Lisa Tertsch en Manoel Messias winnen World Cup Valencia; Zeges voor Wouter en Sandra in GO Triathlon Herkingen – WTJ 2546

ZATERDAG – De World Cup circus van World Triathlon is vanuit Bergen, Noorwegen neergestreken in Valencia. Van Nederlandse zijde is de inbreng bescheiden. Vanavond doet alleen Mitch Kolkman bij de mannen mee. De vrouwenrace op de sprint-afstand is klaar. De Duitse Lisa Tertsch maakte haar favorietenrol waar.

Revanche voor Tertsch

In een weinig boeiende race was de Duitse sterker dan de Mexicaanse Anahi Alvarez Corral. Brons ging naar de actieve Leonie Periault uit Frankrijk, die het tempo bepaalde in het leidende kwartet bij het lopen. Tertsch revancheerde zich voor een tegenvallend EK in eigen land, waar ze 13e werd. In Pontevedra op een eerdere World Cup was ze wel tweede en we herinneren ons ook nog de zomer van 2019 toen ze op een paar weken tijd drie grote zeges boekte: Dnipro, Antwerpen en Holten. Dat was feitelijk haar doorbraak. Inmiddels kan de bondscoach van Duitsland – Louis Delehaye – niet meer om Lisa heen.

Bij het zwemmen probeerde de Amerikaans Summer Rappaport-Cook het startveld van 64 vrouwen uit elkaar te trekken. Dat lukte deels met een klein groepje werd aan het vlakke fietsen begonnen. Niet voor lang want elke peletonnetje smolt samen tot een grote groep, die tijdens het lopen mocht bepalen wie deze World Cup zou gaan winnen. Periault ging meteen mee met Tertsch, Julia Hauser sloot aan en verrassend was wel de goede positie van Alvarez Corral, 20 jaar pas.

Net geen Belgische op podium

Op de blauwe matten voor de finishlijn zette Lisa Tertsch nog een laatste keer aan. Het was genoeg voor de zege, twee tellen later volgde de Mexicaanse al en ook Periault was in het zicht van de vaste camera’s. Het gat ontstond daarna, want de als vierde gefinishte Valerie Barthelemy had 23 seconden achterstand. Geen tweede Belgische op het podium dus, na vorige week die sensationele tweede plek van Jolien Vermeylen. Mathilde Gautier, de winnares van Holten 2022, kwam als vijfde over de streep in de Spaanse stad. Snelste zwemmer Summer Rappaport werd vijfde en liet Julia Hauser uit Oostenrijk achter zich. De eerste Spaanse volgde op plek acht: Noelia Juan. Marlene Gomez-Goggel, klinkt Spaans, maar heeft de Duitse nationaliteit. Voor haar was een negende plaats weg gelegd. Tiende was de tweede Amerikaanse Gina Sereno. Wie als Nederlandse toerist in Valencia naar de Nederlanders uitkeek, kon lang wachten. In de vrouwenserie deden ze namelijk niet mee.

Eerste World Cup voor Mitch Kolkman eindigt op 32e plek

Bij de mannen dus enkel Mitch Kolkman. Hij stapte keurig als veertiende uit het water op twaalf seconden van de leider de Spanjaard David Castro Fajardo. Op de fiets kwam ook hier een flinke groep van zo’n man of dertig samen en zo bleef dat gedurende de 20 kilometer. Mitch zat daar keurig bij en hield zich gedeisd voor de slotrun. Het tempo was daarin erg hoog, hetgeen de Nederlander toch een paar plaatsen kosten. De overwinning ging naar de Braziliaan Manoel Messias. Hij versloeg de Spaanse oud-wereldkampioen Mario Mola, die eindelijk weer eens een pijnvrije wedstrijd kon doen en de Amerikaan Matthew McElroy. Mitch Kolkman viel nog terug naar een 32e plaats op 1.42 minuten van de Braziliaan. Daarbij aangetekend dat het wel zijn allereerste World Cup-race was.

Sprint triathlons op vlakke gebieden met de mondiale top bijeen geven op het fietsonderdeel weinig mogelijkheden. David Castro had de eer om het tweede onderdeel te openen, maar kreeg al snel exact 39 triatleten aan zijn achterwiel. Af en toe fladderde er iemand af, even was er commotie bij een valpartij maar uiteindelijk peddelde de groep vrolijk naar de tweede wissel. Met een lichte voorsprog begonnen Messias en de Oostenrijker Tjebbe Kaindl aan het lopen. Een misrekening van het peleton, want Manoel Messias staat bekend om zijn loopsnelheid. Niet voor niets werd hij juniorenwereldkampioen in 2015 en was hij tweede in 2016 (achter onze Jorik van Egdom!).

De Spanjaarden zetten collectief de achtervolging in, maar ‘de Messias’ was vastbesloten als eerste het finishlint te bereiken. Mario Mola kwam nog het dichtst bij, de drievoudig wereldkampioen presteert de laatste jaren in de luwte door blessures en overbelasting. Nu kwam hij eindelijk weer tot een podiumplaats: tweede. Matthew McElroy doorbrak het Spaanse treintje met een derde plaats, waarna Antonia Serrat Seoane, David Castro Fajardo, Alberto Gonzalez Garcia de posities vier tot en met zes innamen. De Italiaan Gianluca Pozzatti kwam tot een zevende plaats en ook bij de mannen was een Belg goed voor de top tien: Arnaud Mengal. De vijfde Spanjaard in de top tien was Roberto Sanchez Mantecon op een negende plek. Ronden we af met Bence Bicsak als tiende.

Herkingen voor Wouter Verstraate en Sandra Vermeulen

Een week na zijn winst op de nieuwe triathlon van Wijdewormer was het vanochtend opnieuw raak voor Wouter Verstraate. De Arnemuider triatleet zegevieerde in de GO triathlon van Herkingen, editie vijf. Vorig jaar debuteerde Verstraate nog in dezelfde wedstrijd en won hij de sprint afstand. Daarna ontwikkelde hij zich snel met dit jaar al meerdere overwinningen c.q. aansprekende resultaten. Op de IM 70.3 Andorra was hij bijvoorbeeld tweede agegrouper. Vandaag zette hij titelverdediger op de kwart Jacob Wijnstra op drie minuten. Brons was zes minuten na de winnaar voor kitesurfer/triatleet Youri Zoon. Na de Ouddorper volgden Steven Hoogeveen uit Diemen en Adamo Tanis uit Goedereede, Toine Hulshof, de man uit Soest was op een zesde plaats een van de beste masters. Wouter bleef 17 tellen boven het parcoursrecord van Jacob steken.

Sandra Vermeulen, eerder dit jaar winnaar van Hellevoet Heroes (een nieuwe triathlon) is op de eilanden in haar element. De atlete uit vestingstadje Brielle (ook mooie locatie voor een triathlon, lijkt me) was acht minuten beter dan de Brabantse Annabel Wouters. De derde plaats ging ook naar een Brielse: Petra Sloots genaamd. De sportvrouw/kunstschilderes was enige tijd gestopt, maar heeft de smaak van regionale wedstrijdjes weer te pakken. Achter Petra volgden Rotterdamse Hester Slot en Bredase Sandra Kleine. Aan de wedstrijden deden 270 triatleten mee. Da’s inclusief de sprint afstand, die gewonnen werd door TVS-er Ruben van Dijk uit Spijkenisse en Helaas-atlete Anne Stellaard uit Houten. Anne heeft tegenwoordig een abonnement op podiumplaatsen: wekelijks eentje. Ruben won eerder dit jaar ook al de sprint van Brouwersdam. Overigens hadden we het in de preview over de triathlon Spijkenisse op zondag 4 september. Dat klopt niet. TVS deed eerder afgelopen week wel een mini-triathlon voor eigen leden.

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.