Nog meer juli-triathlons: Oirschot, Castricum, De Hoef, crosstri Gasselterveld en kindertriathlon Leidsche Rijn – WTJ 2478

WOENSDAG – Het hield afgelopen weekend in ons land niet op bij Holten, Stein en Hardenberg. Overal in het land waren triathlons. We zetten ze nog eens op een rijtje. Te beginnen in het Brabantse Oirschot, waar de vijfde editie plaats had van Het Groene Woud Triathlon. Geen topbezetting per se, wel veel sfeer en enorm veel publiek.

Oirschot voor Tony en Hanneke

De winst ging naar Tony de Groot uit Boxtel, die een boeiende strijd leverde met thuisfavoriet Mathijs van de Ven. Een strijd, die pas in de laatste meters richting Vrijthof waar de finish ligt, wordt beslist in het voordeel van De Groot. Brons gaat naar Davey Damenuit Vught en zo komt vrijwel de hele top tien uit Brabant: Peter Eshuis uit Best wordt vierde, Jef Bogers uit Oisterwijk – bij de vorige editie nog tweede – wordt nu vijfde. Overigens waren de mannen vooraan in het Wilhelminakanaal nog niet meteen bij de top. De winnaar bijvoorbeeld kwam als twaalfde uit het water om 4.20 minuut van snelste zwemmer Corne Beunis, die 16.28 minuten nodig heeft. Dan doet Kees Smetsers er met 41.18 minuten iets langer over, maar de man uit Middelbeers is dan ook al 73 en heeft naar eigen zeggen een pesthekel aan zwemmen. ,,Het is goed voor mijn rug, maar anders.”

Aan titelprolongatie doet Hanneke van Breugel uit Best, ze blijft haar concurrente Evi Joosten uit Ommel 1.10 voor. De derde plaats ging naar Paula van Dommelen uit Berlicum en daarna volgden Frouke Duijzer en Cecile Mestrini. Snelste trio was KTC Best bij de mannen en Team Tri Dokters bij de vrouwen. De beste bezetting was de sprint afstand met winnaars Nick van Ingen en Mandy Beukers. Nick versloeg Mats Keulstra, die vrijdags in Holten al had mee gedaan en Raoni Schrijvers. In totaal 285 deelnemers (incl. trio’s).

Castricum voor Mohamad en Carla

Van het groene Midden-Brabant naar de Noordhollandse kust van Castricum. Zondag was daar de Full of Life triathlon. Zwemmen in zwembad De Witte Brug, finish op het dorpsplein. Op de vierde editie van deze sprint triathlon kwamen 189 deelnemers af. Vooral veel Castricummers aan het vertrek. Zo wordt de winnaar ook beschouwd. Olympisch deelnemer Mohamad Maso mag dan de Syrische nationaliteit hebben, hij is destijds liefdevol opgevangen in Castricum. Mo was veruit het eerste klaar met baantjes trekken, liet 5150-Hoorn winnaar Joris de Boer op de fiets nog wel dichterbij komen, maar kon vervolgens op de 5 kilometer lopen eenvoudig naar de zege lopen. Met 57.58 minuten bleef hij als enige binnen het uur. Joris de Boer bleef tweede en Sjors Groot uit Uitgeest, Amsterdammer Moshe Iseger en Haarlemmer Guus Vonk waren de volgende mannen aan de finish. Alex Admiraal was (na Mohamad Maso) op de zesde plaats de eerstvolgende Castricummer. Maso won twee jaar terug eigenlijk ook al, maar toen werden er te weinig rondjes gefietst en gelopen.

Carla van Rooijen is op de erelijst van Castricum opvolgster van Marijke Zeekant, die in Holten was. Carla ontbrak daar, maar besloot toch een wedstrijdje te doen. Een minuut later volgde plaatselijk favoriet Lindsay van der Meer, voor de derde keer wordt ze tweede. De derde plaats ging naar Richelle Kuijper uit Amsterdam.

De Hoef Sportief met Olaf en Diana

We verlaten Castricum en gaan naar De Hoef, waar in het eerste juliweekend altijd De Hoef Sportief wordt gehouden. Geen NTB-wedstrijd, de formule doet een beetje denken aan de Long Course Weekends, maar dan korte afstanden. Wel dus met pauzes tussen de drie onderdelen. Meestal gaat de strijd tussen twee mannen: Frans van Heteren (4 zeges) en Emil Hoogstad (1 overwinning). Dit keer mengde Olaf van den Bergh zich ertussen en kreeg het evenement dus een nieuwe winnaar. Emil Hoogstad was na het optellen van alle tijden de nummer twee en Frans van Heteren eindigde derde. Daarna volgden Ric Immens en Ramon Meijer.

Ook Diana Gorter doet regelmatig mee aan het evenement in haar woonomgeving. Ze won voor de derde keer De Hoef Sportief met Tine Voshart en Remi Veenhof op de plaatsen twee en drie. Aan de individuele onderdelen deden zo’n 100 mensen mee, aan alle drie de sporten kwam het aantal uit op 35 triatleten. Bijzonder finishspandoek wel: Trots op de boer.

Crosstriathlon Gasselterveld voor Bart en Marion

Zondag was ook de Run Forest Run crosstriathlon van Gasselterveld. In de prachtige natuur en met het onwaarschijnlijk azuurblauwe zwemwater was het op deze zonnige dag goed toeven in en rond de zandafgraving, die in het midden wel 50 meter diep is. Bovendien zijn de stranden oogverblindend wit, waardoor je de indruk hebt ergens in het Caribisch gebied te verblijven. Of de crosstriatleten daar veel oog voor hadden, weten we niet. Het is wel een unieke wedstrijd ook al qua afstanden, want na 1500 meter zwemmen volgt 45 km. ATB en vervolgens liefst 19 km. trailrunnen. Vooral dat laatste is bijzonder.

 

De vierde editie werd gewonnen door Bart Alberts, drie jaar terug nog derde hier. Bart was als eerste op dat strandje terug. Bij het mountainbiken moest hij stevig doortrappen omdat Ramon Hogemans en Arie de Jong vol in de beugels gingen om dichterbij te komen. Dat lukte het duo ook, maar bij de crossloop ging Bart er vervolgens weer vandoor. Ramon Hogemans was de nummer twee voor ’titelverdediger’ Arie de Jong. Vervolgens kwamen na Matijs Jansen de bekende crosstri-specialisten Michael Emmerik, Robert Mijwaart en Joost Christiaans over de finish.

Nieuwkomer in deze specialiteit is Marion Tuin. De Groningse richtte zich tot dusverre vooral op de lange afstanden op de weg, maar maakte nu met succes een uitstapje. Ze won voor de meer ervaren Debbie Ammerlaan. Renate Post finishte op een derde plaats, waarna Dagmar Krijnen (daags ervoor supporter in Holten van man Michael) en Ieke Hendriks de top vijf compleet maakten. In totaal 56 deelnemers op deze prachtige race. Grotere aantallen hoeven dat ook niet te worden, gezien de prachtige natuur nabij Gasselte/Gieten.

Kidstriathlon Leidsche Rijn en Jort wint weer in Weidum

Tenslotte in dit Nederlandse blokje de Kidstriathlon in Leidsche Rijn bij Utrecht. Met meer dan 100 deelnemertjes weer goed bezet. De overwinningen gingen naar Casijn Marsman en Marit Brok bij de 8/9-jarigen, Tijn van der Krabben en Stella Satink bij de 10/11-jarigen en Hidde Ruijs en Anne Engbersen bij de 12/13-jarigen. De missie van de organisatie is de jeugd in/nabij Utrecht in beweging krijgen en dat is in de zonnige stadswijk zondag weer goed gelukt. Als allerlaatste melden we de triathlon van Weidum, waarvan nooit vast staat wanneer ze georganiseerd wordt. Wel dat Jort van Zutphen jaarlijks enige deelnemer is en dus wint. Een ludieke, haast melige triathlon in de aanloop naar de Frysman van komend weekend! Gefeliciteerd Jort met je zevende thuiszege!

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.