouwen en ook nog eens de agegroupers vielen veel deelnemers in de prijzen als ook de M/V25, M/V30 en M/V 35 nog meetellen. Dat gaf dus veel blije gezichten, maar er moet nog wel wat gebeuren om van de lagere leeftijdsgroepen (dus onder M40) ook een echte titelstrijd te maken. Zo waren er bij de vrouwen maar twee deelneemsters onder de 40 jaar.

Overigens had de race voor Bram Smit nog wel een vervelend staartje want zijn zadelpen brak af van de fiets, waarmee hij aanstaand weekend de Frysman wil doen. Vandaar zijn oproep op socials of iemand hem van een geschikte zadelpen kan voorzien, zodat hij op zijn vertrouwde fiets de hele van Friesland kan volbrengen. Is toch 180 kilometer en dan wil je wel met comfortabel materiaal werken.

Titels voor Wijnalda en De Groot, ’s avonds allebei nog in Holten actief

Overall was achter Dirk Wijnalda de lokale favoriet Bart Veurink als vierde gefinisht. Daarna meteen Moordrechter Ferdinand Oldeman, tevens een landstitel M40 rijker. Remko Siers was de snelste zwemmer van de dag, aan de streep was hij zesde en tweede M40, vervolgens kwam Richard de Groot als zevende binnen en landskampioen M50. Niet slecht voor de Stolwijker, die bekende speciaal voor de WimvdBroek-series in Holten zijn triathlonpak afgelopen winter weer uit de kast getrokken te hebben. Behalve Richard waren ’s avonds ook Dirk en overall-winnares Sandra Wassink naar het 45 km verderop gelegen Holten afgereisd voor het ‘dubbelprogramma’. Cees Colijn, Kevin van de Wetering en Michel Besseling vervolmaakten in Hardenberg de top tien.

Snelste vrouw dus de Nijkerkerveense Sandra Wassink, die vijf minuten sneller was dan Vera Paarhuis. Overall-brons ging naar Corina Knijnenburg. Maar de Berghemse was er wel mooi snelste F50 mee. Die groep was goed bezet, want meteen daarna volgden leeftijdgenotes Paula van der Pouw-Kuiper en Marian van Hilst. Al met al gaf dat de volgende master-podia op het zonovergoten NK:

H25:
1.Bram Smit
2.Bryan van Rutten
3.Bert Veurink
H30:
1.Jurrien voor in ’t Holt
2.Martijn van Sluis
3.Nick Willems
H35: 1.Stefan Janssen
2.Tim Gerichhausen
H40:
1.Ferdinand Oldeman
2.Remko Siers
3.Sven Duits
H45:
1.Dirk Wijnalda
2.Cees Colijn
3.Michel Besseling
H50:
1.Richard de Groot
2.Robert van der Kieft
3.Peter van Grootheest
H55:
1.Michel Elshof
2.Rob Riksen
3.Arend-Jan van de Hoek
H60:
1.Peter Simons
2.Ruud van Herp
3.Marco van den Hoogen
H65:
1.Herman Aalberts
2.Harry Kraak
H70:
1.Frits Riemersma
2.Rob Holtkamp
3.Paul de Munk
D25:
1.Vera Paarhuis
2.Vivian Boijens
D40:
1.Colette Gomez
D45:
1.Sandra Wassink
2.Marjolein Joyce van der Hoek
D50:
1.Corina Knijnenburg-van Gelder
2.Paula van der Pouw-Kuiper
3.Marian van Hilst
D55:
1.Ida Oosterbroek
2.Tineke van Berkum
D60:
1.Ingrid Haas

De kwart afstand in de door veel publiek bekeken triathlon Hardenberg werd gewonnen door Michiel Broeksma en Olga Elling. Beste trio was Total Outdoor Vechtdal. De sprint afstand ging net als eerder dit jaar in Hengelo naar Justin van der Steen en Esther Strijker. Beste trio daar was BPI 2.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.