Marijn Markusse en Janien Lubben winnen Klazienaveen; Ironman Thun voor Daniela Ryf; Evert Scheltinga sterk vijfde in IM Vitoria-Gasteiz – WTJ 2487

ZONDAG – De halve triathlon van Klazienaveen is vanmiddag gewonnen door Marijn Markusse. Het was na Nick van Ingen gisteren de tweede zege van een triatleet van TV Dordrecht. Die club timmert de laatste jaren behoorlijk aan de weg. Markusse was in Drenthe de ‘Duitse/Nederlander’ Per van Vlerken en Olaf van den Bergh de baas. Bij het zwemmen kwam Per nog als snelste uit het befaamde kanaal waar iedereen zo’n lekker bruin toetje van krijgt. Op de fiets vergrootte de echtgenoot van Yvonne, die als coach langs de kant stond de voorsprong op Marijn Markusse, maar op de halve marathon kwam de man uit Brandwijk sterk terug. Fraaie zege dus voor Marijn, die al zijn derde nationale overwinning te pakken heeft. Eerder was hij de snelste in Maasdijk/Oss en ook de klassieker in Oud Gastel schreef hij op zijn naam.

 

Foto: Yvonne van Vlerken

Olaf van den Bergh kwam dankzij de snelste looptijd (1.12.43 uur) terug tot op het podium. Daarachter waren het Stefan Overmars en Sander Hoogeveen, die ook nog een plekje in de top vijf vonden. Op de zesde plaats die talentvolle Mitch Wismans, met al lang een voorkeur voor het langere (halves) werk. Marcel Gierman is zijn coach en Mitch maakt zich op voor het WK IM 703. in het najaar. Maarten Borsten was de verrassende nummer zeven, daarna de twee Friezen Pieter Pilat en Stefan de Jong, die de Frysman ervoor lieten schieten. Ingmar Neple uit Goor maakte de top tien compleet. Bij de vrouwen een fraaie overwinning voor Janien Lubben. Een ’thuiszege’ waar Janien al een paar jaar op aast. Op de halve afstand wilde het nog niet lukken, maar vandaag had ze alleen bij het zwemmen nog even de Haagse Judith Scharmigg voor zich, daarna was het gewonnen spel. Ze fietste een kwartier weg van haar concurrentes en dat werd met lopen alleen maar meer. Een duidelijke walk-over voor de oud-judoka, die eveneens gecoacht wordt door Yvonne. De tweede plaats ging naar Morena Stevens uit Amsterdam, derde werd de Groningse Marrijtje Molenhuis. Leone de Voogd lag nog een tijdje tweede, maar zakte bij het lopen terug naar een vierde plaats. Positie vijf was er voor Katja Duurland uit Almere, tevens snelste master. Gert Kuipers was de snelste man uit Klazienaveen op een 37e plaats.

Kwart voor Sam en Trudy

De kwart afstand werd gewonnen door Sam Kraaijeveld, die Joost Friderichs achter zich liet. Emile Manni werd derde. Op een achtste plaats overall volgde Trudy Veenstra. De Boelenslaanse klopte thuisfavoriet Renate Post en Nijmeegse Kirsten Opmeer. Beste trio was Team Emmen met hoofdorganisator Thomas van der Wal, Yuntze Wardenburg en Bauke Brands. De sprint afstand ging naar Robin Honebecke en Jasmin Siersema. Beste trio De Vosjes met Babette en Jesse Vos.

Foto: Tinus Knegt

Technisch ging er wat fout bij de tijdsregistratie van de junioren op het looponderdeel. Uiteindelijk waren het Mick Schussel en Merel Veltman, die wonnen. Sem Lazaroms en Jesper Boets moesten het afleggen tegen de junior van TriCan. Merel Vetltman was weer in goede doen. Ze won voor Meike Regeling en Julie Cuijpers. De jeugd was wederom een prooi voor Josh Garrone, die Christiaan Jansen en Bjorn Engel versloeg. Anne Freij won daags na Hellevoet Heroes ook de jeugdseries aan de andere kant van het land in Drenthe. De winnaars van de mini-series waren voorts Sanne Veldhuizen van Zanten, Norell Kroeze, Samuel Brouwer, Sanne Reuver, Wiebe Ruijs, Jsoefyn Bruijns en Mila Lankhorst.

Ironman Thun voor Daniela Ryf en Leif Schroder

Van Ironman Oostenrijk was het van een stukje westwaarts voor de Ironman Zwitserland. Niet langer in Zurich, maar in Thun tegenwoordig. De overwinning ging net als vorig jaar naar Daniela Ryf. Ze bleef als enige onder de negen uur en hoefde slechts vier mannen (AG-ers) voor laten gaan. Ryf bleef op die manier de Belgische Alexandra Tondeur 26 minuten voor. De derde plaats ging naar de Finse Heini Hartikainen, die lange tijd tweede lag maar op de marathon door de Belgische werd gepasseerd.

Overall was de winst voor de Duitser Leif Schroder-Groeneveld in 8.42.48. Oud-pro Bert Jammaer is het vak niet verleerd en werd tweede in 8.50.14 en de derde plaats ging naar de Brit Andrew Woordroffe. Angry Bird Daniela Ryf kwam voor eigen publiek tot een tijd van 8.59.05 uur.

Mooie come-back van Evert Scheltinga met vijfde plaats

De Ironman in het Spaanse Vitoria-Gasteiz is gewonnen door de Australier Nick Kastelein. Hij haalde in extremis Cameron Wurf in. De Duitser Dominik Sowiejo finishte als derde. Evert Scheltinga kon na lange tijd uit competitie door blessures eindelijk weer eens een wedstrijd doen. Het ging de Gelderlander goed af, want Evert scoorde een schitterende vijfde plaats. Hij moest er diep voor gaan, maar het resultaat mag er wezen. Zijn achterstand op Nick Kastelein bedroeg 13 minuten. Later ook meer over deze races.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.