Nieuwe triathlon Hellevoet Heroes voor Nick en Sandra; Wilhelminadorp voor Alex en Roos; Hamburg de andere series – WTJ 2485

ZONDAG – In 2003 werd voor het laatst de triathlon van Hellevoetsluis gehouden. Met als winnaars toen Ronnie Babijn, de sterke Zeeuw en Cindy Brusse, anno 2022 nog steeds actief. Nu bijna twintig jaar later pakte een gloednieuwe organisatie de draad op onder de mooie naam Hellevoet Heroes. Deelnemers konden kiezen uit een sprint of een mini-afstand. Zo’n 180 triatleten namen de uitdaging aan, zodat Hellevoet meteen weer lekker op de triathlonkaart staat. Het evenement stak goed in elkaar en kreeg met Nick van Ingen en Sandra Vermeulen twee prima winnaars.

Nick van Ingen was al veruit de snelste in het water van Haringvliet. Daarna bouwde de in Super League Triathlon-outfit uitkomende triatleet zijn voorsprong almaar verder uit op de fiets en ook bij het lopen. Aan de meet had Nick een voorsprong van ruim 4,5 minuut op Hidde Weersma. De derde plaats was voor de sterk lopende Jasper van der Velde met vervolgens snel fietser Jan Boot op een vierde plaats. Vijfde en zesde waren Stas Kok en Frans van den Heuvel, waarop oud-gediende Lous Wondergem de zevende plaats pakte. Richard Blom, routinier Leon van der Wilde en oud-wereldkampioen kitesurfen Youri Zoon maakten de top tien compleet. Sterkste in de mannen recreantenserie was Theo Kraaijenbrink, ook een triatleet van het eerste uur.

Hellevoet Heroes is aanwinst

De winst bij de vrouwen ging dus naar TVS-atlete Sandra Vermeulen, die steeds vaker op het podium staat. Met name bij het zwemmen was zij al te ver vooruit op de concurrentie. Tweede werd Natasja de Winkel en derde Mieke Plaatzer op resp. 3 en 4 minuten achterstand. De minitriathlon werd gewonnen door Anne Freij, die niet alleen alle vrouwen maar ook alle mannen achter zich liet. Beste man was op de tweede plaats Collin Wittenberg. Hellevoet Heroes is zeker een aanwinst voor de triathlonsport. De driekamp midden in de vesting met aankomst bij de vuurtoren. Mooi ook die bel bij de finish, die de atleten laten klinken bij aankomst. Na afloop eten, drinken en muziek. Mooi weer, alles zat dus mee.

Wilhelminadorp met heel veel Kooles aan de start

Ook de triathlon van Wilhelminadorp stond na twee jaar afwezigheid weer terug op de kalender. Langzaam krijgt Zuid-West Nederland (Zeeland) er weer wat wedstrijdjes bij. De winst ging in het Zeeuwse dorp naar Alex Eversdijk uit Terneuzen. Op ruim een minuut van de Zeeuw werd de Belg Kevin Strubbe tweede. Twee minuten was het verschil met de nummer drie Persijn van de Veire uit Vlissingen. Daarna vooral Zeeuwse deelnemers in de uitslag: Ruben Jumelet en Bas Groothedde, allebei uit Zierikzee. Zesde was de winnaar van de laatste editie in 2019: Rens de Ridder uit Arnemuiden. De jonge Stijn Koole deed het goed op een achtste plaats.

Nu Roos Englebert bevriend is met Chris Steenbakker voelde ze zich moreel verplicht deze Zeeuwse wedstrijd te doen. De Gastelse behaalde een fraaie overwinning maar moest er met Nelleke Balde nog wel voor knokken. Het verschil aan de finish: iets meer dan een minuut. Acht minuten later was Eva van Hoek uit Middelburg de nummer drie in de einduitslag. Astrid den Herder en Chantal Koole (vorige week nog de reunie-race Holten gedaan) waren de nummers vier en vijf. In totaal deden 111 deelnemers mee aan het gezellig opgezette evenement. Beste trio bestond uit Lisa, Karsten en Florence Koole. Er deden liefst acht Kooles mee in Wilhelminadorp. Florence (14) deed tegenover de verslaggever van PZC haar bijzondere verhaal. De dochter van Floris-Jan en Edith heeft taaislijmziekte (Cistic Fibrosis) en verblijft daarom met haar familie de ene helft van het jaar in de gezonde buitenlucht van Zuid-Frankrijk en de andere helft in Middelburg.

Hamburg met Marijke

Met 4000 deelnemers is Hamburg ’s werelds grootste triathlon. De elite groepen op de WTCS zijn misschien niet zo groot, het omvangrijke bijprogramma des te meer. De sprint triathlon in de Duitse havenstad werd gewonnen door de Duitsers Paul Wiesner en Nadine Klive. De laatste kwam vorige week nog in actie in Holten. Beste Nederlanders waren Thomas van Haasterecht op een 70e plaats en Marijke Zeekant op de 18e plaats bij de vrouwen, maar ook snelste F65.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.